Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DV:s bloggare och stilexpert Monika Kichau har jobbat med flera svenska artister, såsom Jon Henrik Fjällgren och Cleo.DV:s bloggare och stilexpert Monika Kichau har jobbat med flera svenska artister, såsom Jon Henrik Fjällgren och Cleo.DV:s bloggare och stilexpert Monika Kichau har jobbat med flera svenska artister, såsom Jon Henrik Fjällgren och Cleo.
1 AV 2
Damernas världs bloggare och stilexpert Monika Kichau är en erfaren stylist. I år står hon för scenkläderna hos Jon Henrik Fjällgren, Arc North och Adam Woods.
2 AV 2
DV:s bloggare och stilexpert Monika Kichau har jobbat med flera svenska artister, såsom Jon Henrik Fjällgren och Cleo.
Foto: Privat / TT

Stilexperten Monika Kichau: ”Jag hjälper artister att hitta sin stil”

Monika Kichau älskar att styla artister och hitta rätt stilutryck för scenen. För Damernas Värld berättar hon om utmaningarna, inspirationen och sina bästa looks.

Damernas Världs bloggare och stilexpert Monika Kichau är en erfaren stylist som jobbat både med tv-programmet Gokväll i SVT och som stylist i Idol på TV4. I år står hon även för scenkläderna hos Jon Henrik Fjällgren, Arc North och Adam Woods som var med och slogs om vinsten i finalen av årets upplaga av Melodifestivalen. För Damernas Värld berättar hon om utmaningarna med att hitta rätt uttryck hos artisterna, sina favoritlooker och vilka drömuppdrag hon har. 

Monika Kichau är stilexpert och bloggare på Damernas Värld.Monika Kichau är stilexpert och bloggare på Damernas Värld.Monika Kichau är stilexpert och bloggare på Damernas Värld.
Monika Kichau är stilexpert och bloggare på Damernas Värld. Foto: Privat

Hur är det att styla en person som vill uttrycka sig själv på scenen?
– Jag ger artisten ett stilmässigt uttryck som är i synergi med musiken, och det artisten vill förmedla till sin publik. Kläderna är ju inte bara en image, de hjälper också till för känslan att beröra med musiken vilket ger mig som stylist en möjlighet att vara med och utforma ett scenspråk. 

Vad är största utmaningen?
Det kan se väldigt olika ut. En artist kanske inte vågar pusha sig själv stilmässigt, fast viljan finns där. Vi människor har ju naturligt alltid en tendens till att ty oss till det som känns tryggast, men att pusha sig och våga testa nytt kan ju innebära att ett artistskap också utvecklas, och där kommer vi stylister med vår kreativa palett väl till pass. Just den utmaningen är också det som jag älskar i mitt jobb – att hjälpa artister att hitta sitt stilmässiga uttryck men också våga. När jag jobbade med Idol hösten 2022 så handlade det mycket om att ge de unga artisterna möjligheten till att både våga men också utforska sig själva som nya artister.

Hur möts ni i er visuella estetik?
Hos de flesta artister jag jobbar med möts vi genom att gemensamt skapa ett förståeligt universum. Det kan vara genom moodboards med bilder, stilikoner eller konst och så klart musiken. Om artisten är etablerad sedan länge så tittar vi även på vad som har gjorts innan och vad artisten eventuellt skulle vilja ta med vidare som en möjlig röd tråd. 

En plan B är alltid bra att ha i rockärmen

Hur mycket lyssnar du på de du stylar?
– Jättemycket, för i slutändan är det ändå inte jag som ska stå på scen det är artisten. Jag är också ärlig och säger vad jag tycker, det är en del av jobbet att föra en ärlig dialog. Min uppgift är också att ge perspektiv från publikens håll, hur artisten vill och kan uppfattas om man gör väljer en väg eller annan. 

Hur mycket av det tar du in i looken?
När jag presenterar en look eller stilidé för artisten så är jag mån om att berätta om hur jag tolkat och ”kokat” ner olika idéer. Hur det passar med den sceniska helheten, den vibe man vill få till på konserten, i en musikvideo eller ett albumomslag. En plan B är alltid bra att ha i rockärmen också och skapa valmöjligheter så att artisten också upplever att den är medskapare, för det är då det känns äkta.

