Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lady Gaga på Met-galan 2019.Lady Gaga på Met-galan 2019.Lady Gaga på Met-galan 2019.
1 AV 2
• Helkroppsdraperad klänning • Ljuskrona • Replika av sitt egen huvud
2 AV 2
Lady Gaga på Met-galan 2019.
Foto: MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Så mycket kostar biljetten till Met-galan

Den 1 maj är det dags för årets stora modefest, Met-galan i New York. Och den som inte står på den åtråvärda gästlistan får vara beredd på att punga upp – hundratusentals kronor. 

Snart är det dags för årets upplaga av galornas gala – The Met. Men medan kändisar som Beyoncé och Kim Kardashian och designer från de stora modehusen glider in via gästlisan, får andra gräva djupt i plånboken. Enligt Page Six har prislappen för en biljett till årets stora modefest höjts till 50 000 dollar, vilket motsvarar 512 570 kronor. Och sedan tillkommer så klart priset för en extravagant outfit.

Förra året bar Kim Kardashian världens dyraste klänning, som tillhört Marilyn Monroe, till Met-galan.Förra året bar Kim Kardashian världens dyraste klänning, som tillhört Marilyn Monroe, till Met-galan.Förra året bar Kim Kardashian världens dyraste klänning, som tillhört Marilyn Monroe, till Met-galan.
Förra året bar Kim Kardashian världens dyraste klänning, som tillhört Marilyn Monroe, till Met-galan. Foto: Anthony Behar / SIPA/IBL

Inte för att det tidigare priset var blygsamt det heller, förra året uppges biljetterna ha kostat cirka 307 540 kronor.

Exklusiv gästlista

Men det är alltså inte alla som måste hosta upp de här häpnadsveckande summorna. Utöver de utvalda som hamnar på legendariska Vogue-chefredaktören Anna Wintours inbjudningslista kan kändisar också hoppas på att bli inbjudna av något av de modehus som har bord reserverade.

Vogues chefredaktör Anna Wintour sköter inbjudningslistan till The Met. Här anländer hon till galan 2022.Vogues chefredaktör Anna Wintour sköter inbjudningslistan till The Met. Här anländer hon till galan 2022.Vogues chefredaktör Anna Wintour sköter inbjudningslistan till The Met. Här anländer hon till galan 2022.
Vogues chefredaktör Anna Wintour sköter inbjudningslistan till The Met. Här anländer hon till galan 2022. Foto: Stephen Lovekin/BEI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Enligt  Women's Wear Daily går det till så att designer kan fylla sina respektive bord med handplockade gäster – som alla först måste godkännas av den kräsna Wintour.

Bordsbokning kostar miljoner

Vad kostar det då om man skulle vilja reservera ett bord själv? Årets summa har inte läckt ut, men 2018 rapporterade New York Times att en reservation gick loss på dryga 2,3 miljoner kronor.

Rihanna på Met-galan 2015, i en kreation som ska ha vägt 25 kilo.Rihanna på Met-galan 2015, i en kreation som ska ha vägt 25 kilo.Rihanna på Met-galan 2015, i en kreation som ska ha vägt 25 kilo.
Rihanna på Met-galan 2015, i en kreation som ska ha vägt 25 kilo. Foto: All Over Press / Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Sarah Jessica Parker på Met-galan 2022.Sarah Jessica Parker på Met-galan 2022.Sarah Jessica Parker på Met-galan 2022.
Sarah Jessica Parker på Met-galan 2022. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Galan hålls på Metropolitan museum of art i New York, och många av biljettköparna är flitiga donatorer till museet. Och i dessa tider av ekonomisk kris är det kanske inte så konstigt att det nu ryktas att flera av dem väljer att passa på årets fest, på grund av det nya höga priset. Page Six skriver att flera personer som redan donerar stora summor tycker att biljetterna har blivit i dyraste laget.

Samtidigt, rapporterar tidningen, lär det inte råda brist på andra som är beredda att ta deras plats. Den 1 maj skrider årets gäster – betalande och inbjudna – uppför museets berömda trappa.

LÄS MER: Met-galan: Bästa nakenklänningarna genom tiderna 

LÄS MER: Met-galan: de mest minnesvärda kreationerna genom tiderna