Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips.Svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips.Svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips.
Svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

7 svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips

Damernas Värld har träffat några av Sveriges mäktigaste designers och pratat om deras personliga modefavoriter för våren, inspirationen bakom de nya kollektionerna och stiltipsen som alltid funkar.

De hör till Sveriges mest älskade designers och skapar svenskt mode för olika stilar. Möt H&M:s, Jennifer Bloms, Rave Reviews, Åhlens, Arkets och Styleins kvinnliga chefsdesigners, som delar stiltips och förhoppningar om modeåret 2020.

Ann-Sofie Johansson, H&M

Ann-Sofie Johansson i mönstrad skjorta och byxor av polyester, 699 kr respektive 799 kr, H&M Studio.Ann-Sofie Johansson i mönstrad skjorta och byxor av polyester, 699 kr respektive 799 kr, H&M Studio.Ann-Sofie Johansson i mönstrad skjorta och byxor av polyester, 699 kr respektive 799 kr, H&M Studio.
Ann-Sofie Johansson i mönstrad skjorta och byxor av polyester, 699 kr respektive 799 kr, H&M Studio. Foto: Weronika Bela

Med en lång karriär på H&M är Ann-Sofie Johansson en av de mäktigaste kvinnorna inom svensk design. Efter många år som designchef är hon nu kreativ rådgivare, talesperson och ansvarar för designsamarbeten och varumärkesbyggande kollektioner som H&M Studio.

Vad hoppas du att vi kommer se mer av under modeåret 2020? 

– Hållbart mode som överraskar kreativt.

Ditt bästa stilråd? 

– Tänk efter innan du köper nytt – har du något liknande hemma, hur kommer du att styla och bära plagget? Ta hand om dina plagg och skor så du förlänger deras livslängd.

Vilket är ditt favoritplagg ur den nya H&M Studio-kollektionen?

– Det här tvådelade setet. Långa, vida byxor och skjorta av satin, med böljande volym och tungt fall som ger en fin silhuett. Den perfekta kombinationen av elegans, coolhet och något lekfullt. 

Se hela H&M Studio SS20-kollektionen här. 

Tänk efter innan du köper nytt – har du något liknande hemma, hur kommer du att styla och bära plagget?

Jennifer Blom

Jennifer Blom i överdimensionerad herrskjorta av sidenorganza med digitala tryck , 5 900 kr, A-linjeformat linne av sidenchiffong, 1 200 kr, och byxor av sidensatin, pris på förfrågan, allt Jennifer Blom.Jennifer Blom i överdimensionerad herrskjorta av sidenorganza med digitala tryck , 5 900 kr, A-linjeformat linne av sidenchiffong, 1 200 kr, och byxor av sidensatin, pris på förfrågan, allt Jennifer Blom.Jennifer Blom i överdimensionerad herrskjorta av sidenorganza med digitala tryck , 5 900 kr, A-linjeformat linne av sidenchiffong, 1 200 kr, och byxor av sidensatin, pris på förfrågan, allt Jennifer Blom.
Jennifer Blom i överdimensionerad herrskjorta av sidenorganza med digitala tryck , 5 900 kr, A-linjeformat linne av sidenchiffong, 1 200 kr, och byxor av sidensatin, pris på förfrågan, allt Jennifer Blom. Foto: Weronika Bela

Kvalitet, glamour, femininitet och en enorm förståelse för den kvinnliga kroppen – så beskrivs Jennifer Bloms design på bästa sätt. Hennes vackra kreationer har fått oss att häpna ända sedan hon startade sitt märke för tio år sedan. 

Vilket är ditt favoritplagg för våren ur din egen kollektion?

– Den överdimensionerade herrskjortan i transparent organza av 100 procent silke. Den går i bleka pastellfärger och kan stylas olika beroende på tillfälle och tillställning – den funkar både på jobbet, festen och stranden. Jag uppskattar hur plagget reflekterar min personlighet, hur det feminina möter det maskulina. 

