Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anna Mårtsensson

Så tas en visningslook fram – häng med backstage på modeveckan

Vem är det egentligen som bestämmer hur modellerna ska se ut på catwalken under modeveckan? Vi går på djupet med makeup-artisten Sandra Wannerstedt som ansvarade för sminkningarna under Ida Sjöstedts SS18-visning. Häng med bakom kulisserna under Stockholm Fashion Week!

Sandra Wannerstedt.Sandra Wannerstedt.Sandra Wannerstedt.
Sandra Wannerstedt. Foto: Anna Mårtensson

Hej Sandra, när börjar du förbereda inför modeveckan?

– Så fort jag får reda på vilka visningar jag ska göra så börjar jag med förarbetet. Möten med stylist, designer och testmakeup, sedan ser jag över mitt makeup-kit och införskaffar det som behövs.

Hur ser förarbetet ut?

– Jag och hårstylisten har alltid ett möte med stylist och designer innan visning och går igenom kollektionen och gör en testmakeup.

Foto: Anna Mårtensson

Denna säsong jobbar du med designern Ida Sjöstedt, berätta om looken?

– Tanken bakom looken var ganska enkel och snygg. Ida visar denna gång inte på en catwalk utan kollektionen kommer visas upp i en installation. Det är mer intimt och man har chans att komma nära modellen och kläderna. Ida ville ha en glamourös men jordnära look, så vi har jobbat utifrån det.

Hur går processen till när ni tar fram en catwalk-look?

– Ida och jag har arbetat länge ihop vid det här laget och vi brukar vara väldigt synkade när det kommer till makeupen. Vi sätter ofta visningsmakeupen redan då vi plåtar look-booken. Om inte så har vi en testmakeup vid modellernas fitting i Idas ateljé.

Hur ser en "typisk" dag under Fashion Week ut för dig?

– Dagen börjar oftast väldigt tidigt! Jag träffar Ida och hennes team, säger hej, letar upp vart min makeupstation och packar upp min makeup. Sedan kommer mina assistenter och vi går igenom looken för visningen. Jag lägger en makeup på första modellen, medan mina assistenter ser på exakt hur jag gör så att alla modellerna ska se så lika ut som möjligt på visningen. Till exempel kan det vara en viss eyeliner som jag och Ida har jobbat fram, då vill vi att det ska bli så likt den som möjligt på varje modell. Sedan börjar alla modeller rulla in och jag och mitt team sätter igång. Jag går emellanåt och kikar på makeupen så den ser helt perfekt ut.

Hur långt tid tar det för er att göra en modell ”catwalk-klar”?

– Det beror på vad det är för visning och vad det är för makeup. Men börjar visningen klockan 18 så är jag och mitt team på plats klockan 10 och börjar med modellerna vid 11, sedan är det makeup non-stop fram till sista plagget och sista modellen går ut på catwalken!

Vilka är de största skönhetstrenderna under hösten/vintern 2017?

– Det är en "no makeup makeup" och en statementläpp som gäller. Massor av mascara på både övre och nedre fransarna. Om du vågar så är det bara att ösa på med rosa. Ögonlock, kinder och läppar!

Foto: Anna Mårtensson