Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rosie McGuinness: ”Jag gillar att teckna självständiga kvinnor”

Brittiska Rosie McGuinness vill inte illustrera mode från catwalken. I stället är hon intresserad av hur kroppen rör sig och hur tyget faller när modellen är avslappnad och självsäker. Nu kan du köpa hennes verk Marigold yellow dress, som säljs numrerat och signerat exklusivt hos Damernas Värld.

Egentligen skulle Rosie McGuinness ha blivit modedesigner, men när hon studerade blev det snabbt tydligt att hennes händer var bättre på det kreativa tecknandet än på den mer tekniska mönsterkonstruktionen. 

– Efter examen fortsatte jag helt enkelt att teckna. Jag gillar verkligen att rita kvinnor, kläder, tyger och mönster. Det är nästan som en instinkt. 

Till skillnad från många andra modeillustratörer väljer Rosie McGuinness helst bort catwalken som miljö för sina bilder. I stället vill hon fånga modellerna när de sitter naturligt i en stol eller bara väntar mellan visningarna.

– Jag tittar mycket på former: hur kroppen ser ut, hur tyget faller, vilka konturer kläderna och modellen får. Jag gillar att teckna självsäkra kvinnor som samtidigt är helt avslappnade – det är då de både mår bäst och är som vackrast. Kläder kan ingjuta ett sådant självförtroende och påverka hur du rör dig. Det tycker jag är intressant.

Rosie McGuinness

GÖR: Modeillustratör.

ÅLDER: 35 år.

FAMILJ: Pojkvän.

AKTUELL: Med en serie prints för Doré och samarbeten med MyTheresa och Veuve Clicquot.

Rosie McGuinness studio ligger i Deptford i sydöstra London, ett stenkast från hennes hem. Inhyst i en gammal textilfabrik (så passande!) skapar hon sina färgstarka verk. För Damernas Värld har hon valt verket Marigold yellow dress.

– Den här bilden skapades under arbetet med AW 2019-kollektionerna och föreställer en fantastiskt fin Jil Sander-klänning. Den är gjord med blyerts och gouache, och jag älskar den starka gula färgen och enkelheten i plagget.

Klicka på bilden för att komma till konstverket.Klicka på bilden för att komma till konstverket.Klicka på bilden för att komma till konstverket.
Klicka på bilden för att komma till konstverket.

Vad har du själv på väggarna i ditt hem?

– Mina väggar är faktiskt väldigt kala just nu. Min pojkvän och jag målade om alla rum när vi flyttade in för ett år sedan, och vi har valt att behålla den relativt minimalistiska stilen som passar husets arkitektur. Men jag har precis hämtat ett Nigel Peake-print från ramverkstaden, och vi har en stor Matisse Blue nude-tavla som flyttas runt i lägenheten och ett gammalt svartvitt fotografi av The Beatles i hallen. Och så gillar jag textila väggprydnader väldigt mycket.

Marigold yellow dress är ett av fyra olika numrerade och signerade konstverk, skapade av de kända illustratörerna Rosie McGuinness, Lovisa Burfitt, Cecilia Carlstedt och Amelie Hegardt (se de andra illustratörernas verk genom att klicka på deras namn), som säljs exklusivt hos Damernas Värld.

Så köper du Rosie McGuinness verk

Damernas Värld samarbetar med NOA, som är en e-handel för konst som drivs av Bonnier News. Här finns både original, limiterade upplagor, skulpturer och foto. Det är enkelt och tryggt att handla hos NOA, som använder sig av Klarna som betalningspartner. Normal leveranstid är ca 2–7 dagar. För att köpa din tavla, vänligen besök www.noagallery.se/damernasvarld

Pris för blad: 2 500 kr inkl. moms. Pris för blad kompletterad med vit ram och passepartout: 3 450 kr inkl. moms. 

Bildmått: 26 x 33 cm.

Bladmått: 37 x  48 cm.

Ramat mått: 42 x 53.

Papper: Hahnemühle Photo Rag.

Upplaga: 300 numrerade och signerade exemplar.