Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Thora Valdimarsdóttir och Jeanette Friis Madsen från Rotate Birger Christensen.Thora Valdimarsdóttir och Jeanette Friis Madsen från Rotate Birger Christensen.Thora Valdimarsdóttir och Jeanette Friis Madsen från Rotate Birger Christensen.
Thora Valdimarsdóttir och Jeanette Friis Madsen från Rotate Birger Christensen. Foto: Copenhagen Fashion Week

Så bär du festkläder till vardags – 7 enkla stylingtips

Hoppa i festkläderna redan på morgonen, och bär dem på ett sätt så att du kan använda dem även i mindre festliga sammanhang. Duon bakom danska succémärket Rotate visar hur du får festgarderoben att fungera i vardagen

– Ända sedan vi träffades har vi haft en gemensam dröm: vi ville starta ett eget klänningsmärke. Något som var feminint och sexigt, som kommer med små kollektioner flera gånger om året, till ett bra pris.

LÄS OCKSÅ: Rotate Birger Christensens grundare: ”Vi inspireras av Hollywood-glamour”

Succén var ett faktum direkt.

– Vi hade inte ens i vår vildaste fantasi kunnat drömma om det mottagande som Rotate fått. Det har varit helt spektakulärt att se märket bli så hyllat hemma i Skandinavien, men också internationellt. Vi skandinaver följer med i vad som händer i modet i världen, och vi är duktiga på att fånga upp nya trender och tendenser. Samtidigt gör vi vår egen tolkning - här i Skandinavien har vi en mer avslappnad stil och lever ett aktivt liv, säger Thora som beskriver sin egen stil som enkel, men ofta med något sportigt eller maskulint element.

Fest möter vardag – Jeanette och Thora visar hur.Fest möter vardag – Jeanette och Thora visar hur.Fest möter vardag – Jeanette och Thora visar hur.
Fest möter vardag – Jeanette och Thora visar hur. Foto: PHOTO_LUKARONE
Det ska alltid finnas en balans mellan feminint, maskulint, sportigt och avslappnat

–Jag älskar att lägga till något oväntat, som grova stövlar till en feminin kjol eller klackar till joggingbyxor och en hoodie. Det ska alltid finnas en balans mellan feminint, maskulint, sportigt och avslappnat.

– Min stil är ledig och feminin, har en 70-talsvibb och är samtidigt lite sexig, säger Jeanette och fortsätter:

– Jag älskar att leka med silhuetter, men också med olika tidsperioder. Jag känner mig snyggast när jag bär något som är lite oversizat, avslappnat och bekvämt, men med en feminin twist. En knäpp väska eller smala höga klackar ... det är de överraskande elementen som gör en outfit.

FAKTA

JEANETTE MADSEN

GÖR Stylist, influencer och grundare av Rotate Birger Christensen.

ÅLDER 36 år.
FAMILJ Man och två barn.
BOR Köpenhamn.


THORA VALDIMARS

GÖR Stylist, influencer och grundare av Rotate Birger Christensen.

ÅLDER 39 år.
FAMILJ Sonen Elias.

BOR Köpenhamn.

Jeanettes & Thoras guide till hur du använder festgarderoben varje dag:

1. Platta skor till festklänningen

När du bär din klänning ihop med sneakers så blir den mer vardagsaktig och avslappnad. Ett hett tips är att även bära jeans under.

Platta skor och en t-shirt under klänningen gör den mer vardagsvänlig. Jeanette i klänningfrån Rotate tillsam-mans med t-shirt från Filippa K, jeans från Gestuz och sneakers från Adidas.Platta skor och en t-shirt under klänningen gör den mer vardagsvänlig. Jeanette i klänningfrån Rotate tillsam-mans med t-shirt från Filippa K, jeans från Gestuz och sneakers från Adidas.Platta skor och en t-shirt under klänningen gör den mer vardagsvänlig. Jeanette i klänningfrån Rotate tillsam-mans med t-shirt från Filippa K, jeans från Gestuz och sneakers från Adidas.
Platta skor och en t-shirt under klänningen gör den mer vardagsvänlig. Jeanette i klänningfrån Rotate tillsam-mans med t-shirt från Filippa K, jeans från Gestuz och sneakers från Adidas. Foto: PHOTO_LUKARONE

2. Klä på klänningen

T-shirts, linnen och polotröjor fungerar som ett coolt alternativ för att klä på din festklänning, speciellt om urringningen är för djup för jobbet eller klänningen lämnar dig lite för bar för kontoret. Under vintersäsongen är det ett optimalt sätt att kunna bära dina sommarkläder även då.

