Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Monika Kichau tipsar om hur du stylar denimplaggen.Monika Kichau tipsar om hur du stylar denimplaggen.Monika Kichau tipsar om hur du stylar denimplaggen.
Monika Kichau tipsar om hur du stylar denimplaggen. Foto: Hanna Von Matérn

Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du denim”

Denimplaggen funkar året om, men på hösten känns det extra härligt att få dra på sig dem. DV:s bloggare och stilexpert Monika Kichau visar hur du kan styla dina jeansplagg.

Monika och artisten Cleo, båda i denimstass.Monika och artisten Cleo, båda i denimstass.Monika och artisten Cleo, båda i denimstass.
Monika och artisten Cleo, båda i denimstass. Foto: Hanna Von Matérn

– Jag älskar verkligen att djupdyka i ett material, och inget material är så kul att nörda in sig på som denim. På flera av höstens visningar såg vi modeller klädda i denim från topp till tå, ofta i form av tvådelade set i samma denimtvätt. Personligen ser jag det som en sport att mixa olika denimtvättar och färger för att få fram en kreativ look, men en tydlig fördel med att styla ton i ton är att det nästan alltid är en garanti för ökad stilkänsla.

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Jag hjälper artister att hitta sin stil” 

Gestuz AW23.Gestuz AW23.Gestuz AW23.
Gestuz AW23. Foto: Copenhagen Fashion Week

– Denim har burit med sig så många symboliska stilvärden in i den moderna modebilden. Det började som ett traditionellt vardagligt material, och jeans användes bland annat av gruvarbetare i USA på 1800-talet. Under 1900-talet signalerade det under olika perioder frihet och individualism, demokrati och ungdomsrevolution, ofta med en air av coolhet. Hösten 2023 visas ett denimmode som är elegant, sexigt, uppklätt och många gånger lyxigt, men samtidigt lätt att ta till sig. Så låt mig dela med mig av fem denimstylingar och trender jag älskar just nu.

1. METALLISK YTA

Ett innovativt sätt att få denim att se lyxigt och förhöjt ut är att ge materialet en finish med glansig yta. Denna variant går ofta under namnet ”coated denim”. Ganni är bara ett av de märken som visade denimlooks med metallisk yta för hösten, och därmed gav sina denimplagg en glammigare känsla. Vill du uppdatera din vardagsstil kan du göra som jag och satsa på ett par ytbehandlade jeans i en mörk nyans. De funkar så klart även utmärkt till fest. För en stilmässig blinkning till materialets ursprung, bär dem med ett par cowboyboots.

Ganni AW23.Ganni AW23.Ganni AW23.
Ganni AW23. Foto: Copenhagen Fashion Week

2. MAXIKLÄNNING

Som ett komplement till maxikjolen, som hängt med ett tag, ser vi nu maxiklänningen i denim göra entré på modescenen. Mötet mellan klänning i maxilängd och denim känns oväntat, coolt och samtidigt elegant. Om du skaffar en maxiklänning i denimtyg som är exempelvis ärmlös eller av tubmodell, låt den inte vänta på nästa fest. Till vardags matchar du med en denimskjorta eller en stickad ulltröja, för att maxa klänningens användningsområde.

Addera en skjorta under din denimklänning, som influencern Grece Ghanem.Addera en skjorta under din denimklänning, som influencern Grece Ghanem.Addera en skjorta under din denimklänning, som influencern Grece Ghanem.
Addera en skjorta under din denimklänning, som influencern Grece Ghanem. Foto: TT NYHETSBYRÅN

3. OVERSIZE-SKJORTA

Den perfekta denimskjortan är, i min mening, aningen större i storleken och därmed lite löst sittande. Varför, undrar du – är det inte en smak- eller stilfråga? Absolut, men jag är också övertygad om att en avslappnad silhuett förlänger denimskjortans modemässiga livslängd. Den blir då perfekt att styla som en del i en lager på lager-look, den blir en snygg kontrast till en tajt rak kjol, och kan slängas över axlarna som en skjortjacka eller i stället för en jeansjacka, särskilt om denimmaterialet är tjockare och mer robust.

4. DENIMBOOTS

När jag hör ordet denimskor tänker jag direkt på 2000-talets stora denimboom, där vi även såg denimbeklädda skor. Flera skandinaviska märken satsar just nu på denimboots, bland annat danska Rotate som visade sina boots med en jätterosett, medan svenska Blankens valde en mer avskalad variant. Denimbootsen kan stylas i en hel denimlook, eller mixas med olika texturer och material. Oavsett stylingval får denimskorna gärna stå i fokus, vilket du enkelt fixar genom att du till exempel stoppar in byxorna i bootsen.

Denim tillsammans med mönster är en fin kombo.Denim tillsammans med mönster är en fin kombo.Denim tillsammans med mönster är en fin kombo.
Denim tillsammans med mönster är en fin kombo. Foto: TT NYHETSBYRÅN

5. HÅLLBART

Det finns oändliga mängder denimplagg i omlopp på second hand-marknaden, och därför ingen anledning att köpa nya. Håll utkik efter märken som 2021 års Guldknappenvinnare, Remake Sthlm. Märket tillvaratar existerande denimplagg och skapar med lapptäcksteknik nya plagg som blir unika, och därmed känns mer personliga. Den lapptäcksmönstrade denimlooken är dessutom trendaktuell och har synts på både streetstylescenen och catwalken.

Plaggen som fixat stilen

Klänning från Weekday

Tubklänning med knappar och hög slits.
ANNONS Köp här (länk till Weekday)

Skjorta från Arket

Jeansskjorta med snygg krage. Kan användas som jacka också!
ANNONS Köp här (länk till Arket) 

Linne från Cos

Ribbstickat linne i skön modell.
ANNONS Köp här (länk till Cos) 

T-shirt från Calvin Klein

Svart t-shirt med tryck på.
ANNONS Köp här (länk till Boozt) 

Jeans från Arket

Jeans i oversize-modell med låg midja.
ANNONS Köp här (länk till Arket) 

Örhängen från Cos

Silverfärgade chunky örhängen.
ANNONS Köp här (länk till Cos) 

Väska från & Other Stories

Väska i två olika denimtyger.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories) 

Stövlar från Blankens

Höga stövlar i denimtyg. Om du har byxor, välj ett par som inte är så vida för att lättare kunna stoppa in dem i skaften.
Köp här (länk till Blankens) 

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du huvtröjan” 

LÄS MER: Moderedaktören: ”Så stylar jag den randiga tröjan”