Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGR

Vilka solglasögon passar din ansiktsform? Här är guiden till bästa köpen

När du ska köpa solglasögon kan ett tips vara att utgå från din ansiktsform för att hitta paret som passar just dig bäst. Vare sig du har runt, avlångt, ovalt, fyrkantigt eller hjärtformat ansikte, har vi scannat utbudet av solglasögon online och hittat något för alla!

Sommar och sol = rejäla cravings för ett par snygga solglasögon. Damernas Värld har samlat tidlösa och trendiga bågar som passar alla ansiktsformer, oavsett som du har en rund ansiktsform, avlångt, ovalt eller fyrkantigt. I slutändan är det du som bestämmer vilken stil du gillar – oavsett ansiktsform eller rådande trender. Scrolla nedåt och hitta dina nya älsklingar 😉

Solglasögon för hjärtformad ansiktsform

Hjärtformat ansikte passar i olika typer av solglasögon som cat eye, fjärilsformade eller runda solglasögon.Hjärtformat ansikte passar i olika typer av solglasögon som cat eye, fjärilsformade eller runda solglasögon.Hjärtformat ansikte passar i olika typer av solglasögon som cat eye, fjärilsformade eller runda solglasögon.
Hjärtformat ansikte passar i olika typer av solglasögon som cat eye, fjärilsformade eller runda solglasögon. Foto: / All Over Press

Hjärtformat ansikte utmärks ofta av en spetsig haka och en bredare panna, som Reese Witherspoon. Hjärtformade ansikten passar i flera olika modeller av solglasögon. Kattögonformade- så kallade cat eye, fjärilsformade- eller runda bågar mjukar upp linjerna och gör sig fint på ett hjärtformat ansikte.

Kattiga solglasögon – cat eye-modell från Le Specs  

Kattiga bågar, i oversizemodell – passar bra på ovala, hjärtformade och fyrkantiga ansikten.Kattiga bågar, i oversizemodell – passar bra på ovala, hjärtformade och fyrkantiga ansikten.Kattiga bågar, i oversizemodell – passar bra på ovala, hjärtformade och fyrkantiga ansikten.
Kattiga bågar, i oversizemodell – passar bra på ovala, hjärtformade och fyrkantiga ansikten.

Större, överdimensionerad båge i cate eye modell från Le Specs, modellen heter Airy Canary. En tidlös båge i snygg mörkgrön nyans. Mer info och köp här (länk till Wakakuu.)  

Solglasögon för fyrkantig ansiktsform

Ett fyrkantigt ansikte kan mjukas upp med rundare bågar.Ett fyrkantigt ansikte kan mjukas upp med rundare bågar.Ett fyrkantigt ansikte kan mjukas upp med rundare bågar.
Ett fyrkantigt ansikte kan mjukas upp med rundare bågar. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Har du ett ansikte med stark käklinje och markerade kindben och en panna som är lika bred som din käke, har du troligen en mer fyrkantig ansiktsform, som Angelina Jolie. För att mjuka upp ansiktet är rundade solglasögon din melodi. Titta efter ovala, kattiga, runda eller pilotbågar. 

Runda solglasögon från Ray-Ban 

Runda glasögon mjukar upp ett fyrkantigt ansikte.Runda glasögon mjukar upp ett fyrkantigt ansikte.Runda glasögon mjukar upp ett fyrkantigt ansikte.
Runda glasögon mjukar upp ett fyrkantigt ansikte.

Ray-Bans eleganta båge Erika är en tidlös klassiker som med sina runda former passar de flesta ansiktsformer, men kanske extra bra på ett fyrkantigt ansikte. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Solglasögon för oval ansiktsform

Ovala ansikten passar i de flesta former, men fjärilsformade solglasögon är extra smickrande.Ovala ansikten passar i de flesta former, men fjärilsformade solglasögon är extra smickrande.Ovala ansikten passar i de flesta former, men fjärilsformade solglasögon är extra smickrande.
Ovala ansikten passar i de flesta former, men fjärilsformade solglasögon är extra smickrande. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Jennifer Lawrences ovala ansiktsform gör att hon har många modeller att välja mellan. Fjärilsformer är smickrande då de ger ansiktet fler vinklar – en klassisk unisexmodell gör sig exempelvis väldigt fint. Men har du ett ovalt ansikte passar du även fint i fyrkantiga solglasögon, runda eller klassiska modeller som Wayfarer. 

