Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vet du vem som gett kedjan Zara sitt namn? Du kommer bli förvånad

Har du också funderat över vem den vackra kvinnan var som inspirerade klädjätten Zara med sitt namn? Då blir du nog lika förvånad som vi över att det istället var en film och att huvudpersonen var långt från den exotiska Zara vi har föreställt oss.

När Zaras grundare Amancio Ortega Gaona 1975 startade en butik i La Coruña i nodvästra Spanien så hade han sett filmen Zorba the Greek och fastnat så för namnet att han valde att döpa sin butik efter huvudrollen. Zorba, var i själva verket långt ifrån vare sig modell eller fashionista utan istället en grekisk man spelad av Anthony Quinn.

Anthony Quinn i Zorba the Greek. 

Tyvärr skulle ödet blanda sig i, Zorba the Greek hade nämligen inspirerat fler företagare i området och bara några gator bort fanns en bar som som hette likadant. Ägaren till baren gick över till Amancio Ortega Gaona och förklarade att även om en butik och en bar var två helt skilda saker så kunde kunderna tycka att det var förvirrande att hitta två ställen med samma namn så nära varandra. Amancio Ortega Gaona stod plötsligt villrådig, han hade redan fäst sig vid namnet och låtit gjuta formar för bokstäverna till butiksskylten, så istället för att tänka helt nytt utgick han från bokstäverna i Zorba och försökte hitta ett liknande namn. Sagt och gjort, efter att ha gjort två A, blev Zara det nya namnet och i dag är det betydligt fler som känner till det än filmen Zorba the Greek.

Här kan du se ett smakprov ur filmen.

https://youtu.be/jeNsr_nQEfE?rel=0&width=480&height=360&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

Källa: The New York Times

Foto: Zara