Monikas bästa artist-looks

Cleo – P3 Guld

Artisten Cleo backstage och på scenen i outfit stylad av Monika Kichau. Cleo är nominerad för Årets Album, Årets Hiphop och Årets textförfattare till Grammisgalan senare i år.Artisten Cleo backstage och på scenen i outfit stylad av Monika Kichau. Cleo är nominerad för Årets Album, Årets Hiphop och Årets textförfattare till Grammisgalan senare i år.Artisten Cleo backstage och på scenen i outfit stylad av Monika Kichau. Cleo är nominerad för Årets Album, Årets Hiphop och Årets textförfattare till Grammisgalan senare i år.
Artisten Cleo backstage och på scenen i outfit stylad av Monika Kichau. Cleo är nominerad för Årets Album, Årets Hiphop och Årets textförfattare till Grammisgalan senare i år. Foto: Privat / TT Nyhetsbyrån
Cleo på röda mattan under P3 Guld 2023.Cleo på röda mattan under P3 Guld 2023.Cleo på röda mattan under P3 Guld 2023.
Cleo på röda mattan under P3 Guld 2023. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vi hade så otroligt kul i denna process i skapande av dessa looks

– Vi har gjort så många stylingar ihop men den vi gjorde på P3 Guld-galan både för Cleos uppträdande och röda mattan det är vårt topp 3 roligaste. Referensramarna var allt från Dr Quinn en power woman i vilda western till Xena krigarprincessan, hantverk och hennes västerbottniska och tunisiska rötter. Vi hade som mål att i så stor utsträckning som möjligt  jobba med hållbara material så vi teamade ihop med konstnären och designern Alexandra Andersson som skapade plagg utifrån min och Cleos vision. Det resulterade i en klänning av virkad filt av mormorsruta som jag stylade ihop med lårhöga stövlar och riktigt snabba 90-tals glasögon på röda mattan. Till sitt uppträdande på P3 Guld lät vi sy upp en kjol och en bustier gjorda av gamla jeans, stylad med cowboyhatt och lårhöga cowboystövlar och massa silversmycken från All blues. Vi hade så otroligt kul i denna process i skapande av dessa looks. Nu närmast har vi börjat kika på looks vi kan skapa för bland annat Grammis-galan där Cleo är nominerad i flera olika kategorier för sitt album Missaoui

 

Jon Henrik, Arc North, Adam Woods – Melodifestivalen

Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Arc North, Jon Henrik Fjällgren och Adam Woods på Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Bidraget gick direkt vidare till final.Arc North, Jon Henrik Fjällgren och Adam Woods på Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Bidraget gick direkt vidare till final.Arc North, Jon Henrik Fjällgren och Adam Woods på Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Bidraget gick direkt vidare till final.
Arc North, Jon Henrik Fjällgren och Adam Woods på Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Bidraget gick direkt vidare till final. Foto: TOMMY HOLL / STELLA PICTURES/TOMMY HOLL TOMMY HOLL

 

Jon Henrik ville ha en futuristisk känsla på sin look

 – Jon Henrik, Arc North och Adam Woods Melodifestivalbidrag med Where You Are är en fantastisk låt som är en crossover mellan musikgenren EDM och samisk jojk. Med uppdraget följde det med flera spännande utmaningar. De är inte grupp utan tre olika artister. Jon Henrik ville ha en futuristisk känsla på sin look men ändå på något sätt framhålla sin samiska identitet i scenkostymen, och där designade jag en helt unik kostym till honom. Arc North som är artistgruppens Steve Jobs, har alltid på sig sina solglasögon och sin Moncler-jacka och vill i övrigt ha en ren känsla på sina looks. Adam gjorde sin artisdebut på Melodifestivalen i år och är alldeles i början av sin artistresa. För honom har vi laborerat med silhuetter som till en början kändes helt nya för honom, men nu till finalen så känns det så självklart i hans image och vi båda upplever att han har hittat hem stilmässigt i sitt artisteri.  