Fjärilsformade solglasögon från Michael Kors 

Butterfly, eller fjärilsformade solglasögon är extra smickrande för en oval ansiktsform.Butterfly, eller fjärilsformade solglasögon är extra smickrande för en oval ansiktsform.Butterfly, eller fjärilsformade solglasögon är extra smickrande för en oval ansiktsform.
Butterfly, eller fjärilsformade solglasögon är extra smickrande för en oval ansiktsform.

Fjärilsformade solglasögon känns extra chica på sommaren! De passar dig med runt ansikte eller ovalt ansikte. Fjärilsformade solglasögon från Michael Kors, modellen heter Corsica. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Fyrkantiga solglasögon från Céline

Fyrkantiga och oversize solglasögon från Céline.Fyrkantiga och oversize solglasögon från Céline.Fyrkantiga och oversize solglasögon från Céline.
Fyrkantiga och oversize solglasögon från Céline.

Fyrkantiga solglasögon fortsätter att vara trendiga sommaren 2021 och ingen gör det bättre än Céline. Här är ett par oversize bågar som passar bra om du har ett större ansikte, eller vill göra ett större statement! Mer info och köp här (länk till Net-a-Porter.)  

Solglasögon för dig med rund ansiktsform

Runt ansikte passar i solglasögon som är lite spetsigare, kattiga, fjärilsformade och Wayfarers.Runt ansikte passar i solglasögon som är lite spetsigare, kattiga, fjärilsformade och Wayfarers.Runt ansikte passar i solglasögon som är lite spetsigare, kattiga, fjärilsformade och Wayfarers.
Runt ansikte passar i solglasögon som är lite spetsigare, kattiga, fjärilsformade och Wayfarers. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Har du ett runt ansikte kan du leta efter solglasögonmodeller som är smala och rektangulära. Uppåtgående vinklar är en hit då de drar uppmärksamheten uppåt och ger en känsla av att ditt ansikte är längre. Wayfarer är en bra modell för ett runt ansikte, men även tydligare fyrkantiga solglasögon. 

Solglasögon i smalare rektangulär form 

Något smalare glasögon med spetsig form från Monokel.Något smalare glasögon med spetsig form från Monokel.Något smalare glasögon med spetsig form från Monokel.
Något smalare glasögon med spetsig form från Monokel.

Solglasögon med utdragen silhuett från Monokel. Passar bra för dig med rundare ansiktsform. Finns i fler färger. Mer info och köp här (länk till Arket.)  

Solglasögon för dig med avlång & smal ansiktsform

Har du ett smalt ansikte passar du bra i pilotbågar, men även fyrkantiga bågar.Har du ett smalt ansikte passar du bra i pilotbågar, men även fyrkantiga bågar.Har du ett smalt ansikte passar du bra i pilotbågar, men även fyrkantiga bågar.
Har du ett smalt ansikte passar du bra i pilotbågar, men även fyrkantiga bågar. Foto: (c) Armando Gallo/Corbis

Har du ett avlångt smalt ansikte som Rachel McAdams, så gör sig fyrkantiga eller pilotformade bågar bäst då de skapar en fin balans för ansiktet. 

Solglasögon med pilotbågar från Ray-Ban 

Pilotbågar passar dig med smalt ansikte, eller med en avlång ansiktsform.Pilotbågar passar dig med smalt ansikte, eller med en avlång ansiktsform.Pilotbågar passar dig med smalt ansikte, eller med en avlång ansiktsform.
Pilotbågar passar dig med smalt ansikte, eller med en avlång ansiktsform.

 

Klassiska pilotbågar från Ray-Ban har du för alltid - de kommer aldrig att bli omoderna. Här i guldfärgad metall och ljusbruna glas. Mer info och köp här (länk till Wakakauu.)  

LÄS MER:  Trendiga solglasögon  2021 – vi listar modellerna som är rätt i sommar! 


Foto: Alloverpress
Illustrationer: Johanna Ewerbring.
Tack för inspirationen Marie Claire.