Vad är inspirationskällan bakom vårkollektionen?

– Inspirationen kommer från naturen och regnbågen. Jag ville belysa regnbågens skönhet när den syns trots all smog som tyvärr täcker stora delar av himlen i dag. Och vikten av att ta hand om det vi har omkring oss – naturen. 

Ditt bästa stilråd?

– Välj tidlösa kläder och accessoarer med stilfull elegans och hållbar kvalitet – det tror jag är nyckeln.

Vad hoppas du att vi kommer se mer av under modeåret 2020?

– Ännu fler plagg gjorda av återvunnet material och re-design. Hållbart mode alltså. Och excentriska puffärmar och voluminösa volangklänningar vill jag se mer av.

Josephine Bergqvist och Livia Schück från Rave Review

Josephine: Kavaj, 10 495 kr, och kjol, 4 759 kr, båda av recyclade lakan. Livia: Klänning av vintage-spetslakan, 7 900 kr. Allt Rave Review.Josephine: Kavaj, 10 495 kr, och kjol, 4 759 kr, båda av recyclade lakan. Livia: Klänning av vintage-spetslakan, 7 900 kr. Allt Rave Review.Josephine: Kavaj, 10 495 kr, och kjol, 4 759 kr, båda av recyclade lakan. Livia: Klänning av vintage-spetslakan, 7 900 kr. Allt Rave Review.
Josephine: Kavaj, 10 495 kr, och kjol, 4 759 kr, båda av recyclade lakan. Livia: Klänning av vintage-spetslakan, 7 900 kr. Allt Rave Review. Foto: Weronika Bela

Rave Review startades 2017 av Josephine Bergqvist och Livia Schück, med målsättning att ta hållbart mode till en ny nivå. De tillverkar sina kollektioner av gamla plagg, gardiner, spetsdukar och filtar, och förvandlar dem till nya åtråvärda skapelser.

Vilken accessoar känns lite extra rätt till sommaren?

Livia: – Hatten! Grädden på moset på varje sommaroutfit. Glamourös och dessutom bra för att slippa solsting. Våra hattar är gjorda av gamla frottéhandukar och kommer att säljas på Matches Fashion.

Ert bästa stilråd?

Josephine: – Den snyggaste stilen är ofta den som känns genuin och får bäraren att känna sig självsäker. Så kanske rådet blir att inte följa trender slaviskt, att i stället vara kreativ och aktivt skapa sin egen stil med inspiration av vad som händer i världen.

Var kreativ och skapa aktivt din egen stil med inspiration av vad som händer i världen.

Vad hoppas ni att vi kommer se mer av under modeåret 2020?

Josephine: – Vi hoppas att intresset och efterfrågan på hållbart mode växer sig starkare. 

Vilka är era favoritplagg för våren ur er egen kollektion?

Josephine: – Den oversizade kavajen är fortfarande mitt absoluta favoritplagg. Vår version är gjord av blommiga vintage-bomullspåslakan med dragsko i midjan. Jag trivs så bra i stora kavajer, de får mig att känna mig stark och bekväm på samma gång. 

Livia: – Jag bär en skjortklänning av vita vintage-lakan, med delar som man kan knyta. Jag gillar saker man kan ha till vardags men också känna sig uppklädd i, och den här klänningen är ett perfekt sådant plagg.

Carin Wester, Åhlens

Carin Wester i blus av polyester, 399 kr, och kjol av viskos/rayon, 499 kr, båda Carin Wester/Åhléns.Carin Wester i blus av polyester, 399 kr, och kjol av viskos/rayon, 499 kr, båda Carin Wester/Åhléns.Carin Wester i blus av polyester, 399 kr, och kjol av viskos/rayon, 499 kr, båda Carin Wester/Åhléns.
Carin Wester i blus av polyester, 399 kr, och kjol av viskos/rayon, 499 kr, båda Carin Wester/Åhléns. Foto: Weronika Bela

Carin Wester, grundare av klädmärket som bär hennes namn, är numera även chefsdesigner för samtliga varumärken under Åhléns flagg – dam, herr och barn.

