Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: © 2016 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Så ser du att väskan är fejk och en piratkopia – 9 enkla knep

Med dagens avancerade tekniker kan det vara svårt att skilja en billig piratkopia från en äkta designerväska. Damernas Värld har tagit reda på åtta sätt som gör det lättare att skilja fejkade märkesväskor och kopior från äkta väskor från märken som Chanel, Dior, Louis Vuitton, Gucci, Michael Kors - och många fler!

På semesterorter världen över kryllar det av dåliga kopior av lyxprodukter. Ibland går det så långt att Céline-liknande väskmodeller med Prada-loggor säljs på gatorna.

Låtsasäkta varor kan dock många gånger vara så välgjorda att det krävs ett tränat öga för att avslöja fusket. Ursäkten ”det är gjort i samma fabrik men på grund av ett litet fel gick det inte att sälja i butik” är väldigt vanligt och handlar ofta att man har med stöldgods att göra.

De enda gångerna det egentligen går att fynda 

snygga märkesväskor till lågt pris är vid utförsäljningar utannonserade av pålitliga återförsäljare, som Net-a-Porter eller Matches Fashion, eller genom att ha bra koll när man shoppar på andrahandssajter som Blocket, Tradera eller Ebay. Enklast är att vända sig till sajter som enbart säljer äkta produkter, som Vestiare Collective.

LÄS MER: Guide: Tidlösa designerväskor som är värda att investera i

Foto: All About Fashion

Somliga produkter blir oftare kopierade andra. Väskor från Chanel, Hermès och Louis Vuitton är exempel på det. Råkar du ut för en tveksam väska som du är osäker på kan det vara bra att komma ihåg att dessa tre aldrig går att köpa via återförsäljare utan att bara i egna butiker.

 

Så avslöjar du piratkopian – 9 knep för hur du skiljer en kopia från en äkta märkesväska:

1. Titta på detaljerna

Titta på hur väskorna är sydda, speciellt kring modehusets namn, fickor och knappar. En äkta vara har i de flesta fallen fler stygn per centimeter än en fejk samt är jämnare, rakare och allmänt snyggare.

2. Titta på materialet

Försäkra dig om att väskan är av äkta skinn. De flesta designers använder sig av äkta skinn som har en ojämn struktur, jämfört med fusk. Dessutom har äkta läder en lätt doft av skinn medan fuskskinn luktar starkt av kemikalier.

3. Titta på metallen

Dragkedjorna ska vara enkla att öppna och stänga. Metallen på en äkta produkt är oftast också tyngre och lyxigare. De flesta modehusen använder sig av matta metaller medan en låtsasäkta vara kommer att ha metalldelar gjorda av billigare och mer skinande material.

4. Titta inuti väskan

Öppna väskan! Insidan av en designerväska är minst lika fin och välgjord som utsidan!

5. Se att allt är rättstavat

Lusläs tvättlappar och annat med text på. Gör en rättstavningskontroll, riktiga modehus brukar kunna stava och ofta står det huset namn på detaljer som till exempel knappar. Står det något i stil med ”100 % äkta” någonstans tyder det på motsatsen.

Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen det

6. Titta på förpackningen

Dustbags, silkespapper, kartongen, förpackningsdelar bör vara av hög kvalité och vara prydda av logotyper och namn.

7. Kolla in priset

Priset är ofta en bra indikator. Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Kolla upp vad priset kostar i butik. Det är inte särskilt troligt eller rimligt att någon som köpt sin Chanel för 50 000 kronor kommer att sälja den på Ebay för en tiondel av priset. Men se upp: Även fejkvaror säljs till originalpriser!

8. Se till att kunna returnera om du shoppar online

Om du shoppar online, se till att säljaren accepterar returer för att du ska få en ordentlig chans att kolla upp äktheten.

9. Finns kvitto – och är kvittot äkta?

Du kommer aldrig sluta förvånas över hur listiga försäljare det finns där ute som försöker kränga fejkväskor. En ny grej som cirkulerar på andrahands-sajter är att till och med kvittot är förfalskat. Se därför till att få originalkvitto, inte en kopia. Det ska vara tryckt på modehusets papper och det är i regel både ett utskrivet kvitto och ett litet fasthäftat. Det utskrivna kvittot är ofta i tjockare, mer exklusivt papper.

 

Äkta designerväskor från second hand och vintage online i Sverige:

1. Väska från Louis Vuitton i modellen Metis cloth handbag med genomtänkta detaljer och axelrem. Läs mer och köp här.

2. Guccis ikoniska Dionysus-väska i klassiskt utförande och tidlös modell. Läs mer och köp här.

3. Klassikernas klassiker! Chanel classic flap bag i finaste kalvskinn – en investering som blir mer värdefull år efter år. Läs mer och köp här.

Sugen på en lite mer prisvärd väska? Här är 3 favoriter:

1. Shoppingväska från Little Liffner i cognacsfärgat skinn. Läs mer och köp här.

2. Toteväska från Acne Studios i enkel modell. Rymmer allt – praktiskt vardagsväska. Läs mer och köp här.

3. Liten mockaväska från Chloé i axelremsmodell. Finns även i grått. Läs mer och köp här.

Självklart finns även många fina budgetväskor av hög kvalitet. Vi tipsar om 3:

1. Praktisk skinnväska från Wera. Snygg materialmix. Läs mer och köp här.

2. Vardagsväska från By Malene Birger. Bär med axelrem eller som kuvertväska. Läs mer och köp här.

3. Svart väska i skinn från Calvin Klein Jeans med både topphandtag och axelrem. Läs mer och köp här.