Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jason Lloyd-Evans

Därför får du små hål i dina tröjor – mysteriet är löst!

Brukar du också hitta små, oförklarliga hål i dina kläder - ofta längst ned på tröjorna? Ett minst sagt irriterande problem när man lagt pengar på dem. Damernas Värld listar de vanligaste anledningarna till att de små hålen uppstår – och hur du blir av med dem.

Små hål i kläderna kan bero på flera olika anledningar. Det kan vara tvättmaskinen, osynliga vardagsbovar, dålig kvalitet eller i värsta fall skadeinsekter som härjat. Här listar vi de olika orsakerna och dess lösningar.

Bov nummer 1: Tvättmaskinen

Visste du att det kan vara tvättmaskinen som orsakar hål i dina plagg? Antingen genom sättet du tvättar på, eller för att det är fel på själva maskinen. Låt oss ta en punkt i taget.

1. Du tvättar för mycket kläder på samma gång. Det gör att plaggen kan fastna mellan dörrpackningen och trumman eller mellan dörrpackningen och dörrglaset.

2. Du använder fel tvättprogram. Kom ihåg att använda program som är anpassade efter ömtåliga plagg för att undvika att de slits eller rentav går sönder.

3. Du slarvar. Kanske tvättar du bh:ar utan tvättpåse eller jeans med gylfen och/eller knappen öppen. En enkel miss som kan resultera i hål när plaggen hakas fast i varandra.

4. Tvättmaskinen är boven i dramat. Ja, det kan faktiskt vara tvättmaskinen som sätter käppar i hjulet. Testa genom att trä en tunn strumpa på handen och svep över hela trumman - kanske hittar du någon ojämnhet som rycker tag i plagget, eller något som fastnat i själva trumman och gör skada.

En fullproppad tvättmaskin kan orsaka skador på kläder och andra textilier.En fullproppad tvättmaskin kan orsaka skador på kläder och andra textilier.En fullproppad tvättmaskin kan orsaka skador på kläder och andra textilier.
En fullproppad tvättmaskin kan orsaka skador på kläder och andra textilier. Foto: Shutterstock

Bov nummer 2: Dolda vardagsbovar

Du har följt alla ovan nämnda steg – hallå, du gör ju faktiskt rätt! Då kan det vara något helt annat som orsakar hålen i dina plagg, nämligen dolda vardagsbovar. Får du ofta hål på samma ställe, till exempel på tröjans nedre del, kan det mycket väl vara ett skärp eller en jeansknapp som orsakar slitningar när de dagligen nöts mot tyget.

Försök tänka på hur din vardag ser ut. Kanske böjer du dig mot en rispig kant på middagsbordet varje kväll, eller kanske är det katten som river hål i dina plagg när den busar?

Bov nummer 3: Dålig kvalitet

Ett tråkigare alternativ kan vara att kläderna helt enkelt är av så pass dålig kvalitet att de slits efter ett antal användningar. Vissa menar till och med att snabbmodebranschens kläder är gjorda för att slitas med flit efter ett tag, så att man ska konsumera mer. Konspiration eller inte är omöjligt att säga – men en sak är säker: en tjockare bomullströja håller längre än en supertunn variant i nio fall av tio, så tänk på vilka material du väljer när du handlar kläder. Extratips är att även kolla efter små hål när du köpt plagget och larmet tagits bort – ibland sätts larmen inte i plaggets sömmar, vilket kan bilda oönskade hål.

Visste du att bältet kan vara en dold orsak till små hål i dina kläder?Visste du att bältet kan vara en dold orsak till små hål i dina kläder?Visste du att bältet kan vara en dold orsak till små hål i dina kläder?
Visste du att bältet kan vara en dold orsak till små hål i dina kläder? Foto: Jason Lloyd-Evans

Bov nummer 4: skadeinsekter

Skadeinsekter som pälsängrar eller klädesmalar kan göra riktigt tråkig skada på dina textilier. Insekternas larver kan vara svåra att upptäcka, men du kan undersöka hålen på dina kläder för att få ledtrådar om vilken skadeinsekt som varit framme. Är hålets kant tydligt kan det vara pälsängrar det handlar om, är det däremot luddigt kan det vara mal. För att undvika oredorna bör du se till att ha stängda fönster, täppa igen håligheter och liknande, städa garderoben noggrant och förvara kläder rent och tätförpackat. Man kan även lägga rödcederträ i garderoben i förebyggande syfte.

GUIDE: Så tar du hand om dina plagg i kashmir, merinoull och siden