3. Använd festplagg på nya sätt

En utpräglad festklänning blir superfin som kjol om du drar en härlig stickad tröja eller en oversizad hoodie över. Det brukar fungera bra att stoppa ner en kort klänning i byxor och bära den som topp.

 

Klänning från Rotate.Klänning från Rotate.Klänning från Rotate.
Klänning från Rotate.

Testa att bära klänningen med tröja över så får du en kjol, eller vänd den bak och fram så får du en ny look! Lily klänning i sammet med små metallnitar och knut i midjan. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter.)   

4. Vänd klänningen bak och fram

Var inte rädd för att experimentera och vara kreativ med din garderob. Vänd en klänning med djup urringning, en wrapklänning till exempel, bak och fram så att dekolletaget hamnar på ryggen i stället. Har du en klänning som knäpps med knappar hela vägen - bär den öppen och använd den över ett par jeans.

5. Addera något maskulint

En feminin jumpsuit är ett plagg som gör sig bra på fest, men också till vardags. Vi gjorde en i vår första kollektion, trots att Rotate är ett klänningsmärke, som har ett feminint snitt samt vida ben som gör den väldigt avslappnad och ger en vacker silhuett. Genom att bära en rutig kavaj över gör du looken mer maskulin och lite mer anpassad för jobbet. Sedan är det bara att hänga av sig kavajen när festen börjar - om du inte vill ha den på då också, vill säga!

En herrkavaj över en festklänning eller jumpsuit klär ner den festliga känslan. Thora i jumpsuit från Rotate tillsammans med kavaj från Remain Birger Christensen och kängor från Dr Martens.En herrkavaj över en festklänning eller jumpsuit klär ner den festliga känslan. Thora i jumpsuit från Rotate tillsammans med kavaj från Remain Birger Christensen och kängor från Dr Martens.En herrkavaj över en festklänning eller jumpsuit klär ner den festliga känslan. Thora i jumpsuit från Rotate tillsammans med kavaj från Remain Birger Christensen och kängor från Dr Martens.
En herrkavaj över en festklänning eller jumpsuit klär ner den festliga känslan. Thora i jumpsuit från Rotate tillsammans med kavaj från Remain Birger Christensen och kängor från Dr Martens. Foto: PHOTO_LUKARONE

6. Bejaka din sexighet

Här i Skandinavien, och särskilt i Danmark där vi kommer ifrån, har sexig nästan blivit ett skällsord - som om det är att likställa med slampigt. Därför la vi länge till festliga accessoarer till våra annars ganska nedtonade garderober. Under de senaste åren har det blivit ett större fokus på färger och mönster i modevärlden - inte minst hos Gucci, Balenciaga, Prada och Miu Miu - så i dag vågar vi mer, och det är mer accepterat att bära mer utåtagerande plagg även i vardagen. Efter så många år där mode varit enormt understated och minimalistiskt har vi ett behov av att klä upp oss, att omfamna det feminina och det sexiga. Bejaka det behovet!

Kort kavaj eller partytop från Rotate.Kort kavaj eller partytop från Rotate.Kort kavaj eller partytop från Rotate.
Kort kavaj eller partytop från Rotate.

Perfekt mix mellan fest och sexig. Kavajen Judy från Rotate funkar som både kavaj och som partytop med djup ringning och paljetter. Mer info och köp här (länk till Wakakuu.) 

7. Kombinera riktigt festliga plagg med grövre plagg och accessoarer

Paljettkjolen kan vara en utmaning för vardagsanvändning, speciellt om den är färgstark. Vi klär ner den med grova stövlar som ger en fin kontrast och en överdimensionerad skinnjacka för ett mer slarvigt (fast på rätt sätt) uttryck.

Kängan gör sig bra i kontrast till festklänningen.Kängan gör sig bra i kontrast till festklänningen.Kängan gör sig bra i kontrast till festklänningen.
Kängan gör sig bra i kontrast till festklänningen. Foto: PHOTO_LUKARONE

Grova kängor i läder 

Grova kängor passar bra till klänning.Grova kängor passar bra till klänning.Grova kängor passar bra till klänning.
Grova kängor passar bra till klänning.

Grova kängor med stor sula. Matcha din partyklänning med ett par grövre kängor, som dessa i läder från Agnes Cecilia. Mer info och köp här (länk till Ellos.)  

 

LÄS MER: Spana in nya samarbetet kring Louis Vuittons klassiska monogram.