Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Anne Nyblaeus

Sophie Gyllenhammar Mattsson: ”Mormor väckte mitt intresse för stenar och kristaller”

Skimrande stenar, kristaller och andlighet spegla mode tnu – och överallt pratas det om energier och helande krafter. Vi tog ett snack med smyckesdesignern Sophie Gyllenhammar Mattsson, som älskat stenar hela livet, för att ta reda på varför så många dras till dem just nu.

Längst in i pandemins mörka tunnel glittrar ljuset. Glänsande paljettkostymer, glimrande metalliska färger och holografiska tyger lyser upp vårens kollektioner, tillsammans med stenar och kristaller – och ett visst mått av new age-inspirerad andlighet. 

Burberry, Paco Rabanne, Balmain, Balenciaga och Isabel Marant visar alla glänsande, blingiga plagg och accessoarer, som antingen pryddes av blanka stenar eller glittrade i olika ädelstensfärger. Stekheta Gabriela Hearst visar statementsmycken i form av kristallhalsband i sin första kollektion för Chloé.Som modets egna versioner av sagornas spåkulor, eller kristaller som sägs bära på olika energier och en helande kraft.

Chloé FW21.Chloé FW21.Chloé FW21.
Chloé FW21. Foto: Catwalkpix.com

Med hoppet kommer också längtan efter en djupare mening, tycks världens modedesigner tänka. Samtidigt ringlar köerna långa utanför butiker som säljer kristaller, som inredningsdetalj, i smycken eller som något som sägs kunna påverka vårt inre, vårt mående, våra tankar och ge en form av trygghet. 

Sophie Gyllenhammar Mattsson.Sophie Gyllenhammar Mattsson.Sophie Gyllenhammar Mattsson.
Sophie Gyllenhammar Mattsson. Foto: Anne Nyblaeus

– Alla är väl lite lost nu på grund av pandeminsäger Sophie Gyllenhammar Mattsson som grundat smyckesvarumärket Sophie by Sophie. 

– Stenar är något tryggt, det är en koppling till naturen, berget och den symboliken. Det är nog det vi behöver nu.

Sophie Gyllenhammar har alltid fascinerats av och dragits till stenar. Det var så hennes smycken växte fram från början. Stenen kom först, designen kom senare. Som liten samlade hon på stenar och när hon är på resande fot plockar hon fortfarande stenar med sig hem, ”som ett barn i en godisbutik”.

Många har sagt att de känner stabilitet och trygghet av att hålla en rund sten i handen.

– Jag minns att mormor var intresserad av kristaller och vad de hade för betydelse. Hon hade en stor, rå sten där man såg hur ädelstenen växte fram ur det karga, råa berget. Det fascinerades jag väldigt mycket av, att man kan få fram den där skönheten och de färgerna ur berget. Det tycker jag fortfarande är väldigt fascinerande. 

Sophie Gyllenhammar berättar att hon tycker om runda, mjuka stenar – och det var därför hennes första kollektion, Globe, kom till, med runda, färgglada bollar. Även där ger stenarna bäraren något mer än bara en vacker accessoar.

– Många har sagt att de känner stabilitet och trygghet av att hålla en rund sten i handen. När de kanske sitter på ett flygplan till exempel. Jag är själv lite flygrädd och då är det skönt med något som ger trygghet.

Vilka är dina favoritstenar?

– Min huvudsten, som följt mig hela tiden, heter krysopras. Den har en väldigt vacker havsgrön färg. Jag använde den till den första ringen jag gjorde, så den stenen blev en symbol för Sophie by Sophie. Jag har även använt färgen i min logotyp och på förpackningar, den har blivit mitt signum. Sen älskar jag opaler! Om man hittar en vacker opal och studerar den kan man hitta nya färger, nya formationer – den har ett sånt djup. Den kan skifta i alla regnbågens färger. Även smaragden är magisk. Och granat, med den där djupt vinröda färgen.

Vad inspirerar dig när du skapar dina smycken?

– Jag får inspiration var jag än befinner mig, det finns alltid något att inspireras av. Det kan vara konst, antika smycken, naturen, musik, människor. Ett mönster i ett golv eller ett dörrhandtag på en gammal dörr. Jag är så nyfiken och om man verkligen ser sig omkring kan man hitta inspiration i det mesta.

3 smycken med vackra stenar från Sophie by Sophie

Childhood-armbandet från Sophie by Sophie

Childhood-armbandet från Sophie by Sophie.Childhood-armbandet från Sophie by Sophie.Childhood-armbandet från Sophie by Sophie.
Childhood-armbandet från Sophie by Sophie.

En modern svensk klassiker – Childhood-armbandet med de många vackra stenarna. Childhood-armbandet består av 10 ädelstenar som symboliserar 10 olika paragrafer i FN:s barnkonvention. För varje sålt Childhood-halsband doneras 10 procent av priset till organisationen World Childhood Foundation. Stenarna är vit agat, körsbärskalcedon, rosenkvarts, ametist, blå kalcedon, karneol, lapiz lazuli, gul Agat, grön agat och röd agat. Mer info – köp här (länk till Åhléns).  

Örhängen av malakit, karneol och krysopras från Sophie by Sophie 

Örhängen från Sophie by SophieÖrhängen från Sophie by SophieÖrhängen från Sophie by Sophie
Örhängen från Sophie by Sophie

Fantastiskt vackra örhängen av guldpläterat silver med malakit, karneol och krysopras. Som en skatt dinglande från vardera öra! Mer info och köp här (länk till Sophie by Sophie). 

Childhood-örhängen från Sophie by Sophie

Childhood-örhängen från Sophie by Sophie.Childhood-örhängen från Sophie by Sophie.Childhood-örhängen från Sophie by Sophie.
Childhood-örhängen från Sophie by Sophie.

Även Childhood-armbandet består av 10 ädelstenar och kedjan är i rodiumpläterat silver. Mer info - köp här (länk till Image Group). 

LÄS ÄVEN: Supermodellen Miranda Kerr filtrerar sin hudvård genom stenar: ”Kristallerna bär på positiv energi”