Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT/montage

Shoppingguide till London – stilproffsens insidertips

Shopping-London är en guldgruva, inte minst för dig som är second hand-sugen. Stilproffsen Emilia de Poret, Fannie Schiavoni och Ida Petersson bjuder på insidertipsen du inte får missa. Här är deras guide! 

Emilia de Poret: ”Londons punkiga attityd inspirerar”

Modeskribenten och entreprenören Emilia de Poret driver stilplattformen Säker stil med kollegan Ebba Kleberg von Sydow och är modeexpert i TV4:s Nyhetsmorgon. London är en av hennes favoritplatser på jorden, som hon ständigt återvänder till.

– För mig är London är en kulturell stad som osar av kreativitet, och vars musik- och modescen aldrig slutar att inspirera. Jag upptäcker alltid något nytt när jag besöker London: en restaurang, en utställning eller en cool, ung designer, säger Emilia.

Vilka är dina smultronställen för vintagefynd?

- Den legendariska vintagebutiken One of a Kind på Portobello Road bjuder utan tvekan på Londons bästa modearkiv. Här kanske man inte direkt ”fyndar”, men är man på jakt efter riktig vintage är det hit man ska gå.

Bästa shoppingområdet?

- Bästa fönstershoppingen är helt klart i Mayfair. Jag gillar mixen av modevarumärken på Mount Street.

Vilka tre butiker får man inte missa?

- Dover Street Market är ett riktigt modemecka där varje plagg, accessoar och pryl är handplockat med största omsorg. För ett bredare utbud är Selfridges alltid en hit. Vill man spana in en ny typ av retailkoncept tycker jag man ska kolla in 5 Carlos Place, som är modesajten Matchesfashions butik i Mayfair. Här hittar du nya designer och modesamarbeten, men du kan också beställa något från nätet som du får prova på plats i detta ljuvliga townhouse.

Ett av Emilias shoppingtips till London är 5 Carlos Place: ”Vill man spana in en ny typ av retailkoncept tycker jag man ska kolla in 5 Carlos Place, som är modesajten Matchesfashions butik i Mayfair.”

 

Vilka är de bästa modeköpen du gjort i London?

- Det måste ha varit när jag höll på med musik och hade en lite mer extravagant klädstil. Som vinylklänningen från Martin Margiela Artisanal, den svartvita kavajen med gigantiska axlar från Londondesignern Gareth Pugh, eller den lila vintagekappan från Yves Saint Laurent. De är kära modeminnen på speciella platser i min garderob.

Vart går du för hudvårdsshopping?

- Jag går gärna till Space NK, eller till något av de kända varuhusen som exempelvis Liberty. Har man vägarna förbi Notting Hill kan man spana in Goop's butik som har ett bra utbud av ekologiska skönhetsprodukter.

Var fyller du på med energi på shoppingrundan?

- Jag älskar sushi och tackar inte nej till en lunch på Nobu på Berkeley Street eller Roka på Charlotte Street.

Det bästa med London som shoppingstad enligt Emilia de Poret är att det finns något för alla: high street, lyx och vintage. Foto: Adam James

Var tar du en välförtjänt AS-drink (after shopping)?

- Det finns så många coola cocktailbarer i London, men är man i Mayfair tycker jag den art deco-inspirerade restaurangen Isabels bar är ett säkert kort.

Vad är det bästa med London som shoppingstad?

- Att det finns något för alla: high street, lyx och förstås grymt bra vintage.

Hur inspirerar London din stil?

- Jag inspireras av den punkiga attityden som London alltid stått för. Att inte sträva efter det där perfekta, utan snarare jobba med kontraster i stylingen- som skräddat mixat med något rockigt, eller våga ösa på med smycken.

Vilken brittisk modeikon inspirerar dig?

- Kanske inte direkt för hennes klädstil, men för mig är Vivienne Westwood en modeikon av rang. Dessutom myntade hon uttrycket ”buy less, choose well, make it last”. Något jag försöker leva upp till.

Designern Fannie Schiavoni: ”Du kan verkligen hitta allt i London”

Den gotländska designern Fannie Schiavoni klär stjärnor som Rihanna, Katy Perry och Lady Gaga. När hon var 18 år flyttade hon till London, och sedan dess är hon kvar i stan som hon tycker är unik i sin mångfald, multikultur och öppensinnighet.

Designern Fannie Schiavoni gör sina bästa modefynd i Mayfair, London.

– London har så klart påverkat mig mycket. Här startade jag mitt företag, och det tvingade mig ganska snabbt att skaffa mig lite ”skinn på näsan”. För mig står London främst för kreativ frihet, berättar Fannie.

Vilket är ditt smultronställe för vintagefynd?

- Found & Vision på Golborne Road i Notting Hill. Butiken ägs av Karen Clarkson, en otrolig stylist och genuint fin människa.

