Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vårmode 2022 – Släpet är trendigt igen!

Kungligheter, röda mattan-kändisar, Jane Austen-hjältar … och du? Släpet är tillbaka och det är både vardagligare och vackrare än någonsin.

Balenciaga SS 2022.Balenciaga SS 2022.Balenciaga SS 2022.
Balenciaga SS 2022. Foto: CATWALKPIX.COM

Vårens kanske mest otippade modedetalj är glamourös, kunglig och just nu faktiskt också alldeles, alldeles vanlig. Släpet, som länge varit synonymt med bröllopsklänningar och uppseendeväckande kändisar på röda mattan, har smugit ut på catwalken och glider snart in i våra egna garderober.

Släpets historiska innebörd

– Släp har alltid varit ett slags markering för att här går en upphöjd person, någon som sticker ut. Det markerar att ”jag har råd med mer än vad ni har”, säger Leif Wallin som är intendent på Nordiska Museet.

Han berättar att släpet från början har tillhört kungligheter och att det säkert går att koppla ihop det med manteln, som både kungar, drottningar och kejsare har burit långt tillbaka i tiden. Att addera extra tyg var en handling som symboliserade överflöd.

Valentino SS 2022.Valentino SS 2022.Valentino SS 2022.
Valentino SS 2022. Foto: CATWALKPIX.COM

I Nordiska Museets samlingar finns kläder från 1500-talet och framåt, men Leif Wallin säger att släpet etablerades redan på medeltiden. Och även på antika klänningar kan vi se släp, så det är svårt att datera exakt när någon bar det första gången.

– Det man kan säga är att den som bär ett släp tar fysiskt mer plats än andra, det märks och folk runtomkring måste förhålla sig till det. Du kanske till och med måste ha hjälp att bära upp det, så att det inte släpar i marken. Det är en ganska kraftig markering, att den här personen är central i sammanhanget.

Chanel SS 2022.Chanel SS 2022.Chanel SS 2022.
Chanel SS 2022. Foto: CATWALKPIX.COM

På röda mattan har många klassiska släp signalerat just det och riktigt glamourösa brudar har behövt omge sig med människor som har justerat släpet längs vägen, så att det inte fastnar eller ligger fel.

Släpet är tillbaka i modet

Och nu har alltså släpet, i olika form, siktats på en rad catwalks under vårens modeveckor. Louis Vuittons släp är både kungliga och lite superhjälte-inspirerade. Pradas är enkla och eleganta. Valentino visade en vacker mantel som nådde golvet, medan både Burberry och Balmain hade adderat breda band till sina klänningar, som hängde längsmed benen.

Balmain SS 2022.Balmain SS 2022.Balmain SS 2022.
Balmain SS 2022. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

 

– Jag tänker att det generellt är mycket tyg i plagg nu, det är mycket oversize. Att hänga på ytterligare tyg förstärker det intrycket, säger Leif Wallin.

Vivienne Westwood om släpet

Vivienne Westwood fotograferad i sin ateljé 1996 med släpet på plats på klänningen bakom.Vivienne Westwood fotograferad i sin ateljé 1996 med släpet på plats på klänningen bakom.Vivienne Westwood fotograferad i sin ateljé 1996 med släpet på plats på klänningen bakom.
Vivienne Westwood fotograferad i sin ateljé 1996 med släpet på plats på klänningen bakom. Foto: DEUTSCH JEAN-CLAUDE / PARIS MATCH VIA GETTY IMAGES PARIS MATCH ARCHIVE
Jag gillar till och med tanken på att släpet plockar upp allt möjligt skräp som cigaretter från gatan. Jag tycker det är jättebra att smutsa ner sina kläder.

Även tidigare i modern tid har släpet gjort inhopp i trendbilden. Som på 1980-talet, när Vivienne Westwood var känd för sina stora och ofta långa släp. Hon berättar själv, i boken ”Vivienne Westwood: Fashion, perversity and the sixties laid bare”, av Fred Vermorel, att hon vågade designa dem tack vare sin kollega och make Andreas Kronthaler.

”Jag skulle nog ha sagt ’men tänk på kemtvättsräkningarna’. Men nu tänker jag att det är okej och jag gillar till och med tanken på att släpet plockar upp allt möjligt skräp som cigaretter från gatan. Jag tycker det är jättebra att smutsa ner sina kläder.”

Louis Vuitton SS 2022 och Prada SS 2022.Louis Vuitton SS 2022 och Prada SS 2022.Louis Vuitton SS 2022 och Prada SS 2022.
Louis Vuitton SS 2022 och Prada SS 2022. Foto: Catwalkpix.com, TT

På 1800-talet var det en debatt om just det ohygieniska med släp och den som känner sin Jane Austen vet att de förlängda klänningarna som släpade i marken baktill lätt blev smutsiga av en promenad till, säg, huset där Mr Darcy bor.

– Det skojades också om att de sparade pengar eftersom de inte behövde städa lika ofta, säger Leif Wallin.

Loewe SS 2022.Loewe SS 2022.Loewe SS 2022.
Loewe SS 2022.

Under första halvan av 1900-talet adderades gärna släp till aftonklänningar. Ibland var det ett löst släp, men oftast var klänningarna helt enkelt sydda med längre tyg bak. Under 1920-talet hade vissa klänningar ett släp som påminde om en påsydd mantel, som hängde ner över ryggen.

Peter Do SS 2022.Peter Do SS 2022.Peter Do SS 2022.
Peter Do SS 2022. Foto: CATWALKPIX.COM

Släpet på bröllop

– När det gäller bröllop har släpen aldrig riktigt försvunnit. Där kan man säga att bruden är drottning för en dag och har ett släp. Släp är också populära vid processioner av olika slag och vid bröllop är det ju en procession, där brudparet och tärnorna skrider fram till altaret. Detsamma gäller på sätt och vis den röda mattan, där släpet blir en effektfull detalj som följer klänningsbäraren och inte tillåter någon annan att gå för nära. Kanske är det sistnämnda den här trendens enklaste förklaring, att släpet markerar ett avstånd som vi numera måste hålla – men gör det snäppet elegantare än både munskydd och plastvisir.

Balenciaga SS 2022.Balenciaga SS 2022.Balenciaga SS 2022.
Balenciaga SS 2022. Foto: CATWALKPIX.COM

LÄS MER: Lekfullt mode trendar – dags att rota i utklädningslådan! 

LÄS MER: Vårens snyggaste handväskor – 15 tidlösa väskor med trendtouch att älska