Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så får du bort fläckar, lukt och noppror – Camilla Thulin guidar i klädvård

Under hela sin karriär har kostymören och designern Camilla Thulin sugit åt sig knep och råd om hur man bäst tar hand om sina kläder. Och nog har hon hört ett och annat på de stora teatrarna och operahusen. Saliv potatismjöl och babyservetter några exempel på bra redskap för att ta bort fläckar...

Foto: Niklas PalmklintFoto: Niklas PalmklintFoto: Niklas Palmklint
Foto: Niklas Palmklint

Tvätt- och strykråd

Man behöver inte tvätta jämt, jag tror vi tvättar lite för mycket i Sverige. Man kan istället lära sig att ta bort fläckar punktvis och vädra sina kläder (gärna i lite mulet regnväder).

När jag tvättar kör jag nästan allt i maskinen men på låg värme och korta program. Tunna delikata plagg tvättar jag i 30 grader i ett ull/handtvättprogram på kort tid med lätt centrifug.

Jag använder alltid flytande tvättmedel då det löser sig direkt och aldrig lämnar kvar rester i plaggen. Mitt favorit-tvättmedel är Lidls egna.

Riktigt fina handtryckta sidensjalar och hanbroderade sidenblusar handtvättar jag i ofärgat schampo, då blir nämligen sidentyget mjukt och inte ”papprigt” som det kan bli annars.

Ullplagg tvättar jag väldigt sällan, dem är bättre att vädra och ta bort fläckar på.

Torktumla gör jag nästan aldrig, det sliter mycket på plaggen. Häng upp på galge istället.

Däremot så stryker jag nästan alla plagg. Strykta plagg blir mer avvisande mot smuts än ostrykta plagg. Men var noga med att kolla i innehållsdeklarationen på plaggen!

Polyetser och plastmaterial ska man stryka på mycket låg värme. Paljetter, nitar och strassapplikationer går endast att stryka om man har ett ångstrykjärn med tyflonskiva under.

Smarta tips för att få bort fläckar och lukter

Det ballaste tipset jag fått har kostymchefen på Stadsteatern gett mig och det gäller blodfläckar. De tar man nämligen bäst bort med saliv, då löser det upp enzymerna. Saliv och sedan tvätta med vatten.

Salt är ett gammalt beprövat knep på vinfläcker

Sminkfläckar fungerar fläckborttagningsmedlet Vanisch bra på.

Får man fläckar på täckkappor och nylonjackor fungerar det bra att ta bort dem med babyservetter eller makeupservetter så slipper man att tvätta hela jackan.

Noppror kammar jag bort med en liten frisörkam eller så borstar jag in nopprorna i plagget med en fin hårborste. Vissa hävdar att rakblad är bra för att ta bort noppror men jag är för rädd att skära sönder plaggen för att använda rakblad.

Pälsdetaljer kan se lite smutsiga ut efter ett tag eftersom päls är ett fett material. För att fräscha upp pälsdetaljer använder jag potatismjöl som suger upp fettet och sedan borstar jag upp pälsen.

Svettdoft kan man få bort om man duttar lite ättika på de ställen som luktar. Har man ömtåliga sidenplagg kan man sy i en svettlapp så slipper man fula svettringar, de finns att köpa i sybehörsaffärer.