Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sighsten Herrgårds 1970-talsbågar är tillbaka

Under 1970-talet var Sighsten Herrgård Sveriges främsta designer. Han gjorde sig ett namn för sin unisexdesign, såväl nationellt som internationellt. Under samma period skapade han även en kollektion glasögon för märket Skaga. När 1970-talet gör comeback i modevärlden i vår gör Sighsten Herrgårds bågar detsamma.
- Glasögonen lanserades första gången under MahJong-tiden, men då var inte glasögonen en modeaccessoar på samma sätt som de är nu, säger Lotta Lewenhaupt, som var Sighsten Herrgårds bästa vän från 1967, året då han blev världsberömd, fram till 1989 då han gick bort i aids.
- Glasögonen hade sett likadana ut sedan 1950-talet, kattögonform för kvinnor och hornbågade för män, men sedan kom Sighsten med de här lite mer fyrkantiga, stora bågarna.
Tanken var att man skulle kunna ha flera bågar och byta efter humör. Ha olika glasögon för olika tillfällen, helt enkelt.
Skaga har rotat i sitt designarkiv, och valt att relansera modellerna Castor, Capricorn och Leo, alla unisex-bågar, under namnet Skaga Originals by Sighsten Herrgård.  
- När bågen Castor lanserades förs­ta gången gjordes detta i London. Om Sighsten gjorde något gjorde han det world wide. Så tråkig ska man inte vara att man bara släpper i Sverige, tänkte Sighsten. Han målade i större penseldrag än så, och många tyckte nog att han var märkvärdig just därför.
För att hedra minnet av Sighsten Herrgård skänks 20 procent av för­säljningsintäkterna till aidsforskning via Noaks ark.
Första gången som Lotta Lewenhaupt träffade Sighsten Herrgård var när han jobbade extra som modell och fortfarande pluggade på Beckmans. De två var jämnåriga, och rörde sig i samma kretsar, och gick på samma klubbar, som Alexandras.
- Sighsten träffade ständigt nya människor, faktum är att folk drogs till honom eftersom han hade en osviklig charm, vilket gjorde att han så småningom "samlade på folk" När Sighsten reste skrev han vykort till alla, det var ett slags terapi för honom. Han hade ett enormt nätverk, säger Lotta Lewenhaupt.
De två blev bästisar, en vänskap som skulle hålla från 1967, året då han blev världsberömd, fram till 1989 då han gick bort i Aids. De pratade i stort sett varje dag, firade lilla julafton och födelsedagar.
- Han fyllde år den 8 januari, för övrigt samma dag som Elvis. När Sighsten fyllde år så brukade det bli allt från små cocktailpartyn till stora fester i hans våning på Upplandsgatan. Hans födelsdagar blev bara större och större i takt med att cirkeln av vänner och bekantskaper växte. Någonstans på den vägen blev han festfixare. På min födelsedag gick vi alltid och såg "Casablanca". Samma film år efter år. Jag tror vi höll fast vi den traditionen åtta år i rad, och vi kunde nästan replikerna utantill.

När Sighsten Herrgård designade glasögonen, som nu Skaga reproducerar i limiterad upplaga, introducerade han även ett nytt sätt att se på glasögon: som modeaccessoar.
- Det var första gången glasögon blev en accessoar. Innan dess hade man glasögon av medicinska skäl, det var så illa att man var en glasögonorm. De glasögon man då hade var runda John Lennon-glasögon (vi kallade dem mormors-bågar) och solglasögon, pilotbågar eller Wayfarer från Rayban. Tanken med Sighstens glasögon var att man skulle kunna ha flera bågar, och byta efter humör. Ha olika glasögon för olika tillfällen, helt enkelt. Ganska snart tyckte folk att det var både kul och cool, säger Lotta Lewenhaupt.