Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Monika Kichau ger råd för en stilsäker höststyling med den stickade klänningen.Monika Kichau ger råd för en stilsäker höststyling med den stickade klänningen.Monika Kichau ger råd för en stilsäker höststyling med den stickade klänningen.
Monika Kichau ger råd för en stilsäker höststyling med den stickade klänningen.

Stilexperten Monika Kichau: ”Välstylad i stickad klänning”

Trots att det är kyligare ute behöver inte klänningen åka längst in i garderoben. DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau ger råd för en stilsäker höststyling med den stickade klänningen. 

Monika matchar den stickade klänningen med kort jacka och boots.Monika matchar den stickade klänningen med kort jacka och boots.Monika matchar den stickade klänningen med kort jacka och boots.
Monika matchar den stickade klänningen med kort jacka och boots.

– Den stickade klänningen är följsam, skön att ha på sig och bär med sig tecken av avslappnad elegans. Hösten 2022 ser vi den stickade klänningen i alla längder och utföranden. När jag reser under höst och vinter är den ett måste i packningen då den är strykfri och lätt att variera under både jobb- och weekendresor.

– Elsa Schiaparelli och Gabrielle Chanel är de två största modeskaparna när det gäller den stickade klänningen. De franska modeikonerna var förvisso stora konkurrenter, men var vid ungefär samma tidpunkt under 1920- och 30-talen båda två tvärsäkra på att stickade plagg var praktiska, lätta att rör sig i och gav kvinnor möjlighet att snabbt få till en snygg look. Den kommersiella framgång som båda modeskaparna uppnådde med de stickade plaggen gjorde att många modehus följde efter. Och nu nästan 100 år senare är den stickade klänningen fortfarande aktuell i en modern kvinnas garderob. 

LÄS OCKSÅ: Stilexperten Monika Kichau: ”Så hittar du din jeansstil” 

Stylar du den stickade klänningen

1. Längder som överlappar. Låt midiklänningens längd falla över bootsen för snygg och stilsäker kontinuitet i silhuetten. Och när du slänger på en vinterkappa så är det snyggast om den är samma längd som klänningen eller ännu längre. 

2. Från dag till kväll. Den stickade maxiklänning är enkel att förvandla från dag till kväll genom att byta accessoarer. Styla med sneakers, loafers eller sportiga boots på dagen, och pumps, högklackade stövlar eller en minimalistisk sandalett med lurexstrumpor för att höja modeinsatsen på kvällen.

3. Kontraster. Matt och blankt är kontraster som lyfter varandra. Den stickade klänningens matta ull kommer tillsammans med ett smyckes blanka yta ge din ullklänning en bländande snygg effekt. Välj maffiga creoler eller en statementkedja med överdimensionerade länkar för hög modegrad. 

4. Lager på lager, för kyliga dagar. Den stickade klänningen blir särskild snygg i en texturmix i olika lager, som exempelvis över en vid byxa, som vi såg på Chloés visning. Adderar du en kavaj får du en silhuett där de olika längdnivåerna blir dynamiska och skapar en cool attityd.

5. Ton i ton. En påkostad look, utan att det kostar skjortan, får du till med ton i ton-styling med den stickade klänning som bas. Inget skapar en så slående helhet som att bära samma ton från topp till tå, särskilt om du väljer neutrala och jordiga toner. 

6. Det hållbara tipset! Vädra dina ullklänning i första hand. En av ullens fantastiska egenskaper är att den är självrengörande om den får hänga ute och vädra. När du måste tvätta, använd tvättmedel avsett för ullplagg. Vanliga tvättmedel kan förstöra ullfibern och i värsta fall ge upphov till hål i plagget. Att steama är ett annat alternativ till tvätt för snabb uppfräschning och miljömässig vinst. 

Den stickade klänningen är snygg över en vid byxa och högklackade stövlar.Den stickade klänningen är snygg över en vid byxa och högklackade stövlar.Den stickade klänningen är snygg över en vid byxa och högklackade stövlar.
Den stickade klänningen är snygg över en vid byxa och högklackade stövlar. Foto: Edward Berthelot / Getty Images Europe

Plaggen som sätter stilen

1. Stickad klänning, H&M

Vadlång klänning i mjuk, ribbstickad merinoull med hög krage och dragkedja upptill. Mer info och köp här (länk till H&M).

2. Steamer, Steamery

Smidig steamer med en snabb uppvärmning perfekt att använda på alla sorters tyger. Mer info och köp här (länk till Cervera).

3. Loafers, G.H. Bass

Vinröda loafers av läder i klassisk 90-talsmodell. Mer info och köp här (länk till H&M).

4. Kort stickad klänning, Arket 

Ribbstickad klänning av en blandning av ull och ekologisk bomull. En långärmad stil med hög krage och knäppning framtill. Mer info och köp här (länk till Arket).

5. Dubbelknäppt kappa, Weekday

Dubbelknäppt kappa i oversize-modell gjord av en mjuk filtad ullblandning. Mer info och köp här (länk till Weekday).

Stickad klänning matchad med långbyxor hos Chloé.Stickad klänning matchad med långbyxor hos Chloé.Stickad klänning matchad med långbyxor hos Chloé.
Stickad klänning matchad med långbyxor hos Chloé. Foto: Catwalkpix.com

6. Stickad klänning, Ilse Jacobsen

Ribbstickad klänning i blått med knappdetaljer. Mer info och köp här (länk till Boozt).

7. Väska, Arket

Klassisk crossbody-väska med snygg design och som kan justeras för önskad remlängd. Mer info och köp här (länk till Arket).

8. Mörkblå kavaj, H&M

Fodrad kavaj i vävd ullkvalitet med avslappnad passform. Mer info och köp här (länk till H&M).

9. Stickad poloklänning, Stories 

Beige stickad klänning med avslappnad passform, halvpolo och ribbstickad finish. Mer info och köp här (länk till & Other Stories).

10. Nagellack, & Other Stories 

 

Ett lyxigt långlivat nagellack med hög glans och högpigmenterad finish. Mer info och köp här (länk till & Other Stories).

11. Halsband, Pilgrim

Statementhalsband av återvunnen mässing och silver. Mer info och köp här (länk till Boozt).

12. Boots, ba&sh

Trendiga cowboyboots i mocka med bekväm klack.  Mer info och köp här (länk till Boozt).

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du tightsen både sportigt och elegant”

LÄS MER:
Chefredaktör Jonna Bergh: ”Fyra nyanser av brunt på min shoppinglista”