Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fredrik Robertsson om succén på Met-galan och att bli förväxlad med Jared Leto.Fredrik Robertsson om succén på Met-galan och att bli förväxlad med Jared Leto.Fredrik Robertsson om succén på Met-galan och att bli förväxlad med Jared Leto.
Fredrik Robertsson om succén på Met-galan och att bli förväxlad med Jared Leto. Foto: Dimitrios Kambouris / Getty Images North America

Fredrik Robertsson om succén på Met-galan: ”Jared Leto var glad att bli förväxlad med mig”

Fredrik Robertsson är van vid att väcka uppståndelse i modevärlden. Under årets Met-gala gjorde han det igen. Iklädd skräddarsydd Iris van Herpen blev han galans stora snackis efter att nyhetskanalerna misstagit honom för Hollywoodstjärnan Jared Leto. 

Svenska modeprofilen Fredrik Robertsson var en av dem som lyckades ta sig in på den exklusiva gästlistan till årets Met-gala. För Damernas Värld berättar han om hur det var att dela röda mattan med Hollywoodeliten, att bli misstagen för skådespelaren Jared Leto och den skräddarsydda skapelsen från den nederländska designern Iris van Herpen

LÄS OCKSÅ: Met-galan 2022: Bäst klädda stjärnorna på röda mattan 

Fredrik på röda mattan, som delades med Sarah Jessica Parker.Fredrik på röda mattan, som delades med Sarah Jessica Parker.Fredrik på röda mattan, som delades med Sarah Jessica Parker.
Fredrik på röda mattan, som delades med Sarah Jessica Parker. Foto: Mike Coppola / Getty Images North America

Hur lyckades du ta dig in på den exklusiva gästlistan som är strängt kontrollerad av Vogue-mogulen Anna Wintour?
– Jag är kreativ chef på Björn Axén, och vi har ett långt samarbete med designern Iris van Herpen där vi bland annat gör håret på hennes visningar. Så det började med att Björn Axén skulle göra håret på hennes gäster, men sen blev även jag inbjuden och vi gjorde då en full look ihop, hår och kläder. Två hantverk som möts.

”Sarah Jessica Parker var den första jag mötte så fort jag klev ur bilen. Och vi gjorde mattan tillsammans. Ett äkta NYC-moment.”

Hur är det att få vara där på riktigt?
– Overkligt skulle jag säga. Det kändes som att man var med i en dröm. Det var inte så läskigt som jag kanske trodde, utan otroligt vänligt och generöst med komplimanger gäster i mellan. Sarah Jessica Parker var den första jag mötte så fort jag klev ur bilen. Och vi gjorde mattan tillsammans. Ett äkta NYC-moment. 

Gala-outfiten skapades av holländska designern Iris van Herpen och tog över 800 timmar att tillverka.Gala-outfiten skapades av holländska designern Iris van Herpen och tog över 800 timmar att tillverka.Gala-outfiten skapades av holländska designern Iris van Herpen och tog över 800 timmar att tillverka.
Gala-outfiten skapades av holländska designern Iris van Herpen och tog över 800 timmar att tillverka. Foto: Ea Czyz
Smyckena för kvällen var från franska Boucheron.Smyckena för kvällen var från franska Boucheron.Smyckena för kvällen var från franska Boucheron.
Smyckena för kvällen var från franska Boucheron. Foto: Ea Czyz
”Det är en otrolig skapelse av Iris van Herpen som tagit över 800 timmar att tillverka.”

Din storslagna outfit, berätta om den.
– Det är en otrolig skapelse av Iris van Herpen som tagit över 800 timmar att tillverka. Hon har jobbat med en teknik hon aldrig tidigare gjort och som hon laborerat fram bara för min look. Den är inte så praktisk och svår att röra sig i, men otroligt vacker. 

Inför Met-galan sminkades Johan av Linda Hallberg och håret stylades av Björn Axéns ägare Johan Hellström, som är Johans man.Inför Met-galan sminkades Johan av Linda Hallberg och håret stylades av Björn Axéns ägare Johan Hellström, som är Johans man.Inför Met-galan sminkades Johan av Linda Hallberg och håret stylades av Björn Axéns ägare Johan Hellström, som är Johans man.
Inför Met-galan sminkades Johan av Linda Hallberg och håret stylades av Björn Axéns ägare Johan Hellström, som är Johans man. Foto: Ea Czyz

Hur lång tid tog det att göra sig i ordning inför galan?
– Vi började med teamet klockan 11 på morgonen och var klara att åka vid 18. Dels att komma i och sy in mig i min outfit tog tid, sen hade jag mitt svenska team på plats. Linda Hallberg sminkade och Björn Axéns ägare Johan Hellström är ju min man, som var här och stöttade och gjorde håret. 

En handknuten peruk hade skapats inför kvällen.En handknuten peruk hade skapats inför kvällen.En handknuten peruk hade skapats inför kvällen.
En handknuten peruk hade skapats inför kvällen. Foto: Ea Czyz

Berätta lite mer om hårstylingen.
– Johan på Björn Axén hade tillsammans med en perukmakare skapat en handknuten peruk till kvällen. Vi visste att vi ville köra på en wet look, och Johan jobbade fram looken under kvällen. Vi hade en chans och det blev otroligt bra. Johan är ju ett proffs. 

