Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FOTO: SANDRA FRÖÖJD

Nya Residus vill förändra modebranschen – möt grundaren Elin Mohlander

Med klänningar som är både vackra och hållbara vill Residus förändra modebranschen. Grundaren Elin Mohlander – med märken som J Lindeberg och Filippa K på sitt cv – berättar mer.

Vad är Residus?

– Jag startade Residus 2016 tillsammans med min partner Evalena Jonsson. I dagsläget fokuserar vi på klänningar. Vi har som mål att bara använda resttyger som blivit över från tidigare produktion. Residus är ett varumärke som vill vara med och förändra, påverka och göra nytta genom att lyfta kvinnor och arbeta på ett hållbart sätt.

Elin Mohlander. Foto: Sandra FrööjdElin Mohlander. Foto: Sandra FrööjdElin Mohlander. Foto: Sandra Frööjd
Elin Mohlander. Foto: Sandra Frööjd

Hur går er designprocess till?

– Vår process är lite omvänd, eftersom vi i stället för att skapa nya tyger försöker hitta färdiga, av hållbarhetsskäl. Vi fokuserar på att välja tyger och ritar sedan de perfekta modellerna som matchar dem. Vi lägger stort fokus på detaljer och smickrande snitt och älskar draperingar som framhäver kvinnliga former.

Varifrån kommer din drivkraft?

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska, och när jag bestämmer mig för något gör jag det fullt ut. Att vara självständig och klara mig själv har alltid drivit mig till att bli bättre och göra bättre.

Klänning av viskos/rayon, stl XS–XL, 2200 kr, Residus.Klänning av viskos/rayon, stl XS–XL, 2200 kr, Residus.Klänning av viskos/rayon, stl XS–XL, 2200 kr, Residus.
Klänning av viskos/rayon, stl XS–XL, 2200 kr, Residus.

Vad har dina tidigare arbetsgivare betytt för din karriär?

– De har lärt mig massor. På Filippa K jobbade vi stenhårt med hållbarhetsfrågor, och deras sätt att tänka kring det är helt fantastiskt. På J Lindeberg startade vi en kampanj som heter I am woman. Vi gick ihop med UN Women Sverige och lanserade en kapselkollektion som sålde jättebra, och överskottet från försäljningen gick främst till att stoppa våld mot kvinnor. Att få kombinera dessa erfarenheter i ett eget varumärke med en stark värdegrund, och att tänka hållbart och rikta in oss på att stärka kvinnliga värderingar, känns jättebra.

Var hittar du inspiration?

– Framför allt från vänner. Jag rådfrågar hela tiden folk jag känner och tar tacksamt emot input. Alla har sin vision och sina favoritplagg, och att därefter hitta en kombination av allt är superspännande. Och jag letar ständigt efter bildmaterial som passar till kommande säsonger.