Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Se Sara Danius kända nobelklänningar, designade av Pär Engsheden, i nya utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.Se Sara Danius kända nobelklänningar, designade av Pär Engsheden, i nya utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.Se Sara Danius kända nobelklänningar, designade av Pär Engsheden, i nya utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.
Se Sara Danius kända nobelklänningar, designade av Pär Engsheden, i nya utställningen på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: TT

Nu kan du se Sara Danius Nobelklänningar på nära håll – ny utställning

Vill du se Sara Danius Nobelklänningar på nära håll? Modeskaparen Pär Engsheden belyser klänningarna och den kreativa processen i en ny utställning på Nationalmuseum.

Den 16 juni invigs utställningen Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar på Nationalmuseum i Stockholm. Den åskådliggör de fyra klänningar som Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius bar vid Nobelfestligheterna åren 2015 till 2018, och som är skapade av modeskaparen Pär Engsheden, en av de främsta som arbetar med couture i Sverige. Utställningen ingår i ett konstnärligt forskningsprojekt som Engsheden bedriver. 

– Min forskning handlar om couture och dess relevans i samtiden. Nobelklänningarna jag skapade till Sara Danius är utmärkta som exempel på vad couture handlar om i dag. Jag beskriver den kreativa processen i en bok, som också är tänkt att fungera som en guide till utställningen när man står framför klänningarna, säger Pär Engsheden.

Sara Danius i grön klänning från Pär Engsheden, på Nobelfesten 2016.Sara Danius i grön klänning från Pär Engsheden, på Nobelfesten 2016.Sara Danius i grön klänning från Pär Engsheden, på Nobelfesten 2016.
Sara Danius i grön klänning från Pär Engsheden, på Nobelfesten 2016. Foto: Charles Hammarsten/TT / fotograf.charles.hammarsten.AB

Vad ser du mest fram emot med utställningen?
– Att fler ska få möjlighet att se klänningarna i verkligheten. 

Vill du berätta om den kreativa processen mellan dig och Sara?
– Om jag skulle sammanfatta den så skulle jag säga att Sara inspirerade och uppmuntrade mig och gav mig väldigt fria händer. Det jag minns mest är den fina vänskapen med Sara och resten av teamet som var med och skapade Saras looks vid Nobel. 

Nobelklänningarna jag skapade till Sara Danius är utmärkta som exempel på vad couture handlar om i dag.

De tre första klänningarna Sara bar under Nobel 2015–2017 skapades som en trilogi med litterär inspiration av Marcel Proust, Honoré de Balzac och Virginia Woolf

– Från början handlade det bara om att jag ville lyfta fram Saras koppling till litteratur och sedan var det roligt att fortsätta på den vägen. De litterära referenserna avslutades passande till hennes avgång i Svenska Akademien.

Förutom dessa klänningar finns självfallet en annan välkänd skapelse på plats – Sara Danius magnifika ”revenge dress” i chockrosa och orange som över en natt gick till historien och näst intill dominerade samtalet kring Nobelfesten det året. 

Detalj från Sveriges kanske mest kända ”revenge dress”.Detalj från Sveriges kanske mest kända ”revenge dress”.Detalj från Sveriges kanske mest kända ”revenge dress”.
Detalj från Sveriges kanske mest kända ”revenge dress”. Foto: Anna Danielsson / Nationalmuseum

LÄS MER: Så minns vi ögonblicket när Sara Danius bar sin ”revenge dress” på Nobelfesten 

Klänningen 2018 är en av de mest omdiskuterade i svensk modehistoria. Hur har den påverkat dig?

– Jag känner mycket sorg när jag tänker på den, för mig handlar den om ett avsked. Utifrån ett modeperspektiv är klänningen intressant då den som frackklänning inte tar hänsyn till den kvinnliga figuren. Det har spekulerats i mycket vad vi ville säga med denna klänning, och liknelserna är många. Jag vill inte avslöja för mycket innan min bok kommer ut, men jag kan säga att det handlade om glädje och att gå vidare.

Har du någon favorit bland klänningarna?
– Om än jättesvårt att välja så enades jag och Sara om den första, i all sin enkelhet. 

Klänningen från 2015 års Nobelfest är Per Engshedens favorit. Och det var även Sara Danius favoritklänning.Klänningen från 2015 års Nobelfest är Per Engshedens favorit. Och det var även Sara Danius favoritklänning.Klänningen från 2015 års Nobelfest är Per Engshedens favorit. Och det var även Sara Danius favoritklänning.
Klänningen från 2015 års Nobelfest är Per Engshedens favorit. Och det var även Sara Danius favoritklänning. Foto: Anna Danielsson / Nationalmuseum

Cilla Robach är enhetschef för samlingarna på Nationalmuseum:
– Jag hoppas besökaren gläds åt att kunna se dessa ikoniska kreationer. De fyra Nobelklänningarna har blivit samtida modeikoner och därför är det roligt att Sara Danius och sonen Leo Danius, med stöd av Barbro Oshers fond, har donerat dem till Nationalmuseums samlingar. 2019 började museet samla på svenskt mode av hög verkshöjd från 2000-talet, och högst på vår önskelista stod just dessa klänningar. 

Fyra klänningar som alla skrivit ett stycke svensk modehistoria.

Utställningen Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar visas på Nationalmuseum i Stockholm från 16 juni till 21 februari 2021.

LÄS MER: Så minns modesverige Sara Danius: ”Tack för ditt mod – och ditt mode”