Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chopard Red Carpet Collection 2021Chopard Red Carpet Collection 2021Chopard Red Carpet Collection 2021
Chopard Red Carpet Collection 2021 Foto: Chopard

Så skapas ett superexklusivt röda mattan-smycke

Du har sett dem glittra på stjärnorna på röda mattan. Få en spännande inblick i skapandeprocessen av världens mest exklusiva smycken. 

LauraLauraLaura
Laura Foto: Chopard

Laura har alltid älskat att skapa, hennes teckningar hänger på föräldrarnas Bed & Braeakfast i franska Alsace. Själv bor hon i dag i Genève, Schweiz, där hon sedan två år är en av de 45 hantverkarna som arbetar i high jewellery-ateljéerna för det exklusiva och familjeägda smyckes- och klocktillverkarna Chopard. Hennes chef är den karismatiska Caroline Scheufele, artistisk chef på Chopard, som är hjärnan och hjärtat bakom företagets extraordinära skapelser (och engagerad i att smyckesbranschen ska bli mer etisk – i dag använder Chopard till exempel endast etiskt guld). 

Skådespelaren Marion Cotillard och Caroline Scheufele under Paris Fashion Week.Skådespelaren Marion Cotillard och Caroline Scheufele under Paris Fashion Week.Skådespelaren Marion Cotillard och Caroline Scheufele under Paris Fashion Week.
Skådespelaren Marion Cotillard och Caroline Scheufele under Paris Fashion Week. Foto: STEPHANE FEUGERE _ ZEFASHI

När Damernas Värld ber Laura berätta om hur det går till att skapa ett superexklusivt röda mattan-smycke – vi talar Oscarsgala-nivå nu – så berättar hon att det är just hos Caroline det hela tar sin början. 

 

LAURA

ÅLDER: 31 år

BOR: Genéve

YRKE: Min titel är Jewelery model-making. 

FAMILJ: Mamma och pappa.

– Processen börjar med att Caroline Scheufele delar sin vision och sina idéer med teamet här hos oss. Därefter tas det fram en skiss som ska godkännas, innan den färgsätts. Vi använder pennor, vattenfärger, kritor beroende på vilken effekt smycket ska ha – vattenfärg är till exempel bra för att visa transparens. Därefter gouachemålas (gouache är en slags vattenfärg med hög pigmentkoncentration, reds anm.) skissen för att för att ge mer lyster, säger Laura och betonar att den delen är den mest utmanande. 

– Gouachemålning är en konstform i sig.

LÄS ÄVEN: Experten om vad du ska veta innan du köper en lyxklocka

Den exklusiva ”Örnen”

Ett av de mest exklusiva av Chopards Red Carpet Collection-smycken för 2021 är den så kallade ”Örnen”.

Chopards halsband ”Örnen” från Red Carpet Collection 2021.Chopards halsband ”Örnen” från Red Carpet Collection 2021.Chopards halsband ”Örnen” från Red Carpet Collection 2021.
Chopards halsband ”Örnen” från Red Carpet Collection 2021. Foto: Chopard

– Det halsbandet är exceptionellt, det innehåller fler än tusen stenar.

Lauras del i den ambitiösa processen att skapa ett high jewellery-smycke inleds efter att hon fått en guache-målning av smycket. 

– Först kopierar jag ritningen till en tennplatta som är mycket formbar. Sedan skär jag de former som behövs i plåten med en liten såg. Det ultimata målet är att hitta den perfekta harmonin mellan volymerna och stenarna samtidigt som jag ska ge smycket rätt proportioner. 

Foto: Chopard
Foto: Chopard

När jag är klar, klär jag skelettet med kristaller för att ge det ett utseende som liknar det färdiga halsbandet. Det avslutande steget i min process består av att färglägga både metallen och stenarna så att de är så nära det färdiga smycket som möjligt.

När du skapar smycken på den här nivån är alla steg väldigt utmanande.

Vilket moment njuter du av mest?

– När du skapar smycken på den här nivån är alla steg väldigt utmanande. Men det är väldigt belönande när jag känner att jag hittar den perfekta balansen på stenar, färg och så vidare. Jag tycker även mycket om infärgningen av metallen och kristallerna – då väcks smycket till liv. Redan då kan jag för min inre blick se hur det färdiga smycket kommer att se ut med gnistrande diamanter, eller andra ädelstenar, som reflekterar ljuset. Det är då det börjar leva, och det är alltid en emotionell del av arbetet. 

Foto: Chopard

Smycket måste vara etiskt

Hur känns det att lämna över ett smycke när du arbetat klart med det?

– Jag får lyckligtvis inte ”post-production-blues”. Jag skulle säga att det faktiskt är tvärtom. Jag känner mig väldigt stolt när jag färdigställt min del och veta att smycket inom kort kommer att finnas på riktigt och bli buret av någon. 

När Laura är klar med sin del i processen föds smycket på riktigt. När hennes arbete blivit godkänd så tar en av hennes kolleger över och skapar smycket av äkta metaller (guld, platina eller titan) och stenar.

Ett sådant här smycke måste understryka bärarens personlighet.

Vad ger ett sådant här smycke bäraren i dina ögon?

– Ett sådant här smycke måste understryka bärarens personlighet. Men jag tycker också att det förmedlar den känsla och hantverk som de som skapat smycket velat förmedla. I dag vill allt fler köpare även försäkra sig om att smycket är skapat etiskt – både i fråga om material och om arbetsförhållanden. Så på så sätt blir det ju även ett sätt att visa andra att bäraren bryr sig om samt respekterar miljön och sina medmänniskor. 

Foto: Chopard

Skulle du säga att high jewellery är en del av modeindustrin?

– Jag tror inte vi kan säga att Chopard är en del av modeindustrin, men mode kan säkert vara en inspirationskälla för Caroline Scheufele. Båda branscherna inspirerar säkerligen varandra. 

LÄS ÄVEN Allt du vill veta om High Jewellery: Smyckena där priset är oviktigt

Se fler av Chopards smycken här: 

LÄS ÄVEN: Modechefen visar 11 vackra sätt att styla smycken till fest