Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du kan bära det typiska Y2K-plagget på ett modernt sätt.Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du kan bära det typiska Y2K-plagget på ett modernt sätt.Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du kan bära det typiska Y2K-plagget på ett modernt sätt.
Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du kan bära det typiska Y2K-plagget på ett modernt sätt. Foto: Getty Images

Stilexperten Monika Kichau: ”Så bär du 00-talets baggybyxa på ett modernt sätt”

00-talet är högst aktuellt ur modeperspektiv och ett av dess trendplagg som syns överallt just nu är den vida, lösa byxan. Stylisten, DV-bloggaren och stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du kan bära det typiska Y2K-plagget på ett modernt sätt.

I varje nummer svarar DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau på läsarnas stilfrågor, och denna gång nappade hon på frågan ”Hur bär man baggy byxor utan att det blir för mycket 2000-tal?”.

– Svaret ligger i att stylingmässigt alltid söka punkter för definition så att kroppssilhuetten inte försvinner under volymerna, menar Monika. 

Hon fortsätter: 

”Man kan inte prata Y2K-stilens baggybyxa utan att gå tillbaka till 90-talet och artisten MC Hammer som gjorde den hängiga byxan populär tack vare musikvideon till dunderhiten U Can't Touch This. Och likväl som hiphoparna och skejtarna uppskattade de rymliga byxorna så kan silhuetten även spåras tillbaka till zoot suit-eran, en flamboyant kostymstil med oversize och baggy silhuett på byxan, som populariserades av bland annat unga mexikaner och svarta i 1940-talets USA.

1 AV 4
Foto: getty Images / Getty Images North America
2 AV 4
Foto: Getty Images / Getty Images Europe
3 AV 4
Foto: Getty Images / Getty Images Europe
4 AV 4
Foto: Getty Images / Getty Images Europe

00-talets Y2K-stil blev en förlängning av 90-talets byxsilhuett fast i mer lättklädd version samt hopparad med tightare överdelar för kvinnor. Att gå tillbaka källan på det här viset ger oss inspiration och förståelse för stilen, som idag – 20 år senare – har en viktig plats i modebilden igen. Men Y2K-stilen som den var då flyger kanske bäst i klubbmiljö idag, så söker du ett mer sofistikerat grepp än vad de nostalgiska Y2K-trenderna erbjuder, råder jag dig att vända dig till dagens modeikoner. Designern Pheobe Philo, modechefen Julie Pelipas och designern Daniel Lee är några namn som alla i närtid har gett oversizesilhuetten en sofistikerad och cool känsla – som känns både modern och nutida.”

Daniel Lee för Bottega Veneta.Daniel Lee för Bottega Veneta.Daniel Lee för Bottega Veneta.
Karaktären Aunt Viv i Fresh Prince i Bel-Air.Karaktären Aunt Viv i Fresh Prince i Bel-Air.Karaktären Aunt Viv i Fresh Prince i Bel-Air.
1 AV 2
Daniel Lee för Bottega Veneta.
Foto: Bottega Veneta
2 AV 2
Karaktären Aunt Viv i Fresh Prince i Bel-Air.
Foto: Getty Images / NBCUniversal

4 stylingtips – så bär du baggybyxan på ett modernt sätt

Skärpet är den perfekta definitionsmarkören för midjan och håller de stora byxorna uppe. Testa även sätta skärp på kavajen för midjemarkering. 

Kontrastyla tight med oversize. Bär baggy med tight polo eller långärmad topp instoppad i byxorna. Och slänger du på en kavaj så kommer det tighta under ge dig definition. 

Stilkrocka med damig vintagekavaj. Tänk karaktären Aunt Vivs dräktjacka i Fresh Prince i Bel-Air men istället för kjol stylar du den med baggy jeans. Kavajen blir coolare och jeansen får ett mer raffinerat uttryck. 

Skorna är attitydskapare! Stora byxan går bäst ihop med chunky boots, pumps med spetsig tå eller boots med klackar.

”Den ukrainska stylisten och modechefen Julie Pelipas ses ofta på streetstylescenen i en cool balans mellan oversize och tight i sin silhuett. Men hur lyckas hon tänker ni? Svaret finns i att du stylingmässigt ska alltid söka punkter för definition för att kroppssilhuetten inte ska försvinna under volymerna.””Den ukrainska stylisten och modechefen Julie Pelipas ses ofta på streetstylescenen i en cool balans mellan oversize och tight i sin silhuett. Men hur lyckas hon tänker ni? Svaret finns i att du stylingmässigt ska alltid söka punkter för definition för att kroppssilhuetten inte ska försvinna under volymerna.””Den ukrainska stylisten och modechefen Julie Pelipas ses ofta på streetstylescenen i en cool balans mellan oversize och tight i sin silhuett. Men hur lyckas hon tänker ni? Svaret finns i att du stylingmässigt ska alltid söka punkter för definition för att kroppssilhuetten inte ska försvinna under volymerna.”
”Den ukrainska stylisten och modechefen Julie Pelipas ses ofta på streetstylescenen i en cool balans mellan oversize och tight i sin silhuett. Men hur lyckas hon tänker ni? Svaret finns i att du stylingmässigt ska alltid söka punkter för definition för att kroppssilhuetten inte ska försvinna under volymerna.” Foto: Getty Images. På bilden: Julie Pelipa / Getty Images Europe

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så bär du basker utan att se damig ut” 

LÄS MER: Chefredaktören: ”Oh la la, nu gör jag Chanel-inspirerade köp”