Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: mrzvovka

Så ska du ta hand om dina vinterskor – tipsen som håller skorna fina länge

Vintern är inte skornas favoritårstid, speciellt inte om vi glömmer att ta hand om dem. Vi guidar till hur du enkelt rengör och behandlar dina skor så att de klarar snö, slask, salt och kyla – oavsett om du har skinnskor, mockaskor, nubuckskor eller skor i syntetmaterial.

När du köper nya skor inför eller under vintern gäller det att förbereda för blöta dagar direkt: sula om vid behov sedan impregnera eller smörja - regelbundet. För bästa resultat, hör efter i skobutiken när du köper dina skor, hur de rekommenderar att du sköter dem bäst. Olika kvalitet kräver ofta olika skovård. 

LÄS MER: 25 snygga vinterskor – som håller både värmen och stilen

 

Saker du behöver för att vårda skor

1. Skoborste #1 som hålls torr och är till för att borsta bort smuts 

2. Skoborste #2 som är den du använder tillsammans med skokrämen för att få upp glans i skorna 

3. Trasor - går också bra om du inte har en skoborste 

4. Impregneringsmedel för att skydda skorna mot väta 

5. Skokräm för att vårda, skydda och ge glans 

 

Rengöra skinnskor – så här gör du:

Enklast är att ta bort skosnörena innan du börjar rengöra dina skor. Sen kan du inleda med att ta bort den ytliga smutsen först och enklast är att använda en torr trasa eller en skoborste (använd inte en borste som du använder med skokräm!). Borsta bort smutsen med skoborsten genom att borsta med lätt hand och testa att borsta i olika riktningar för att komma åt smutsen från olika håll. Sen kan du torka av med en torr trasa efteråt. Om det behövs kan du tvätta skorna med lädertvål. Var försiktig när du blöter skon, oftast räcker det att du tvättar av skorna med en trasa. Använd en gammal tandborste så kommer du lätt åt vid sulkanten. 

 

Impregnera skorna så att de står emot snö och slask 

När skorna är rengjorda är det dags att impregnera dem så att de står emot väta, snö och regn. Det finns olika typer av impregnering för skinnskor, och skobutikerna har alltid olika varianter att välja på. Antingen kan du använda impregneringsspray, eller så finns det skoputskräm med impregneringsskydd inbyggt. En skomakare brukar ha bäst utbud av produkter. 

 

Behandla skinnskor med skokräm – så här gör du:

För att få fram en fin glans och få dina skor att kännas som nya igen är det dags att putsa upp dem. Smörj in dina skinnskor med skokräm - använd en trasa - och tänk på att använda rätt nyans på skokrämen. Ofärgad skoputskräm passar bäst till ljusa skor, men svarta skor kan bli matta om de putsas med ofärgad skokräm. Stryk på ett jämnt och tunt lager av skokräm, låt torka ett par minuter och putsa skon med en borste eller en trasa. Använd borsten på samma sätt som när du rengör, med lätt hand och borsta skorna i olika riktningar. Du kommer att märka hur skorna får tillbaka sin fina glans. Vill du hellre använda en trasa, använd en torr trasa och gnugga skorna ordentligt. 

Behandla torra skinnskor med skofett:

Har du grova kängor i skinn som börjar bli torra kan du behandla dem med skofett. Fettet tränger in i skinnet och lägger sig också som en vattenavstötande hinna på skorna. Fettet ger dock ingen glans, så du kan behöva grunda med fett, låta det torka ordentligt och sen följa upp med skokräm för att få tillbaka glans i skorna. En del använder också olivolja för att ge skinnskor både fett och glans! 

Så får du bort saltfläckar på skinnskor:

Om du inte tar bort saltfläckarna torkar de ut skinnet och skorna riskerar att spricka. Gör så här för att undvika det: Arbeta in vatten med ett par droppar citron i, använd en trasa eller en svamp. Tvätta försiktigt uppifrån och ner mot sulan. När fläckarna är borta torkas skorna i rumstemperatur. Efterbehandla med skokräm och impregnering.

Har du inte citron hemma kan du göra en egen mix av vatten och vinäger. Tvätta mjukt av saltränderna med mixen på en trasa eller handduk.

Rengöra mockaskor – så här gör du:

För att rengöra mocka använder du en mockaborste. Om det har blivit en fläck på mockan går det att sudda bort fläcken med ett mockagum eller ett vanligt suddgummi. Det går också att rengöra mockaskor med ett fint sandpapper. Mocka tål inte vatten, men har skorna redan blivit blöta så är bästa tipset att vara snabb med en handduk och mjukt pressa den mot skon för att ta bort den värsta vätan.

 

Behandla mockaskor – så här gör du:

Mocka är ett känsligt material så det gäller att vara extra försiktig, speciellt på hösten och vintern. När mockan är rengjord använder du en mockaspray för att fräscha upp.

 

Behandla nubuckskor – så här gör du:

Rengör nubuck på samma sätt som mocka, men för att impregnera använder du en impregneringsspray.

 

Behandla syntetskor – så här gör du:

Syntetmaterial ska inte impregneras. Torka av med en fuktig trasa och se upp med rengöringsmedel som kan ge fläckar på skorna.

Rengöra sneakers – så här gör du

Flera sneakersmodeller går att tvätta i tvättmaskin på låg temperatur. Är du osäker på vad som gäller, använd bakpulver och tvål eller flytande tvättmedel. Med hjälp av en tandborste kommer du åt smutsen längst kanterna. Här hittar du en steg för steg guide till hur du tvättar dina Converse så att de blir som nya igen.