Bästa shoppingområdet?

- Mayfair. Här hittar du alla designerbutiker och även Dover Street Market. Jag är ingen klädsnobb, men jag tror på att köpa ett plagg du verkligen älskar i stället för tjugo plagg från Topshop.

Vilka tre butiker får man inte missa?

- Selfridges för bästa designermixen, LN-CC för nya okända designer och kultnamn, och 29 Lowndes för högoktanigt glamour-urval. Vilket är det bästa shoppingfynd du gjort i London?

- En Hussein Chalayan-klänning på en sample sale. Han är en av väldigt få som kan balansera koncept och design på ett vackert sätt, utan att vara pretentiös.

Vart går du för hudvårdsshopping?

- Lilla P2 Bus i Chinatown, som säljer produkter från Korea. 

Var fyller du på med energi under shoppingrundan?

- J Sheekey, en restaurang som ligger nära Dover Street Market, är perfekt för en ”liquid lunch” tillsammans med ostron. Om du är hungrig väljer du fiskpajen.

Var i London är bäst att fylla på med energi i shoppingrundan? Fannie tar gärna en liquid lunch på J Sheekey Foto: Paul WInch-Furness Photographer / Paul WInch-Furness Photographer

Var tar du en välförtjänt AS-drink (after shopping)?

- Med en flaska vin vid kanalen mellan Angel och Haggerston. Bästa stället att relaxa med lite eftermiddagssol.

Vilket är det mest oväntade guldkornet för shopping?

- Alla sample sales. Signa upp dig på små designers nyhetsbrev och följ dem på Instagram för att inte missa.

Vad inspirerar din stil i London?

- Vädret påverkar så klart: svart, grått, svart och grått. Men även kompisar som är designers, det finns otroligt mycket kreativitet här.

29 Lowndes är Fannies go-to-butik i London för glamour.

Vilken brittisk modeikon inspirerar dig?

- Kate Moss är ju verkligen en ikon, men det är alla designer som gör London så speciellt: Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Mary Katrantzou, Christopher Kane och alla nya unga namn.

Inköpschefen Ida Petersson: ”London står för energi och individualism”

Modeälskande nomaden Ida Petersson, inköpschef på legendariska modebutiken Browns, kom till London för att plugga, blev förälskad i både stan och en britt, fick jobb - och 20 år senare fortsätter stan att ständigt förbluffa henne.

Ida Petersson, inköpschef på Browns, kan alla shoppingknepen i sitt London. Foto: Jonathan Middleton

– London står för fantastisk energi och individualism. Det finns ingen bättre plats för inspiration när det handlar om mode. Jag älskar allt med London utom somrarna, jag saknar de svenska somrarna på ett desperat sätt, säger Ida.

Vilket är ditt smultronställe för vintagefynd?

- För vintagemöbler, sätt kurs mot sydost - Crystal Palace har fantastiska butiker som fortfarande har väldigt rimliga priser. Är det de bästa vintagesmyckena du är ute efter är det Hatton Gardens som gäller - men de kostar. För klädshopping: Satsa på Shoreditch eller Angel. På Islington High Street finns underbara butiken Annie's Vintage, med helt fantastiska viktorianska slip-klänningar.

Bästa shoppingområdet?

- Det beror helt på vad du är ute efter, men själv shoppar jag mest i östra London. Jag älskar de små butikerna och vintageställena där, och vår egen konceptbutik Browns East. Men vill du ha riktiga designerplagg finns det inget som slår Mayfair.

Vilket är det bästa shoppingfynd du gjort i London?

- Svår fråga, det finns så många, men en stor favorit var en blå A-linjeformad klänning i militär stil från Diors kortlivade 60-talsmärke Diorling, som jag hittade i en butik på Brick Lane för ungefär tio år sedan.

Shoppa skor i London? Då är Idas bästa tips att spana in skohyllan på Browns East. Foto: Ed Reeve / Ed Reeve

Var fyller du på med energi i shoppingrundan?

- Scott's i Mayfair. Perfekt för att spana på folk, och maten och servicen är alltid fantastisk.

Var tar du en välförtjänt AS-drink (after shopping)?

- På sommaren är det takterrassen på Shoreditch House, där jag tar en Aperol Spritz, annars hänger jag gärna i sydöstra London, där jag bor. På Pedler i Peckham och Westow House i Crystal Palace hittar du de bästa gindrinkarna.

Vad är det bästa med London som shoppingstad?

- Att det finns något för varje smak, oavsett vad du är ute efter.

Vad inspirerar din stil i London?

- Vädret!

Vilken brittisk modeikon inspirerar dig?

- David Bowie - en sann modeikon med tidlös stil!

 

Texter av: Josefin Forsberg och Nina Hampusson