Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Broadimage/REX / REX

MODEHISTORIA | Beyoncé startar nakentrend 2015

Sverigeaktuella Beyoncé står bakom många kända modeögonblick. Vi minns framför allt entrén på MET-galan i klänningen som var startskottet för en röda mattan-trend.

Första måndagen i maj är en helig dag i modevärlden – då arrangeras Met-galan, modebranschens egen Oscarsgala. Inga priser delas ut, däremot markerar festen starten på en modeuställning på Costume Institute i New York, varje år på ett speciellt tema. 

LÄS MER Met-galan: de mest minnesvärda kreationerna genom tiderna

2015 var Beyoncés år på röda mattan. Året innan hade hon förvisso varit lika otroligt snyggt klädd som vanligt, men ett bråk i en hiss mellan hennes man Jay-Z och systern Solange (med Beyoncé närvarande) kring en påstådd otrohetsaffär överskuggade det året. Nu var det äkta paret Carter tillbaka – med besked. 

Det ser ut som en av de lättaste eftersom hon såg naken ut under den, men det i själva verket en av de klänningar hon burit som vägt mest
Beyonce i klänningen från Givenchy som fick Met-galan 2015 att stanna upp.Beyonce i klänningen från Givenchy som fick Met-galan 2015 att stanna upp.Beyonce i klänningen från Givenchy som fick Met-galan 2015 att stanna upp.
Beyonce i klänningen från Givenchy som fick Met-galan 2015 att stanna upp. Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN / Shutterstock Editorial / Copyrig

Beyoncé fick såväl festdeltagare som fotografer att häpna i sin genomskinliga klänning från Givenchy som hade stenar fäst på strategiska platser. Detta var en tidig variant av en så kallad ”nakenklänning”, som just nu röda mattan är fullständigt nerlusad av. 

Beyoncés stylist sedan många år, Ty Hunter, berättade om klänningen i Vogue: 

– Det ser ut som en av de lättaste eftersom hon såg naken ut under den, men det i själva verket en av de klänningar hon burit som vägt mest. Allt strass, stenar och stenkristaller – de var väldigt tunga. 

Beyonce på MET-galan 2015.Beyonce på MET-galan 2015.Beyonce på MET-galan 2015.
Beyonce på MET-galan 2015. Foto: ELIOTPRESS/IBL

Beyoncé flöt dock fram i strålkastarljuset den kvällen, hon bländade alla andra och det är en av hennes – och Met-galans – mest kända klänningar. 

Beyoncé och Jay-Z Carter på Met-galan 2015.Beyoncé och Jay-Z Carter på Met-galan 2015.Beyoncé och Jay-Z Carter på Met-galan 2015.
Beyoncé och Jay-Z Carter på Met-galan 2015. Foto: Broadimage/REX / REX

LÄS ÄVEN Kändisarna som visar allt – och nakenklänningarna vi minns

LÄS ÄVEN Varför är alla ”nakna” på röda mattan?