Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Monika Kichau ger dig sina bästa tips för att styla cargobyxorna 2023.Monika Kichau ger dig sina bästa tips för att styla cargobyxorna 2023.Monika Kichau ger dig sina bästa tips för att styla cargobyxorna 2023.
Monika Kichau ger dig sina bästa tips för att styla cargobyxorna 2023.

Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du cargobyxorna”

De gamla militärinspirerade byxorna har fått nytt modeliv. DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau ger dig sina bästa tips för att styla cargobyxorna 2023.

Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar cargobyxorna på snyggaste sätt.Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar cargobyxorna på snyggaste sätt.Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar cargobyxorna på snyggaste sätt.
Stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du stylar cargobyxorna på snyggaste sätt. Foto: © MONIKA KICHAU
”Benfickorna gör byxorna till det perfekta vardagsplagget med attityd”

– Cargobyxorna har sitt ursprung i 1930-talets militära herrgarderob. Det är en funktionell och praktisk arbetsbyxa med stora benfickor och vid silhuett, som senare kom att bli ett modeplagg. På 1990-talet dök cargobyxorna upp på modekartan på allvar, i en baggymodell som hängde med in på 00-talet. Att cargobyxorna gör comeback nu är därför inte speciellt oväntat, med tanke på att dagens mode hämtar mycket inspiration i det som var trendigt under 90- och 00-tal.

Isabel Marant SS23.Isabel Marant SS23.Isabel Marant SS23.
Isabel Marant SS23. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

– Benfickor och det ofta förekommande tåliga materialet gör cargobyxorna till det perfekta vardagsplagget med attityd. Unga stilikoner som modellen Hailey Bieber och artisten Rihanna har ofta setts i byxor av den här typen de senaste åren, men med lite olika styling. Hailey Bieber bär dem oftast med sneakers medan ”Riri” hellre väljer pumps eller högklackade boots. Personligen älskar jag att matcha cargobyxorna både i en mer sportig och casual stil, men också att få klä upp den oväntade matchningen med klackar. 

LÄS MER: FRÅGA MODEREDAKTÖREN: Vilken blir höstens största trend?

6 sätt att bära trendbyxorna

1. De snyggaste cargobyxorna är oversize eller har extra vidd, vilket även speglar den allmänna trenden när det gäller byxor: det är den vida silhuetten som gäller. En åtsittande tröja skapar en formmässig kontrast mot de vidare byxorna. Välj en långärmad och ganska tajt stickad tröja (gärna med för långa ärmar som vi såg på Fendi-visningen) för att få till den där obesvärade, coola känslan.

Fendi SS23.Fendi SS23.Fendi SS23.
Fendi SS23. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

2. För en mer välklädd känsla, para ihop dina cargobyxor med en välskräddad kavaj som gör att din cargomatchning känns mer dressad. Journalisten, streetstylefotografen och influencern Tamu McPherson syntes bära exakt den kombinationen, stylat med ett par högklackade boots, på Paris modevecka när vår-och sommarkollektionerna 2023 visades upp. En kul detalj som ger looken en trendig twist. 

Tamu McPherson under Paris modevecka.Tamu McPherson under Paris modevecka.Tamu McPherson under Paris modevecka.
Tamu McPherson under Paris modevecka. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

3. Många cargobyxor i dag går att dra åt med dragsko i midjan men när det finns hällor tycker jag absolut att man ska nyttja dem och dra igenom ett snyggt bälte. Förutom den funktionella aspekten, att hålla uppe byxor som sitter löst i midjan, markerar du även midjan vilket ger ytterligare definition till den löst åtsittande byxsilhuetten – så snyggt! 

Markera midjan om du vill ha en tydligare silhuett.Markera midjan om du vill ha en tydligare silhuett.Markera midjan om du vill ha en tydligare silhuett.
Markera midjan om du vill ha en tydligare silhuett. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

4. Välj dina cargobyxor i ett otippat material. Workwear eller militärtinspirerat mode behöver inte alltid innebära att även känslan och färgerna i materialet är som tagna från slagfältet (de kamouflagefärgade byxorna: ja jag pratar om er nu ...). Både Tibi och Fendi visade cargobyxor i glansiga silkesmaterial i snygga vårfärger som rosa och grönt. Jag äger ett par kostymbyxor i tunnstickad ull med cargofickor på benen som jag bär året runt och känner mig otroligt välklädd i.

Tibi SS23.Tibi SS23.Tibi SS23.
Tibi SS23. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

5. På vår- och sommarvisningarna inför 2023 och på gatorna i modemetropolerna Milano, London och New York syntes lika många lågt sittande som högt sittande cargobyxor. Här verkar alla vara eniga om att du bär din cargobyxor precis som du själv tycker är bekvämt och som det passar dig. En välkommen modenyhet våren 2023.

6. Tvekar du om cargobyxorna är din grej? Då tycker jag att du antingen lånar ett par av en modemedveten vän som redan hunnit skaffa sig ett par. Ett annat alternativ är att kolla om någon i din närhet har till exempel friluftsbyxor eller snygga arbetsbyxor med fickor på som du kan låna. Passa då på att testa de olika stylingvarianterna jag tipsar om, och känn efter om plagget är något för dig. För inget är väl mode- och miljömässigt härligare än när ett plagg används ofta, och dessutom delas av flera personer som får glädje av det.

Plagg som fixar stilen

Cargobyxor från Weekday

Foto: Pressbild

Ett par sportiga cargobyxor med dragsko vid benslutet är en snygg detalj.
ANNONS köp här (länk till Weekday) 

Ribbstickad tröja från Rodebjer

En tunn ribbstickad tröja passar perfekt den här årstiden.
Säljs här (länk till Rodebjer)

Kavaj från Kappahl

Foto: Pressbild

En brun kavaj i rutigt mönster är en bra investering som du kan använda år efter år. Rutigt är dessutom en av höstens stora trender.
ANNONS köp här (länk till Kappahl) 

Örhängen från Cos

Örhängen med två färger blir en snygg detalj.
ANNONS köp här (länk till Cos) 

Skärp från Arket

Har dina cargobyxor hällor är det fint att markera midjan med ett skärp.
ANNONS köp här (länk till Arket) 

Väska från Prada

Liva upp med en mönstrad väska.
ANNONS köp här (länk till My Theresa) 

Skor från Filippa K 

Lackade slip in-skor med klack är ett enkelt och snyggt sätt att klä upp cargobyxorna.
ANNONS köp här (länk till Filippa K) 

LÄS MER: Jeans 2023 – säsongens trender och modeller 

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du bikerjackan”