Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stilexperten Sarah Harris vet hur man bygger en vinnande basgarderob.Stilexperten Sarah Harris vet hur man bygger en vinnande basgarderob.Stilexperten Sarah Harris vet hur man bygger en vinnande basgarderob.
Stilexperten Sarah Harris vet hur man bygger en vinnande basgarderob. Foto: TT

Bli mästarinna på basgarderoben – stilknep att lära av experten Sarah Harris

Vogue-redaktören Sarah Harris, 40, är stilexpert både till yrket och till vardags. Hon är en mästarinna på avslappnade vardagslooks, alltid med det lilla extra. Ta del av hennes smarta stilknep här.

Sarah Harris har gjort sitt silvriga, långa hår till ett signum, men hon är minst lika känd för sin felfria klädstil. 

”Jag tror att det handlar om självförtroende. Om du är 60 och vill bära en minikjol, och känner dig bekväm i det, så gör det. Alla dessa regler om att man inte ska ha långt hår när man blir äldre; jag vet massor av kvinnor som är äldre och har långt hår och de ser fantastiska ut”, har Sarah sagt i en intervju med Image

– Min stil är enkel. Jag har en uniform som består av jeans eller svarta byxor och toppar i en palett av svart, vitt, marinblått, kamel och khaki. Jag dras till enkla och välgjorda plagg. Kläder måste sitta bra, om jag är obekväm i något mår jag uselt, berättar Sarah för Vogue UK.

Om du är 60 och vill bära en minikjol, gör det.
Enkelt och stilrent är Sarah Harris melodi.Enkelt och stilrent är Sarah Harris melodi.Enkelt och stilrent är Sarah Harris melodi.
Enkelt och stilrent är Sarah Harris melodi. Foto: TT

Utöver bekvämlighet är tidlös approach en viktig byggsten för Sarah. I en intervju berättar hon:

– Jag älskar att se folk experimentera med maximalistiska klänningar och plagg. Men jag har aldrig försökt den stilen, det är inte jag. En skjorta och bra byxor är en tidlös approach till stil, och jag är säker att jag fortfarande kommer att bära mina plagg när jag är 60.

LÄS MER: Modellen Inger Moss, 57: ”Så klär du dig bäst efter 50” 

5 stiltips för basgarderoben att lära av Sarah Harris

Sarah må vara ett stort fan av den vita t-shirten och ett par enkla jeans, men faktum är att hennes spektrum sträcker sig längre än så. Hennes erfarenhet som moderedaktör tar ut sin rätt i intressanta stilval som bustier över skjorta och strass till en stickad tröja. Alltid i linje med hennes minimalistiska, enkla och bekväma stil. Här är fem knep att lära av Sarah:

1. Bär skinn i alla former

Sarah är ett stort fan av skinnbyxor, men räds inte för att även bära skinn i andra former. Nedan i en skinnbustier som hon stylat över vita skjortan till ett kvällsevent, och i en regnkappa av skinn. Att addera ett skinnplagg till din look gör den genast mer vass.

Skjorta och skinnbyxor är en evig kombo. Men varför inte ta det steget längre och styla en skinnbustier över skjortan istället?Skjorta och skinnbyxor är en evig kombo. Men varför inte ta det steget längre och styla en skinnbustier över skjortan istället?Skjorta och skinnbyxor är en evig kombo. Men varför inte ta det steget längre och styla en skinnbustier över skjortan istället?
Skjorta och skinnbyxor är en evig kombo. Men varför inte ta det steget längre och styla en skinnbustier över skjortan istället? Foto: TT

2. Pimpa den stickade tröjan

För Sarah kommer komfort och bekvämlighet först, men utan att tumma på den goda stilen. Hon pimpar gärna den stickade tröjan med pärlor eller strass, och stylar med ett par avslappnade jeans eller mjukisbyxor till (ja, de vita byxorna i mitten är mjukisar!). Ett annat knep är att bära en stickad tröja med kontrasterande sömmar eller ärmar. Det ger en mer intressant look på direkten.

Bekväm är a och o för stilexperten Sarah Harris – men hon pimpar gärna de bekväma plaggen med festliga inslag.Bekväm är a och o för stilexperten Sarah Harris – men hon pimpar gärna de bekväma plaggen med festliga inslag.Bekväm är a och o för stilexperten Sarah Harris – men hon pimpar gärna de bekväma plaggen med festliga inslag.
Bekväm är a och o för stilexperten Sarah Harris – men hon pimpar gärna de bekväma plaggen med festliga inslag. Foto: TT

LÄS MER: 14 plagg att investera i för en komplett basgarderob (steg för steg!) 

3. Införskaffa ett tidlöst set

Ett tidlöst set med byxa och kavaj kan du alltid återkomma till, då det är en kombination som aldrig går ur tiden. Sarah har ett antal set som vi gärna hade lagt vantarna på. Den röda tråden är lätt oversize och boxiga former – och gärna utan stora accessoarer eller väskor till.

Sarah Harris syns ofta i kavaj och kostymbyxa och utan maffiga accessoarer (förutom favoritväskan från Bottega Veneta, förstås!Sarah Harris syns ofta i kavaj och kostymbyxa och utan maffiga accessoarer (förutom favoritväskan från Bottega Veneta, förstås!Sarah Harris syns ofta i kavaj och kostymbyxa och utan maffiga accessoarer (förutom favoritväskan från Bottega Veneta, förstås!
Sarah Harris syns ofta i kavaj och kostymbyxa och utan maffiga accessoarer (förutom favoritväskan från Bottega Veneta, förstås! Foto: TT

4. Minimalistikt är inte tråkigt!

Om din smak lutar åt det minimalistiska hållet behöver det inte betyda att du bara ska ty dig till jordnära färger och inga mönster. Även den minimalistiska garderoben har gott om plats för färgglada och mönstrade inslag – se och lär av Sarah som gärna visar upp något oväntade färg- och mönsterkombinationer – men som alltid går i linje med hennes eleganta, avslappnade signum.

Silverbyxor, tigerrandiga tröjor och blockmönstrat – Sarah bär gärna mönster och färg, dock i nedtonad skala.Silverbyxor, tigerrandiga tröjor och blockmönstrat – Sarah bär gärna mönster och färg, dock i nedtonad skala.Silverbyxor, tigerrandiga tröjor och blockmönstrat – Sarah bär gärna mönster och färg, dock i nedtonad skala.
Silverbyxor, tigerrandiga tröjor och blockmönstrat – Sarah bär gärna mönster och färg, dock i nedtonad skala. Foto: TT

LÄS MER: Vårmode 2020: modechefen listar säsongens trender, färger, mönster och plagg 

5. Låt hellånga plagg bli dina bästa vänner

Vet du inte vad du ska ha på dig? Satsa på bara ett plagg! Sarah vänder sig ofta till den hellånga klänningen eller till jumpsuiten, vilket är två plagg som rimmar helt rätt med vårens trender (och såklart även med en tidlös stil). Dessa stylar hon helst till ett par sandaler och eventuellt solglasögon. Mer än så behövs inte!

Maxiklänningen och jumpsuiten är säkra kort när solen tittar fram.Maxiklänningen och jumpsuiten är säkra kort när solen tittar fram.Maxiklänningen och jumpsuiten är säkra kort när solen tittar fram.
Maxiklänningen och jumpsuiten är säkra kort när solen tittar fram. Foto: TT