Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så fyndar du bäst på Black Friday – 15 tips som gör hela skillnaden

Visst är det härligt med rea, men Black Friday och sänkta priser kan lätt göra att vi fattar dåliga och ogenomtänkta beslut när vi shoppar. Här kommer därför 15 tips på hur du gör bästa fynden och undviker alla felköp.

Läs vidare för 15 tidlösa rea-tips.

1. Ställ dig frågan om du hade köpt plagget för ordinarie pris

Om du har spanat på plagget länge och planerat att köpa det till fullpris - då kan det vara värt att slå till på rea. Men om du aldrig hade köpt plagget till fullt pris då finns det ju en stor risk att du aldrig kommer att använda det - även om du fyndar det på rea.

2. Undvik trendplagg

Black Friday och Black Week är en chans för butiker att rensa ut gammalt och skapa plats för kommande trender. Fundera ett extra varv om du kommer att vilja använda plagget även nästa säsong. 

3. Följ dina favoriter på sociala medier

Gilla dina favoritbutiker och designers på Facebook och Instagram. Då får du tips om reor och utförsäljningar så att du kan vara på plats direkt när dörrarna öppnas.

4. Var ute i god tid

Ta ett varv på stan eller spana in sortimentet online dagen innan rean början. När det är tomt på folk i butikerna kan du tänka klart och prova vilken storlek som passar dig i de plagg du verkligen vill ha. Handlar du online kan det vara smart att lägga produkter i varukorgen redan kvällen innan!

5. Passa på att fynda julklappar

Speciellt om någon önskat sig högtalare, hörlurar, tv-spel och datorspel. Ofta brukar den största genomsnittliga prissänkningen vara på just den typen av produkter. Skönhetsbutikerna brukar också erbjuda bra rabatt på fina presentförpackningar och det brukar de flesta uppskatta att få i julklapp! 

6. Satsa på 40- eller 50 % rabatt

När plagg är nedsatta med 30% kan priset fortfarande vara för högt och samtidigt när det är 70% rea är det risk att utbudet är för utplockat. Vänta till 40 - eller 50%, då har du bra chans att fynda! 

7. Håll utkik på modebloggar

Ibland har bloggare samarbete med stora onlinebutiker. Då kan du få tillgång till rean innan alla andra eller ha chans att få bättre priser.

8. Köp bara kläder som passar

...och inte de plagg som kommer att passa dig efter att du lagt upp en söm, sytt in något, klippt av ärmar... Passar de inte nu så finns risken att de aldrig kommer att användas.

9. Shoppa Black Friday-rean från utlandet

Jämför om det är billigare att köpa från en sajt utomlands. Glöm inte att räkna in frakt och eventuell tull i slutpriset.

10. Kolla genom plagget innan du köper

Om du handlar i butik, tänk på att kontrollera plagget ordentligt innan du köper det. Ibland har de plagg med små hål eller fläckar från smink som blivit kvar till rean. Var noga och se till att allt är helt och rent.

11. Fråga om öppet köp och bytesrätt

Vissa butiker har detta även på rea-varor. Bra att veta! Och om du handlar online är det bra att läsa på om fria returer, och olika leveranstider och fraktalternativ. 

12. Spara alltid kvittot

Speciellt om du handlar dyrt i en high end-butik. Du har alltid rätt att reklamera om det du köpt skulle gå sönder, även om de inte tillämpar öppet köp/bytesrätt.

13. Leta efter säkra kort

Basplagg som jeans, koftor och linnen är bra att passa på att köpa på rean. Skippa akryl och polyester och leta efter basplagg i mer exklusiva material som mohair, cashmere eller modal.

14. Spana på dina favoriter 

Jonna Bergh, chefredaktör på Damernas Värld tipsar: ”Det är nu du ska leta upp dina favoriter eller de där plaggen eller skönhetsprodukterna som du har gått och varit sugen på en tid, chansen är stor att du nu hittar dem till ett bra pris. Och gör som jag: Hamstra! Nu passar jag på att köpa flera artiklar av sådant som jag vet att jag tycker om och använder.”

15. Kolla in vår stora guide

Vi har samlat flera bra och roliga butiker inom kläder, mode, skor, väskor och även skönhet som har riktigt bra Black Friday rea och även roliga erbjudanden hela veckan. Här kommer du till vår Black Friday-guide!