Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du bikerjackan”

Få plagg har en så tidlös design som bikerjackan. DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau ger sina bästa tips och tricks för hur du stylar den i vår. 

Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar bikerjackan på bästa sätt i vår.Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar bikerjackan på bästa sätt i vår.Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar bikerjackan på bästa sätt i vår.
Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar bikerjackan på bästa sätt i vår. Foto: Privat Monika Kichau
Idag är bikerjackan en klassiker med nostalgikänsla och coolhet i ett

– Bikerjackan är vårjackan som kommer att synas överallt, i alla fall om man ska döma av streetstyle-modet och visningarna för vår och sommar 2023. Och är inte det bevis nog så avslutade Miu Miu sin vårvisning med att chefsdesigner Miuccia Prada tackade för applåderna i en 90-talsinspirerad bikerjacka och rak skinnkjol – och dit Miuccia pekar blåser även modevindarna. 

Miuccia Prada i 90-talsinspirerad bikerjacka.Miuccia Prada i 90-talsinspirerad bikerjacka.Miuccia Prada i 90-talsinspirerad bikerjacka.
Miuccia Prada i 90-talsinspirerad bikerjacka. Foto: Catwalkpix.com Miuccia Prada (Miu Miu show) / Ca

– Våren bjuder på en uppsjö av inspirationskällor och jackmodeller. Den mest klassiska är den svarta jackan med dubbla kragslag som vi associerar med skådespelaren James Dean, punkarna i Sex Pistols och Debbie Harry i bandet Blondie. Parallellt ser vi även bikerjackan som är inspirerad av motorsportvärlden, en modell som fått ett uppsving tack vare att 00-talets mode gör comeback. Mitt eget starkaste Y2K-minne av en bikerjacka med tidstypiska kontrastdetaljer är från rapparen Eves video till låten Let me blow ya mind, där hon tillsammans med sitt gäng Ruff Ryders och artisten Gwen Stefani drar i väg för att ”crasha” en rikemansfest. 

– En gång i tiden stod bikerjackan för något rebelliskt och coolt, men i dag är den en klassiker med nostalgikänsla och coolhet i ett. Här följer stiltips och råd för hur du kan använda dig av och styla detta ikoniska plagg våren 2023. 

Så stylar (och vårdar) du bikerjackan 

1.  Mixa upp den rockiga stilen

Bikerjackan kopplas ofta ihop med en rockig stil, men det är så klart kul att matcha den på lite mer oväntade sätt, som med mer sportigt kodade plagg. Testa att matcha jackan med cargobyxor, en annan het och praktisk trend just nu. Addera sneakers för en komplett ”motorsport-stil” med hög modegrad, eller boots med en rejält grov och kaxig sula.

Motorsportsinspirerad jacka med färgstarka ärmar.Motorsportsinspirerad jacka med färgstarka ärmar.Motorsportsinspirerad jacka med färgstarka ärmar.
Motorsportsinspirerad jacka med färgstarka ärmar. Foto: Catwalkpix.com Streestyle London / Catwalkpix.co

2. Patina är trendigt

En stor trend bland modeskapare är att skinnplaggen har patina, och det gäller även bikerjackan. Här är det så klart lämpligt att leta efter en jacka på second hand-marknaden, där stilaget på lädrets yta skapats genom år av användarglädje, och där du dessutom gör en rejäl miljöinsats.

3. Välj din jacka med omsorg

En skinnjacka är ett plagg du förhoppningsvis ska använda i många år, så välj den med omsorg. Välj helst en jacka av kromfritt och vegetabilgarvat läder, som är det bästa alternativet för både miljön och hälsan. 

4. Använd till fest

Självklart funkar bikerjackan även till fest. Plagg av läder och skinn ger edge och coolhet till en look och kan ge den propra festklänningen en helt ny känsla. När jag vill att min festlook ska se lite coolare ut slänger jag min skinnjacka över axlarna och matchar den med partyklänningen.

Den italienska moderedaktören Anna Dello Russo i festlig läderlook.Den italienska moderedaktören Anna Dello Russo i festlig läderlook.Den italienska moderedaktören Anna Dello Russo i festlig läderlook.
Den italienska moderedaktören Anna Dello Russo i festlig läderlook. Foto: Catwalkpix.com Paris Street style / Catwalkpix.c

5. Ta hand om din jacka

Precis som din hud behöver återfuktning för att behålla både lyster och flexibilitet behöver din skinnjacka återfuktning i form av läderfett. Ett bra läderfett skyddar även mot fukt och yttre åverkan vilket förlänger livslängden på ditt läderplagg. En sadelmakare lärde mig en gång att om läderfettet innehåller ullfettet lanolin får lädret exakt den återfuktande kärlek den behöver.

6. Mixa mjukt med hårt

Kontraster är kul! Ett styligtips som alltid är gångbart är att matcha ett skirt plagg med något i ett mer robust och grovt material. Här är den ”tuffa” bikerjackan en perfekt spelare: kombinera den med en spetsskjorta eller en spetsklänning för ett intressant möte av kontraster. 

Ett mjukt spetstyg tillsammans med den robusta läderjackan.Ett mjukt spetstyg tillsammans med den robusta läderjackan.Ett mjukt spetstyg tillsammans med den robusta läderjackan.
Ett mjukt spetstyg tillsammans med den robusta läderjackan. Foto: Catwalkpix.com Paris Street style / Catwalkpix.c

7. Jobba med extra lager

Styla den preppy-kodade stickade slipovern med en skinnjacka för en kreativ mix. Under våren och vintern använder du slipovern som ett extra lager över klänningen eller skjortan, stylad med jeans eller skinnbyxor. Den tveklöst intressantaste stylingen sker ju när olika stilvärldar möts. 

Plagg som fixar stilen

Bikerjacka från Deadwood Studio

En riktig klassisk modell när det kommer till skinnjackor är denna.
Säljs här (länk till Deadwood Studios) 

Cargobyxor från REMAIN Birger Christensen

Även cargobyxorna kommer slå stort i vår, satsa på ett par lite mer uppklädda.
ANNONS köp här (länk till Boozt) 

Slipover från COS

Skapa en lekfullhet och välj en randig, stickad slipover.
ANNONS köp här (länk till Cos) 

Klänning från Arket

Klänning med spetsdetaljer som blir en snygg kontrast mot den hårda bikerjackan.
ANNONS köp här (länk till Arket) 

Basker från C.W by Carin Wester

Basker i vårens trendfärg limegrön.
ANNONS köp här (länk till Åhléns) 

Skärpväska från COS

 Välj accessaoer som sticker ut för att skapa en intressant look, som den här skärpväskan.
ANNONS köp här (länk till Cos) 

Skor från & Other Stories

Fint att styla den avslappande bikerjackan med ett par mer uppklädda skor.
ANNONS köp här (länk till & Other Stories) 

LÄS MER: Moderedaktören: Så stylar jag de ljusa jeansen 

LÄS MER: Chefredaktören: ”Trött på festkläder? Jag också!”