Så vårdar du dina accessoarer – experterna tipsar
Ta hand om dina accessoarer
Att sköta om sina kläder är självklart. Men hur tar man hand om sina smycken, skor och väskor? Här får du DV:s smarta guide till accessoarvård där Camilla Thulin, Malin Sveholm och Charlotte Ihre delar med sig av sina bästa tips.
VÅRDA SKORNA
med Camilla Thulin, modeskapare och författare
Berätta om ditt skointresse!
– Jag har alltid haft ett genuint intresse för skor. Man kan ha fula kläder, men med ett par eleganta skor förhöjs resten.
Vilket är favoritparet?
– Jag har ett par Gucci-loafers från 1988 med rödgrönt band och guldspänne som jag tycker väldigt mycket om. Jag gillar klassiska skor som man kan ha år ut och år in.
Hur stor skillnad gör bra skovård?
– Riktigt fina och välgjorda skor kan hålla i 30 till 40 år om du vårdar dem. Jag lägger aldrig ner ett par skor i skokartongen utan att ha pysslat om dem, och går jag barfota i skor torkar jag ur dem med en babyservett på kvällen.
Så får du skorna att hålla
1. Höststövlarna ska stå med skoblock, och i skaften ställer jag hoprullade stora dagstidningar så att de står ordentligt och inte viker sig. Finskor som man inte använder ofta förvarar jag i skokartonger. Vissa har jag skoblock i. Skor som är känsliga för att töjas ut fyller jag i stället med papper.
2. Skor ska putsas när de ser ofräscha ut. Putsa med en bra skokräm i rätt färg och nästa gång de ska användas kan man polera dem med tidningspapper så blir de riktigt fina. Hittar man inte någon skokräm hemma och får panik kan man ta lite handkräm och smörja in skorna med.
3. Spraya med impregneringsspray då och då. När det är regnigt och slaskigt brukar jag undvika att använda skinnskor, men det finns galoscher för lågklackade skor som man kan ha som skydd mot fukt och salt.
4. Får du saltfläckar på skorna måste de tas bort med en gång, annars fräter saltet in i lädret. Använd en svamp fuktad med vatten för att få bort fläckarna.
5. Blir skinnstövlarna blöta ska de stå med tidningspapper i och få torka sakta i rumstemperatur. Ställ dem inte för varmt, då torkar skinnet ut.
Foto: Lisa Simonsson
VÅRDA SMYCKENA
med Charlotte Ihre, smyckesdesigner för märket Charlotte Bonde
När föll du för ädla metaller och stenar?
– Jag har fascinerats av stenar och metaller i hela mitt liv. När jag var 16 år skapade jag smycken med plastpärlor på bomullstråd som jag strök på med strykjärn och sålde. När jag sedan kunde få tag på metaller började jag göra smycken på allvar.
Har du något smycke som du vårdar extra ömt?
– Jag har en brosch som jag fått av min mormor, ett förgyllt vinlöv som jag faktiskt har gjutit av och har med i min senaste kollektion Justina. Och såklart min vigselring. Den försöker jag vårda extra ömt.
Hur förvarar du dina egna smycken?
– Jag samlar på gamla smyckesskrin och askar, där jag förvarar mina smycken förslutna i plastpåsar. Gamla smyckesaskar är ju en fin inredning.
Så behåller smyckena sin lyster
Lotion, parfym, tvål och hårspray är inte bra för metaller, stenar eller pärlor. Smyckena ska sist på och först av!
1. Dina smycken ska inte rengöras för ofta men du ska heller inte vänta för länge. När du ser att metallen börjar förändras ska du göra rent smycket. Bästa rengöringen görs med vatten och lite diskmedel. Använd en fuktig trasa som inte luddar. För att komma åt överallt är en mjuk tandborste bra att ha.
2. Är dina smycken väldigt smutsiga kan man putsa med lite rengöringsmedel med ammoniak i, det fungerar bra på guldsmycken. Silversmycken kan rengöras med silverputs men köp då fin silverputs som inte repar smycket, det finns hos guldsmedsbutiker.
3. Stenar och pärlor ska rengöras med en fuktig duk som inte luddar, inget diskmedel och inga kemikalier alls.
4. Förvara inte dina smycken i badrummet eller i för starkt solljus och ha dem alltid åtskilda. Helst ska de ligga var för sig i en plastpåse i en ask. Smycken kan nämligen oxidera. Har det hänt ska man använda silverdip som man köper hos guldsmedsbutiker. Men akta pärlor och stenar!
Foto: Bukowskis auktioner
VÅRDA VÄSKORNA
med Malin Sveholm, intendent på Bukowskis
Varför är handväskan så spännande?
– Handväskan är ditt ansikte utåt, den ska fungera med allt du har i garderoben och kunna användas frekvent. En bra väska, bra skor och bra bijouterier, det ska man satsa på.
Hur viktigt är det att vårda sin väska?
– En välvårdad väska behåller värdet. Vi fick in en Hermèsväska i dåligt skick som vi tänkt värdera till 8?000 kronor men tipsade ägaren om att Hermès renoverar sina gamla väskor. Ägaren lämnade in väskan på spa-behandling och den kom tillbaka som ny och såldes för över 30?000 kronor.
Hur många väskor får ni in till Bukowskis auktioner?
– På auktionerna säljer vi 50 till 100 väskor för allt mellan 1?000 och 60?000 kronor. Så du kan ju tänka dig hur många väskor jag går igenom före auktionerna.
Behåll handväskans värde
1. Fina väskor kommer ofta i dustbags och i dem är det bra förvara väskan när den inte används för att undvika blekning, repor och damm. Ska den stå ett tag är det också bra att fylla den med papper eller bubbelplast så att den inte förlorar formen.
2. Ett par gånger om året ska du smörja och impregnera din väska. Krokodil- och ödleskinn torkar väldigt lätt så det är extra viktigt att smörja in och impregnera dem. Köp ofärgat fettningsmedel hos en bra skomakare, arbeta sedan in fettet ordentligt med hjälp av en trasa som inte luddar och avsluta med sprayimpregnering.
3. Lackade väskor blir fina om du smörjer dem med ovispad grädde, då försvinner fettfläckar och väskan får fin glans. Arbeta in grädden med en trasa.
4. Kedjor och spännen i guld och metaller ska du inte använda några starka medel för att putsa, då kan du slita bort pläteringen och repa metallen. Använd i stället en tandborste och lite diskmedel, torka sedan rent och torrt med en trasa.
5. Har du varit ute i regn ska du torka av väskan ordentligt med trasa, fyll den sedan med papper och låt den torka i rumstemperatur.
Av Rebecka Wållgren
Foto: Jesper Ruiz Lindberg/Estrop
Foto: Niklas Palmklint