Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mary, Madeleine och Kate satsar alla på rosa från topp till tå.
Mary, Madeleine och Kate satsar alla på rosa från topp till tå.
Mary, Madeleine och Kate satsar alla på rosa från topp till tå.
Mary, Madeleine och Kate satsar alla på rosa från topp till tå. Foto: Javad Parsa / TT, PELLE T NILSSON / S

Glöm kungsblått – här är prinsessornas favoritfärg

Prinsessrosa är inte bara något som hör hemma i sagornas värld, även äkta prinsessor älskar rosa – nu mer än någonsin. Den senaste tiden har den rosa trenden i världens kungahus lyst igenom som aldrig förr.

Damernas Värld

Att prinsessor bär rosa är en sanning för varje förskolebarn – och de tycks ha rätt. På sistone har vi sett sessor från hela Europa i den ljuva färgen: från vår egen kronprinsessa Victoria och lillasyster Madeleine, via norska prinsessorna Mette-Marit och Mary, till Storbritanniens Kate Middleton. Allra tydligast blev trenden kanske under firandet av norska prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsdag i Oslo.

Prinsessornas favoritfärg är rosa

Prinsessan Madeleine är känd för sin feminint romantiska stil och väljer ofta somriga klänningar. Och vad passar då bättre än rosa?

Prinsessan Madeleine bar rosa till Min stora dag. Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Till arrangemanget Min stora dag på Konungens hovstall i Stockholm valde hon en trendigt batikfärgad klänning i favoritfärgen från märket LoveShackFancy. 

Norska kronprinsessan Mette-Marit är en annan kunglighet som ofta satsar på klänning, och den senaste tiden har de ofta varit rosa. Senast vid galamiddagen för dottern Ingrid Alexandra som fyllde 18 år.

Norska kronprinsessan Mette-Marit på dottern Ingrid Alexandras galamiddag. Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Även i grannlandet Danmark har vi en stilsäker prinsessa i Mary. När det var dags att inviga Nasjonalmuseet i Oslo föll valet på en rosa skapelse som lämnade ena axeln bar.

Prinsessan Mary av Danmark vid invigningen av norska Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN

Till den högtidliga middagen sågs också Mette-Marit återigen bära prinsessfärgen nummer ett.

Norska kronprinsessan Mette-Marit vid invigningen av norska Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN

Victoria väljer rosa kostym

Även vår svenska kronprinsessa är svag för rosa, men väljer gärna en trendig kostym när hon bär prinsessfärgen. Som när norska kronprinsen Haakon Magnus och Mette-Marit besökte Sverige i våras.

Kronprinsessan Victoria bar rosa kostym vid flera tillfällen under Haakon Magnus och Mette-Marits besök i Sverige. Foto: ALBERT NIEBOER / RPE ROYAL PRESS EUROPE, Johan Jeppsson/TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Inspireras av Victoria – välj knallrosa kostym till festen 

Hon delar kärleken till rosa kostymer med brittiska Kate Middleton, som har betydligt fler än ett exemplar i garderoben. Senast syntes hon i favoritensemblen när hon var värd för ett runda bordssamtal vid Royal Institution i London.

Kate Middleton väljer ofta rosa kostym. Foto: Pool / TT NYHETSBYRÅN

Mette-Marit var för övrigt långt ifrån ensam om att dressa sig i rosa från topp till tå när dottern Ingrid Alexandra firades. Svägerskan, prinsessan Märtha Louise satsade på en mörkare nyans, med inslag i blingigt silver.

Märtha Louise med fästmannen Durek Verrett. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA/MARIUS GULLIKSRUD MARIUS GULLIKSRUD

LÄS MER: Galamiddagen för norska prinsessan blev en couturefest

Och de norska prinsessorna fick sällskap i det rosa laget av både prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna och prinsessan Elisabeth av Belgien.

Prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna och kung Felipe av Spanien vid prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsfirande. Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Elisabeth och drottning Mathilde av Belgien vid galamiddagen for prinsessan Ingrid Alexandra. Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Men färgen är inte bara reserverad för prinsessor, även drottningar passar ibland på att vara pretty in pink. Som när drottning Silvia delade ut Stockholmspriset i kriminologi i Stockholms Stadshus. Nu kan vi väl ändå vara överens om att kröna rosa till officiell prinsessfärg?

Drottning Silvia anländer till Stadshuset i Stockholm inför utdelning av Stockholmspriset i kriminologi. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Silvias sommarstil – från då till nu: 8 klänningar i lekfull elegans 

LÄS MER: 8 gånger norska prinsessan visat att hon är drottningen av skandinavisk stil