Idolerna 2022

Nike

Nike Sellmar vann Idol 2022.Nike Sellmar vann Idol 2022.Nike Sellmar vann Idol 2022.
Nike Sellmar vann Idol 2022. Foto: HGBILD / SCANPIX / SPA

– Idolvinnaren Nike har en otrolig röst och valde också helt fantastiska låtar under programmet. Hon var väldigt tydlig med om att hon ville behålla sin rock- och western-influerade estetik. Hon hade till exempel cowboyboots till nästan alla sina looks under säsongen, men sen under Idol-finalen vågade hon klackar. Sådant är ju så mäktigt, att både ha en stilmässig integritet men också våga gå utanför sin komfortzon vilket Nike också vågade så otroligt bra! 

Albin 

Albin Tingwall kom tvåa i Idol 2022.Albin Tingwall kom tvåa i Idol 2022.Albin Tingwall kom tvåa i Idol 2022.
Albin Tingwall kom tvåa i Idol 2022. Foto: Monika Kichau

Albin, kom tvåa i Idol 2022 och är nu signad på skivbolaget Universal. Skivbolaget kontaktade mig och berättade att Albin hade framfört önskemål om att jag även skulle styla hans kommande scenlooks, pressbilder och singelsläpp, vilket är superkul att få fortsätta jobba ihop. Under Idol gav Albin mig friheten att ta ut svängarna rejält. Han älskar att bära accessoarer så som pärlor, päls och räds inte om jag slänger på honom en damblus eller nagellack. Älskar att han vågar vara flamboyant i sin stil. 

Sebastian

Sebastian Rydgren från förra årets Idol.Sebastian Rydgren från förra årets Idol.Sebastian Rydgren från förra årets Idol.
Sebastian Rydgren från förra årets Idol. Foto: MATTIAS HANSSONHGBILD / SPA

– Vi möttes i vår förkärlek för power shoulders. Sebastians låtval under Idol var inte sällan tagna från 80 och 90-talseran så synthpop och glamrock möttes i hans looks. Det här är en artist som älskar mode, vilket gjorde att det var väldigt naturligt för honom att bära upp och röra sig i silhuetter med hög modegrad.

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så får jag till vårstilen”

Vilka andra artister drömmer du om att styla?
– Man ska ju alltid ha sina ”big hairy goals” (svåruppnåeliga visioner eller affirmationer) sägs det. Och när jag tänker styling för modevarumärken så har jag absolut en lista på drömuppdrag. Men med artister så tycker jag att det är bättre att låta artisterna komma till mig, vi hittar varandra när stjärnorna står rätt. Haha. 

Grace Jones – en ständig stilinspiration för Monika Kichau.Grace Jones – en ständig stilinspiration för Monika Kichau.Grace Jones – en ständig stilinspiration för Monika Kichau.
Grace Jones – en ständig stilinspiration för Monika Kichau. Foto: STELLA PICTURES

Vilka inspireras du själv av i dina stilval?
Grace Jones kommer jag nog aldrig få nog av, och jag har alltid beundrat Roisin Murphy, hennes scenstil är otrolig. Men sen finns det också skivomslag som jag bara älskar viben på och som jag många gånger haft i mitt bakhuvud när jag vill få till en känsla i mina egna looks, som Diana Ross-skivan Diana eller The Boss med samma artist. Jag älskar överhuvudtaget att kolla på LP-omslag från framförallt 80-talet och liksom studera looksen. Finns helt otroliga stylingar på albumomslag från den eran!

Monika Kichau hämtar ofta inspiration från skivomslag från 80-talet. Som Diana Ross The Boss.Monika Kichau hämtar ofta inspiration från skivomslag från 80-talet. Som Diana Ross The Boss.Monika Kichau hämtar ofta inspiration från skivomslag från 80-talet. Som Diana Ross The Boss.
Monika Kichau hämtar ofta inspiration från skivomslag från 80-talet. Som Diana Ross The Boss.

LÄS MER: Melodifestivalen: Kläderna vi minns genom tiderna

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du cargobyxorna”