Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cannesfestivalen 2017 är igång – här är 6 skandaler vi minns

Filmfestivalen i franska Cannes innebär champagne, glitter, glamour – och skandaler. Här är några av de största snackisarna under festivalens snart 70-åriga historia.

Topless-skandalen (1954)

I dag skulle inte många ha höjt på ögonbrynen, men när den publicitetshungriga filmstjärnan Simone Silva tog av sig överdelen under en fotosession med Hollywoodstjärnan Robert Mitchum på stranden skapade det rubriker världen över. Den brittiska B-filmskådisen och glamourmodellen dök upp på Croisetten, tog av sig sin topp och gled upp mot Robert Mitchum i bara en bastkjol medan hon täckte brösten med händerna. I den efterföljande kalabaliken ramlade tre fotografer ner i Medelhavet, en fjärde bröt fotleden och en femte drabbades av en fraktur i armbågen.

Simone Silva och Robert Mitchum när det begav sig.Simone Silva och Robert Mitchum när det begav sig.Simone Silva och Robert Mitchum när det begav sig.
Simone Silva och Robert Mitchum när det begav sig.

 

Duvornas kamp (2001)

När skådespelarna från filmen 24 Hour Party People, som handlar om musikscenen i Manchester i slutet av 80-talet, attackerade varandra med döda duvor på en privat strand i Cannes blev flera gäster vid en exklusiv restaurang nedstänkta med låtsasblod, fjädrar och andra saker. Efter att säkerhetsvakter ingripit blev både filmteamet och de medföljande fotograferna utkastade från stranden. Bakom det tveksamma pr-tricket stod skådespelaren Danny Cunningham, som spelade bandet Happy Mondays sångare Shaun Ryder. Cunningham hävdade att händelsen var inspirerad av en incident från Ryders ungdom där han påståtts ha förgiftat 3 000 duvor med kokain.

Scen ur filmen "24 Hour Party People", Danny Cunningham till höger.Scen ur filmen "24 Hour Party People", Danny Cunningham till höger.Scen ur filmen "24 Hour Party People", Danny Cunningham till höger.
Scen ur filmen "24 Hour Party People", Danny Cunningham till höger.

 

Borats mankini (2006)

När Kazakstans mest ökända tv-personlighet, spelad av komikern Sacha Baron Cohen, visade upp sin kropp i enbart fluorescerande mankini och en mustasch tillsammans med några bikiniklädda fotomodeller blev filmen Borat genast årets snackis i Cannes.

Sacha Baron Cohen gör Cannes i mankini.Sacha Baron Cohen gör Cannes i mankini.Sacha Baron Cohen gör Cannes i mankini.
Sacha Baron Cohen gör Cannes i mankini. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012

Uma Thurman korsar benen (2011)

Under invigningen av 2011 års festival bar skådespelerskan Uma Thurman en vit sidenklänning från Versace. Till fotografernas förtjusning passade Thurman på att göra en egen variant av den klassiska scenen i Basic Instinct, där Sharon Stone korsar benen och avslöjar en uppenbar brist på underkläder. Och därmed var det årets snackis i hamn.

Uma Thurman på röda mattan i den omtalade Versace-klänningen.Uma Thurman på röda mattan i den omtalade Versace-klänningen.Uma Thurman på röda mattan i den omtalade Versace-klänningen.
Uma Thurman på röda mattan i den omtalade Versace-klänningen. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012

 

Lars von Trier förstår Hitler (2011)

Under en presskonferens för sin nya film Melancholia förklarade den danske regissören Lars von Trier: ”Jag förstår Hitler ... Han är inte vad man skulle kalla en bra kille, men jag förstår mycket om honom, och jag sympatiserar med honom lite grand”. von Trier förklarades icke önskvärd av festivalarrangörerna och uppmanades att omedelbart lämna festivalen. Och den största skandalen i Cannes historia var ett faktum.

Lars von Trier med "Melancholia"-stjärnorna Charlotte Gainsbourg och Kirsten Dunst.Lars von Trier med "Melancholia"-stjärnorna Charlotte Gainsbourg och Kirsten Dunst.Lars von Trier med "Melancholia"-stjärnorna Charlotte Gainsbourg och Kirsten Dunst.
Lars von Trier med "Melancholia"-stjärnorna Charlotte Gainsbourg och Kirsten Dunst.

 

Irina visar hud (2013)

Den 27-åriga ryska baddräktsmodellen Irina Shayk visade upp sig på röda mattan i en åtsittande svart Roberto Cavalli-klänning i skirt tyg med djup urringning och vågade cutouts. På gränsen, menade några, men fotograferna var förtjusta. Och själv var Irina mer än nöjd, och twittrade glatt ut: ”Thank u Roberto Cavalli for this sexy dress !love it!@red carpet Cannes !))))))”

Irina Shayk i sin omskrivna Roberto Cavalli-klänning.Irina Shayk i sin omskrivna Roberto Cavalli-klänning.Irina Shayk i sin omskrivna Roberto Cavalli-klänning.
Irina Shayk i sin omskrivna Roberto Cavalli-klänning. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012

 

Heelgate (2015)

Festivalen fick en flodvåg av ilskna reaktioner på sociala medier över hela världen efter att några kvinnor blivit avvisade från den röda mattan för att de inte bar höga klackar. Några av kvinnorna var dessutom klädda i platta skor på grund av sitt medicinska tillstånd. Den brittiska skådespelerskan Emily Blunt, vars film Sicario deltog i tävlingen, kommenterade: ”Egentligen borde alla bära lågskor. Vi borde inte ha höga klackar.” Arrangörerna bad senare om ursäkt för det inträffade.

Emily Blunt på röda mattan med "Sicario"-gänget Josh Brolin, Denis Villeneuve och Benicio Del Toro.Emily Blunt på röda mattan med "Sicario"-gänget Josh Brolin, Denis Villeneuve och Benicio Del Toro.Emily Blunt på röda mattan med "Sicario"-gänget Josh Brolin, Denis Villeneuve och Benicio Del Toro.
Emily Blunt på röda mattan med "Sicario"-gänget Josh Brolin, Denis Villeneuve och Benicio Del Toro.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!

Av: Niklas Sessler