Vem talade du med under kvällen?
Oj, vem talade jag inte med? Sarah Jessica Parker, Alicia Keys, Glenn Close, Julianne Moore, Jared Leto om förvirringen oss i mellan, Pierpaolo från Valentino, Amy Schumer, Anna Wintour, Blake Lively … jag tror jag hann prata med de flesta. Alla älskade min look så jag hade tur att alla kom fram till mig för att fråga och prata. 

Att prata med Sarah Jessica Parker inför mattan, det var ett minne för livet, säger Johan.Att prata med Sarah Jessica Parker inför mattan, det var ett minne för livet, säger Johan.Att prata med Sarah Jessica Parker inför mattan, det var ett minne för livet, säger Johan.
Att prata med Sarah Jessica Parker inför mattan, det var ett minne för livet, säger Johan. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Du har ju träffat en hel del kändisar genom åren, men var det någon särskild som fick dig att bli starstruck?
– Det var för många överallt, så det gick inte att bli starstruck. ALLA var stjärnor. Så var man än tittade så var det någon där och man hajade till. Men Sarah Jessica Parker, som den första. Och att prata med henne inför mattan, det var ett minne för livet. 

Flera amerikanska medier misstog Fredrik för att vara Hollywoodstjärnan Jared Leto. När den riktiga Jared Leto dök upp på galan upptäcktes förväxlingen.Flera amerikanska medier misstog Fredrik för att vara Hollywoodstjärnan Jared Leto. När den riktiga Jared Leto dök upp på galan upptäcktes förväxlingen.Flera amerikanska medier misstog Fredrik för att vara Hollywoodstjärnan Jared Leto. När den riktiga Jared Leto dök upp på galan upptäcktes förväxlingen.
Flera amerikanska medier misstog Fredrik för att vara Hollywoodstjärnan Jared Leto. När den riktiga Jared Leto dök upp på galan upptäcktes förväxlingen. Foto: Kristin Callahan/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
”Jared Leto kom fram och sa 'I am so happy they think I am someone as cool as you' och skrattade.”

Hur var det att bli misstagen för skådespelaren Jared Leto?
– Haha, helt underbart. Det har ju blivit en mediasuccé för mig, haha. Och honom. Alla tycker ju han var tråkig jämfört med mig. Han kom fram och sa ”I am so happy they think I am someone as cool as you” och skrattade. Så det var all good från allas håll. Jag är lite lik I guesseasy mistake

Två av galans bäst klädda var enligt Fredrik Jordan Roth och Glenn Close.Två av galans bäst klädda var enligt Fredrik Jordan Roth och Glenn Close.Två av galans bäst klädda var enligt Fredrik Jordan Roth och Glenn Close.
Två av galans bäst klädda var enligt Fredrik Jordan Roth och Glenn Close.

Vem var galans bäst klädda?
– Svårt att säga faktiskt. Många var otroligt fina. Jag gillade Glenn Close. Jag gillade även Jordan Roth, som äger halva Broadway. Han hade på sig Thom Browne och var en skapelse. 

Blev det någon efterfest?
– Jag orkade faktiskt inte. Jag kollade på Lenny Kravitz och dansade på museet, sen smet jag hem till mitt team och skålade. För mig räckte galan. 

Fredrik på Elle-galan bara några dagar innan Met-galan.Fredrik på Elle-galan bara några dagar innan Met-galan.Fredrik på Elle-galan bara några dagar innan Met-galan.
Fredrik på Elle-galan bara några dagar innan Met-galan. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du var på gala även i fredags, hur är det att åka från land till land mellan galor?
– Haha, stressigt, jobbigt … men så klart kul. Klagar inte. Jag har bra folk runtomkring mig som sköter logistik, bokningar och allt sånt. 

Blir det några fler storslagna event i New York under tiden du är kvar?
– Nej nej, jag åker hem direkt. Är redan på väg hem. Jag måste jobba. 

Fredrik provar en färgstark haute couture-klänning i ikonen Jean Paul Gaultiers showroom.Fredrik provar en färgstark haute couture-klänning i ikonen Jean Paul Gaultiers showroom.Fredrik provar en färgstark haute couture-klänning i ikonen Jean Paul Gaultiers showroom.
Fredrik provar en färgstark haute couture-klänning i ikonen Jean Paul Gaultiers showroom. Foto: Ea Czyz / Ea Czyz
”Min dröm är en Galliano för Dior Couture från 2007. Den förhandlar jag om just nu.”

Du är känd för ditt stora, och dyra, intresse för haute couture. Vilket blir ditt nästa haute couture-köp?
– Oj, jag väntar fortfarande på kläder från förra säsongen. En Valentino-cape, en Viktor & Rolf surreal shoulders-blus och en otrolig kappa från Dolce Gabbana Alta Moda. Men min dröm är en Galliano för Dior Couture från 2007. Den förhandlar jag om just nu. 

LÄS MER: Fredrik Robertsson om dyra haute couture-intresset: ”Gillar allt som är extremt”