Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Shortsen har kommit i många olika färger, former och material genom åren.Shortsen har kommit i många olika färger, former och material genom åren.Shortsen har kommit i många olika färger, former och material genom åren.
Shortsen har kommit i många olika färger, former och material genom åren. Foto: Jason LLoyd Evans, Getty Images

Från hotpants till bermuda – så har shortsen sett ut genom tiderna

Från hotpants till bermuda – shortsen är ett av trendplaggen just nu. Se och lär hur du ska bära den lite flottare shortslooken och inspireras av hur elegant kvinnor bar shorts under tidigare decennier. 

The short-pant is a terrible fashion choice. Unless it is from Bermuda”, sa Winston Churchill på 1940-talet efter ett av många besök i öriket som tillhör brittiskt territorium. Men 2020 gör shortsens ursprung, eller form, ingen större skillnad. Från kortkorta hotpants hos designer som Chanel, Saint Laurent och Isabel Marant till knälånga, dressade Bermudashorts med matchande kavaj hos Chloé, Bottega Veneta och Givenchy: kortbyxor i alla längder är ett av vårens viktigaste trendplagg.

LÅNGA SHORTS. Dressad look med kavaj och bermudashorts hos Givenchy SS20LÅNGA SHORTS. Dressad look med kavaj och bermudashorts hos Givenchy SS20LÅNGA SHORTS. Dressad look med kavaj och bermudashorts hos Givenchy SS20
LÅNGA SHORTS. Dressad look med kavaj och bermudashorts hos Givenchy SS20 Foto: Jason Lloyd-Evans

– När shorts började användas i början på 1900-talet fanns det i grunden två spår, säger Pernilla Rasmussen som är fil doktor i textilvetenskap och lektor i modevetenskap på Lunds Universitet. Det barnsliga spåret, då kortbyxor användes av pojkar innan de var tillräckligt gamla för att använda långbyxor, vilket lever kvar i dagens skoluniformer. Och Bermudashortsen, som var ett militärt plagg från början.

MELLANLÅNGA: Elegant sätt att bära cargoinspirerade shorts hos Chloé SS20.MELLANLÅNGA: Elegant sätt att bära cargoinspirerade shorts hos Chloé SS20.MELLANLÅNGA: Elegant sätt att bära cargoinspirerade shorts hos Chloé SS20.
MELLANLÅNGA: Elegant sätt att bära cargoinspirerade shorts hos Chloé SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Det sägs att ägaren till en tesalong på Bermuda, dit de brittiska militärer som var stationerade där under första världskriget gick för att dricka te, klippte av och sydde om sina anställdas byxor. Detta eftersom te, tropiskt klimat och många gäster innebar olidlig värme för dem. Den brittiska konteramiralen Mason Berridge var en av salongens stammisar. Han såg de praktiska kortbyxorna och sina egna svettiga kollegor som inte var vana vid värme, och lånade helt enkelt in plagget till den militära garderoben. Därefter fick det namnet Bermudashorts. (Det ska sägas att det finns en rad olika versioner av den här historien, men vi råkar gilla den här bäst.)

– Shortsen blev ett uniformsplagg för varmare klimat. Men militärerna gick inte barbent utan hade gärna långa strumpor som täckte benen, berättar Pernilla Rasmussen.

KORTA SHORTS. Hos Chanel SS20 bärs korta shorts med en klädd, dressad jacka för en flott look.KORTA SHORTS. Hos Chanel SS20 bärs korta shorts med en klädd, dressad jacka för en flott look.KORTA SHORTS. Hos Chanel SS20 bärs korta shorts med en klädd, dressad jacka för en flott look.
KORTA SHORTS. Hos Chanel SS20 bärs korta shorts med en klädd, dressad jacka för en flott look. Foto: Jason Lloyd-Evans

Hon säger att shorts ändå främst är förknippat med fritidsaktiviteter, och många sporter har sin speciella variant: cykling, tennis, fotboll, segling, surf – alla har en egen shortsmodell.

Man kan inte ha cykelshorts när man seglar!

– Och man kan inte ha cykelshorts när man seglar! Det är väldigt reglerat. Vissa sporter har också en lite högre status och förknippas med ”finare” fritidsintressen. På så sätt kan shortsen också signalera en fläkt av det finare livet. I sportvärlden finns en hel provkarta med olika modeller för modevärlden att hämta inspiration från.

Shortsen kom in i damgarderoben ungefär samtidigt som byxor blev vanligare för kvinnor, under 1930-, 40- och 50-talen.

ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 50-TALET. Korta shorts med hög midja och puffig blus – en look som är precis lika modern idag. Ur Vogue 1952.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 50-TALET. Korta shorts med hög midja och puffig blus – en look som är precis lika modern idag. Ur Vogue 1952.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 50-TALET. Korta shorts med hög midja och puffig blus – en look som är precis lika modern idag. Ur Vogue 1952.
ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 50-TALET. Korta shorts med hög midja och puffig blus – en look som är precis lika modern idag. Ur Vogue 1952. Foto: Getty Images

– Det var lite kontroversiellt och utmanande, men det populariserades av filmstjärnor, som Marilyn Monroe. Och även av pinuppor. Shortsen visade kvinnokroppen på ett väldigt avslöjande sätt med långa ben och fokus på bakdelen. Men det var först på 1960-talet som de kom in i designmodet, genom designer som Mary Quant.

Vad shortsen än signalerar våren 2020 så ger de åtminstone utrymme för kreativt svängrum.

Under våren 2020 är inspirationen från 1970-talets mode tydlig, med allt från hippieinfluenser till dressade Studio 54-kostymer, och kanske är det en anledning till att shortsen är på så stark frammarsch just nu.

– Ja, det var lite av ett signaturplagg för 1970-talets mode. Shortsen var generellt väldigt korta då, och ofta bar man även något kort upptill som visade magen, kombinerat med en längre väst eller kofta. Det var också då jeansmodet blev mer allmänt, så avklippta jeansshorts kom när man började laborera med jeansen.

ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 70-TALET. Modellikonen Veruschka i shotslook och väska från Gucci samt boots från Valentino. Ur Vogue 1971.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 70-TALET. Modellikonen Veruschka i shotslook och väska från Gucci samt boots från Valentino. Ur Vogue 1971.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 70-TALET. Modellikonen Veruschka i shotslook och väska från Gucci samt boots från Valentino. Ur Vogue 1971.
ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 70-TALET. Modellikonen Veruschka i shotslook och väska från Gucci samt boots från Valentino. Ur Vogue 1971. Foto: Getty Images

Vårens shortsvurm kan förstås också hänga ihop med sportmodet och den långlivade athleisure-trenden. I en tid då många tränar, eller i alla fall bär träningskläder, är steget till de sportiga shortsen inte så långt. 

Pernilla Rasmussen tycker att shortsen i dag har många olika sidor, som kan uppfattas och tolkas på olika sätt. 

– Det är å ena sidan ett utmanande plagg, som kan uppfattas lite vulgärt och objektifierande. Något som hängde ihop med 1950-talets kvinnoroll. Samtidigt var shorts barnsligt och ett tecken på omognad hos pojkar förr – så för kvinnor kan det tolkas som ett omyndigförklarande. Om byxor utstrålar makt, så är kortbyxor ett slags stympad version som inte riktigt lever upp till det. Det följer inte med någon maskulin makt med dem.

ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 00-TALET. Modellen Maggie Rizer i bermudashorts från Michael Kors. Ur Vogue år 2000.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 00-TALET. Modellen Maggie Rizer i bermudashorts från Michael Kors. Ur Vogue år 2000.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 00-TALET. Modellen Maggie Rizer i bermudashorts från Michael Kors. Ur Vogue år 2000.
ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 00-TALET. Modellen Maggie Rizer i bermudashorts från Michael Kors. Ur Vogue år 2000. Foto: Getty Images

Men vad shortsen än signalerar våren 2020 så ger de åtminstone utrymme för kreativt svängrum. Hotpants som del i den klassiska Chanel-dräkten i bouclé är lika hett som höga, vida 80-talsshorts med hopsnörpt midja och korta 70-talsvarianter. Retroinfluenser betyder dessutom fyndchans second hand! Så oavsett vilken modell du faller för finns den garanterat i vårens modebild – och i en vintagelåda nära dig.

ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 20-TALET. Långa shorts i exklusivt material med ett enkelt linne till i Bottega Venetas reklam från slutet av 10-talet är lika modernt den här säsongen. Lägg till en kavaj för en än mer dressad look.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 20-TALET. Långa shorts i exklusivt material med ett enkelt linne till i Bottega Venetas reklam från slutet av 10-talet är lika modernt den här säsongen. Lägg till en kavaj för en än mer dressad look.ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 20-TALET. Långa shorts i exklusivt material med ett enkelt linne till i Bottega Venetas reklam från slutet av 10-talet är lika modernt den här säsongen. Lägg till en kavaj för en än mer dressad look.
ELEGANT SHORTSLOOK PÅ 20-TALET. Långa shorts i exklusivt material med ett enkelt linne till i Bottega Venetas reklam från slutet av 10-talet är lika modernt den här säsongen. Lägg till en kavaj för en än mer dressad look. Foto: Bottega Veneta