Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du ha mer färg och mönster i garderoben? Läs stylisten Hanna MW:s bästa tips.
Vill du ha mer färg och mönster i garderoben? Läs stylisten Hanna MW:s bästa tips.
Vill du ha mer färg och mönster i garderoben? Läs stylisten Hanna MW:s bästa tips.
Vill du ha mer färg och mönster i garderoben? Läs stylisten Hanna MW:s bästa tips. Foto: CATWALKPIX.COM

Sugen på mer färg i garderoben? Här är stylistens bästa tips för en mer färgglad stil!

Stylisten Hanna Marzouki Widlund är en mästare på att använda färg när hon klär sig själv och andra. Här bjuder hon på en workshop i konsten att få en mer färgglad – och personlig – stil.

Min garderob och stil består av en salig blandning av färger och mönster. För ett otränat öga kanske det kan tyckas som om valen är slumpmässiga, men det finns en röd tråd. Alla plagg, skor och accessoarer bildar en enhetlig stil, trots den färgexplosion som råder i min garderob. Att hitta rätt tar tid, din stil måste få ta tid, det händer inte av sig själv. I mitt fall ligger det mycket kreativt experimenterande bakom den garderob som jag i dag har landat i. Den speglar och förstärker min personlighet och ger mig faktiskt otroligt mycket energi. Jag får ofta frågor kring hur vägen till en färgstark stil ser ut, hur jag tänker när jag stylar ihop en outfit, när jag står inför nya köp och investeringar – och det ska jag berätta om nu!

Hanna MW arbetar som stylist och gör jobb över hela världen.
Ju mer du äger din stil, desto mindre stirrar andra. Att hitta rätt tar tid, din stil måste få ta tid, det händer inte av sig själv.

HANNA MW

GÖR: Stylist och konsult.
ÅLDER: 27 år
BOR: Överallt, men basen är i Borås och Stockholm.
FAMILJ: Pojkvännen Jimmy, mamma, pappa, lillebror och hund.

INSTAGRAM: @hannamw

1. Låt det ta tid att hitta din personliga stil

Det är lätt att hamna i jeans och tröja-träsket, för att det är bekvämt och för att det går snabbt. Att hitta rätt och att dessutom bygga om en garderob till en mer färgstark sådan tar tid. Men låt det ta tid! Se det som något att ha roligt med i flera år framöver - rent av hela livet. Stil händer inte av sig själv, det tar tid. Avsätt tid att testa dig fram mellan färger, mönster och kvaliteter. Det är precis som med allt annat: Ju mer tid du lägger på något, desto bättre blir du på det.

2. Tänk tvärtom

De flesta bär ett färgat eller mönstrat plagg till en övrigt enfärgad outfit - jag tänker tvärtom. Jag klär mig oftast i flera olika färger eller mönster, för att sedan komplettera med ett enfärgat plagg.

En färgglad väska är det absolut bästa stylingknepet för att få en look att kännas mer levande

3. Nyttja accessoarer

Är du ovan kan du mjukstarta med accessoarer. En färgstark väska, skor, hårspänne eller solglasögon kan verkligen ge stor effekt på en enkel outfit som i övrigt består av basfärger. Själv köper jag väldigt sällan svarta accessoarer, då till exempel en färgglad väska är det absolut bästa stylingknepet för att få en look att kännas mer levande. Likaså ett par färgglada klackar.

Jacka från Miu Miu, byxor från Ganni, glasögon från Prada och väska från Boyy. Foto: Hanna MW

4. Nyansera mera

Ett effektfullt sätt att styla med färg är att satsa på samma färg i hela looken, men använda dig av olika nyanser av den. Då kan det även vara bra att se till att materialen skiljer sig åt, den effekten brukar bli fin.

5. Fastna inte i klädregler

Det är lätt att fastna i oskrivna regler som säger att vissa färger skär sig, eller att olika stilar inte ska mixas med varandra. Kan vi inte här gemensamt bestämma att vi stryker ett streck över alla de där oskrivna reglerna? Tack! Jag utgår inte från några sådana regler när jag shoppar eller sätter ihop looks, varken till mig själv eller inför ett modejobb.

Spana in Hannas instagram för stylingtips och inspiration. @hannamw

6. Bygg garderoben grunden

Okej, så du har testat färgglada accessoarer och känner att du gillar vad det gör med din stil. Kul! Hur börjar du då bygga en mer färgstark, men ändå tidlös, garderob från grunden? Jag skulle börja så här: satsa på basplagg - kavaj, jacka, kjol - i nedtonade färger, men som ändå är något annat än svart. Du behöver inte gå på de mest bjärta färgerna direkt, men du kommer snart att se hur fint det är att bära färg, och många färger tillsammans. Så småningom vänjer du dig, och plötsligt kommer du att märka att det är den svarta kavajen som står ut från mängden, och att alla färgglada plagg känns lika självklara tillsammans som regnbågen själv.

7. Plocka en färg från ett mönster

Om du vill go all in med färg så är ett bra och effektivt stylingknep att utgå från ett mönstrat plagg i din outfit. Plocka upp en eller flera färger från mönstret och håll dig till dessa på resten av de plagg du bär. På så sätt kan du få en riktigt färgglad outfit att ändå kännas harmonisk.

I klänning från Magda Butrym Foto: Hanna MW

8. Färger som passar ihop

Det finns inga regler, och det är det som är så härligt. Men visst har jag personliga favoriter i fråga om färgkombinationer. En sådan är klarröd tillsammans med ljusblå. Stark grön tillsammans med svart är också en kombination som jag tror är här för att stanna, och jag har införskaffat min drömväska från Bottega Veneta (på bild på förra uppslaget) i just den gröna färgen jag pratar om.

9. Mixa olika stilar

Att få en lekfull stil och garderob handlar också om att våga mixa stilar, då får du lättare upp färggraden. Blanda dressat med sportiga influenser eller mixa feminina med mer androgyna plagg.

10. Äg din look

Det gäller verkligen att prova sig fram, du kommer säkert att känna dig något utklädd ibland innan du hittar rätt. Men det är ju faktiskt bjussigt att ge andra något att titta på, och le mot, när du kommer gående! Men ju mer du äger din stil, desto mindre stirrar andra. Eller kanske är det så att folk stirrar men att du inte märker det, just för att du känner dig så bekväm och självklar i din färgglada stil.

LÄS OCKSÅ: Vilka färger passar jag i? Stort test och stilguide

LÄS OCKSÅ: Så bygger du en perfekt basgarderob med bara 14 plagg