Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sophie by Sophie fyller 10 år – firar med jubileumskollektion

Smyckesmärket Sophie by Sophie firar 10 år med en jubileumskollektion. Damernas Värld har snackat med grundaren Sophie Gyllenhammar om framtiden, inspiration, att våga vara galen, och hur det egentligen är med smycken i silver och guld – får man matcha det?

Sophie Gyllenhammar.

Sophie Gyllenhammar grundade Sophie by Sophie 2006. Sedan dess har smyckesmärket blivit en stor favorit i mångas smyckesskrin. Flera kändisar har synts i Sophie Gyllenhammars smycken, bland dem kronprinsessan Victoria som burit Sophie by Sophies signaturarmband Childhood bracelet, som säljs till förmån för The World Childhood Foundation, vid flera tillfällen.

Vi har snackat med Sophie Gyllenhammar om hennes första decennium med eget smyckesmärke.

Hur känns det att fira 10-årsjubileum?

– Väldigt bra och verkligen jättekul! Det har varit en resa som fortfarande är roligt att vara en del av. Det har hänt väldigt mycket bra grejer de här åren.

Vad är det roligaste som hänt under de här åren?

– Det roligaste har varit att bygga upp Sophie by Sophie från den lilla verksamhet det var i början, då jag satt och knåpade i vardagsrummet, till att bli ett riktigt företag med anställda. Det är en kul utmaning att sälja sitt eget varumärke!

Finns det något av dina smycken som du är extra förtjust i?

Jubileumsringen Hot lips.

– Det finns en ring som jag gjorde för ganska länge sedan som många tyckte var intressant. Den var skulptural med en pyramidformad sten. Jag har gjort en variant på den i vår 10-årskollektion. Det är en röd sten, formad som ett läppstift, hot lips kallar jag den. Helt klart en ring med edge! Jag älskar stenar, det var liksom min start. Jag har besökt många stenföretag och bara tittat på slipningar och färger, som också är en stor del i min design. Det är två viktiga pelare i min formgivning.

Vad tycker du att man ska man tänka på när man köper ett smycke?

– Våga lyssna på din personlighet. Ibland är vi lite väl försiktiga här i Sverige tycker jag. Precis i uppstarten av Sophie by Sophie var det många som ifrågasatte mina stora ringar och undrade om de verkligen skulle våga bära dem. Ha mod att köpa smycken som du känner dig cool i och som visar vem du är!

Vem inspirerar dig?

– Oj, flera stycken! Någon som verkligen fastat de senaste åren, och som inspirerade mycket till mig AW14 kollektion, är Iris Apfel. Hon har verkligen sin egen stil. Det är så coolt med äldre kvinnor vågar vara lite galna. Diana Vreeland och Louise Bourgeois är också personer som jag återkommer till. Självständiga kvinnor som jobbat med design, mode och form verkar vara något som sporrar mig.

Kvinnor som inspirerar Sophie Gyllenhammar: Iris Apfel, Louise Bourgeois & Diana Vreeland.

LÄS OCKSÅ: Iris Apfel är 95 år och modeikon – 23 bevis på att ålder aldrig är ett hinder

Hur är det egentligen med att matcha silver och guld, är det ett no-no?

– Jag har börjat göra smycken som har både guld- och silverfärger i sig. Många är lite 'antingen eller', men jag tycker mig se att allt fler blandar vilket jag är helt för. Ett no-no för mig är dock att bära för mycket smycken samtidigt, det måste finnas en schysst balans.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Vi satsar på att växa internationellt. Det är inget som händer över en dag direkt, men jag tror på att jobba långsiktigt och noggrant, att inte ha bråttom.

Sist men inte minst, vad önskar du dig i julklapp?

– Jag jobbar mycket med välgörenhet och tycker att man ska ge något för att hjälpa andra. Men så önskar jag mig också alltid något fint. En klänning eller någon snygg inredningsdetalj skulle jag bli glad av.

Foto: IBL