Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Svensk design bland hollywood-stjärnorna
2 AV 2
Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svensk stil på Golden Globe-galan 2023

Golden Globe-galan bjöd på några svenska inslag bland de nominerade – och på röda mattan. 

Så var galasäsongen i gång! Den 80:e Golden Globe-galan arrangerades i Beverly Hills, Los Angeles, och på röda mattan hittade vi några svenska inslag: En regissör, en kompositör – och en kostym. 

Regissören Ruben Östlund  

Ruben Östlund med sin kärlek Sina Görcz.Ruben Östlund med sin kärlek Sina Görcz.Ruben Östlund med sin kärlek Sina Görcz.
Ruben Östlund med sin kärlek Sina Görcz. Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Regissören Ruben Östlund var på plats i Los Angeles med sin flickvän, den tyska modefotografen Sina Görcz. Båda var ståtligt klädda i svart, och Ruben var på plats i egenskap av regissör till Triangle of Sadness som var nominerad i kategorin Best Motion Picture – Musical or Comedy. Dessvärre blev det ingen seger för den flerfaldigt prisade regissören, då vinnaren i kategorin i stället blev filmen The Banshees of Inisherin.

Kompositören Ludwig Göransson 

Serena och Ludwig Göransson.Serena och Ludwig Göransson.Serena och Ludwig Göransson.
Serena och Ludwig Göransson. Foto: AMY SUSSMAN / GETTY IMAGES VIA AFP TT NYHETSBYRÅN

Vår svenska superstjärna inom den musikaliska delen av filmbranschen heter Ludwig Göransson. Göransson är en mångfaldigt prisad kompositör som fick sitt stora genombrott med musiken till filmen Black Panther, som belönade honom med en Oscar. På årets Golden Globe var han nominerad i kategorin Best Original Song – Motion Picture för låten Lift me up ur Black Panther: Wakanda Forever. Låten har han skrivit tillsammans med Rihanna (som framför låten, och som smög in på Golden Globes fest utan att ha gått röda mattan), Ryan Coogler och Tems. Dessvärre blev det ingen vinst, då den belönade låten i stället blev Naatu Naatu ur filmen RRR (Rise Roar Revolt). Men han var en av de herrar som stack ut på röda mattan då han valt en bjärt grön kostym som matchade snyggt med hustrun Serenas svampmönstrade (!) capeklänning. 

Skådespelaren Emma D'Arcy i Acne Studios

En Acne Studios-kostym satt på skådespelaren Emma D’Arcy.En Acne Studios-kostym satt på skådespelaren Emma D’Arcy.En Acne Studios-kostym satt på skådespelaren Emma D’Arcy.
En Acne Studios-kostym satt på skådespelaren Emma D’Arcy. Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Känner du igen prinsessan Rhaenyra Targaryen? Huvudrollsinnehavaren i House of Dragons senare avsnitt heter Emma D'Arcy. På Golden Globe-galan var Emma nominerad i kategorin Best Performance by an Actress in a Television Series – Drama för sin roll i denna Game of Thrones-spinoff. Emma valde kostym detta år, valet föll på en trendig oversizad kavaj från svenska Acne Studios – som i skrivande stund är det enda svenska mode som vi såg representerat på denna, årets första, gala. Vinnare i kategorin blev Zendaya för sin utmärkta prestation i kultserien Euphoria.
LÄS MER Golden Globe 2023: De var bäst klädda på röda mattan