Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sanna Marin under pressträffen i Stockholm.Sanna Marin under pressträffen i Stockholm.Sanna Marin under pressträffen i Stockholm.
Sanna Marin under pressträffen i Stockholm. Foto: Paul Wennerholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finlands Sanna Marin tar samtida stil in i politiken

Äntligen! En statsminister håller presskonferens – i skinnjacka. Sanna Marin tillhör de unga som vill, och vågar, klä sig personligt inom politiken.

Håller det politiska modespråket på att förändras? Finns det en framtid bortom de diskreta dräkterna, Angela Merkel-kavajen och Ursula von der Leyen-perfektionism?

När Finlands statsminister Sanna Marin, 36, anlände till den pressträff hon och Magdalena Andersson framträdde vid på Villa Bonnier i Stockholm, så var det ytterligare ett tecken på att det finns hopp om att våra politiker ska kunna vara mer personliga och mer samtida i sina garderobsval. 

Sanna Marin bar chic skinnjacka

Sanna Marin vid Villa Bonnier.Sanna Marin vid Villa Bonnier.Sanna Marin vid Villa Bonnier.
Sanna Marin vid Villa Bonnier. Foto: Paul Wennerholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sanna Marin var chict klädd i svarta slacks, en svart polotröja (ett favoritplagg i den marinska garderoben har vi noterat) samt en svart skinnjacka i mc-modell.

Magdalena Andersson, klädd som en klassisk politiker, bredvid en mer chic Sanna Marin.Magdalena Andersson, klädd som en klassisk politiker, bredvid en mer chic Sanna Marin.Magdalena Andersson, klädd som en klassisk politiker, bredvid en mer chic Sanna Marin.
Magdalena Andersson, klädd som en klassisk politiker, bredvid en mer chic Sanna Marin. Foto: Paul Wennerholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skinnjackan, en gång i tiden förknippad med självvalt utanförskap och rebellism, har gjort en resa från bus till att bli en av våra garderobers mest trofasta och, faktiskt, ofarliga basplagg – utan att tappa sin status som modeplagg. I dag  kommunicerar plagget snarare att dess bärare är en del av samtiden och av ”vanligt folk”. Trots detta är den ett ytterst ovanligt plagg bland politiker generellt, och i princip osynligt under officiella sammanhang som detta.

LÄS ÄVEN Så använder maktens kvinnor mode för att vinna dig

Finlands statsminister Sanna Marin håller en pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm.Finlands statsminister Sanna Marin håller en pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm.Finlands statsminister Sanna Marin håller en pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm.
Finlands statsminister Sanna Marin håller en pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm. Foto: Paul Wennerholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sanna Marins klädval väcker reaktioner

Det är inte första gången Sanna Marins klädval väcker uppmärksamhet, och vi hoppas att det heller inte är den sista. Det blev stora rubriker när hon valde att låta sig fotograferas i det finska modemagasinet Trendi i kavaj och med ett smycke runt halsen – men utan något under kavajen. 

https://www.instagram.com/p/CGE6V28jJjM/?utm_source=ig_embed&ig_rid=ea51cac8-4655-42f4-8b84-99c470e22b24

Även detta är inte en look som är speciellt märklig i modesammanhang, tvärtom, men tilltaget fick kritik. Det i sin tur väckte en debatt om sexism och kvinnors rätt att klä sig hur de vill – och på Instagram startade snart en #imwithsanna-kampanj där kvinnor fotograferade sig själva i, just det, kavaj, smycke och ingenting under kavajen. 

https://www.instagram.com/p/CGPDpENhWLc/?utm_source=ig_embed&ig_rid=54218ffc-6fef-4bb9-a558-9de45717a3fe

Det är uppfriskande att se hur gränserna för hur kvinnor får och vill klä sig, även i samhällets toppskickt, vidgas. Från Kamala Harris i sneakers på Vogues omslag till Sanna Marin i skinnjacka på pressträff i Stockholm … Vi är på rätt väg. 

LÄS ÄVEN Kändisarna som backar Ukraina – med mode

LÄS ÄVEN Svenska kändiskvinnor: ”Med kvinnor vid makten räddar vi världen” 

LÄS ÄVEN Utrikesbyråns Rebecca Randhawa: ”Glad att man satsar på höggravid programledare”