Vad är inspirationen bakom vårkollektionen?

– Temat är Forward to the past. Att blicka mot framtiden och samtidigt smygtitta bakåt.

Vad hoppas du att vi kommer se mer av under modeåret 2020?

– Mer cirkulärt mode och utveckling av hållbara material.

Vilken accessoar känns lite extra rätt till sommaren?

– Den oversizade lädershopper-väskan med rund botten och trattformad kropp.

Ditt bästa stilråd?

– Ha alltid ett rött läppstift i handväskan.

Ha alltid ett rött läppstift i handväskan.

Anna Teurnell, Arket

Anna Teurnell bär kavaj av viskos/polyamid/elastan, 1 750 kr, t-shirt av BCI (Better cotton initiative), 150 kr, byxor av viskos/polyamid/elastan, 890 kr, och stövlar av kromfritt läder, 2 900 kr, allt Arket.Anna Teurnell bär kavaj av viskos/polyamid/elastan, 1 750 kr, t-shirt av BCI (Better cotton initiative), 150 kr, byxor av viskos/polyamid/elastan, 890 kr, och stövlar av kromfritt läder, 2 900 kr, allt Arket.Anna Teurnell bär kavaj av viskos/polyamid/elastan, 1 750 kr, t-shirt av BCI (Better cotton initiative), 150 kr, byxor av viskos/polyamid/elastan, 890 kr, och stövlar av kromfritt läder, 2 900 kr, allt Arket.
Anna Teurnell bär kavaj av viskos/polyamid/elastan, 1 750 kr, t-shirt av BCI (Better cotton initiative), 150 kr, byxor av viskos/polyamid/elastan, 890 kr, och stövlar av kromfritt läder, 2 900 kr, allt Arket.

H&M-gruppens storsatsning Arket leds av designchef Anna Teurnell, som skapar den ena kollektionen efter den andra där man hyllar basplaggen, designrötterna och sätter fokus på tidlösa plagg med hög kvalitet och bra passform.

Vilket är ditt bästa stilråd? 

– Det är viktigt att vårda sina kläder och skor, för att de ska se bättre ut och hålla längre. Man behöver till exempel inte tvätta stickat så ofta, och skinnplagg och skor kan bli som nya om de tvättas med galltvål.

Vilket är ditt favoritplagg ur Arkets vårkollektion?

– Den här vårkostymen med snyggt snitt i fin stengrå färg, en t-shirt i långfibrig ekologisk bomull och stövlar i kromfritt garvat skinn med lite vida skaft så att man kan stoppa ner byxorna. En liten twist till en annars rätt klassisk look.

Vad är inspirationen bakom vårkollektionen?

– Vi har inspirerats av 80-talets pasteller och lite vidare axlar. Det känns som att det överlag finns en glad, lekfull stämning i kollektionen. Håraccessoarer som breda diadem och spännen bidrar med 80-talskänsla.

Elin Alemdar, Stylein

Elin Alemdar i plisserad topp av polyester, 1 899 kr och jeans av bomull/lycra, 1 699 kr, båda Stylein.Elin Alemdar i plisserad topp av polyester, 1 899 kr och jeans av bomull/lycra, 1 699 kr, båda Stylein.Elin Alemdar i plisserad topp av polyester, 1 899 kr och jeans av bomull/lycra, 1 699 kr, båda Stylein.
Elin Alemdar i plisserad topp av polyester, 1 899 kr och jeans av bomull/lycra, 1 699 kr, båda Stylein. Foto: Weronika Bela

Elin Alemdar är elitgymnasten som blev stylist och sen designer. Hon grundade sitt eget märke Stylein år 2001. Märket gör mode för alla tillfällen, med en tidlös skandinavisk minimalism, fina material och perfekt passform. 

Vilket är ditt favoritplagg för våren ur din egen kollektion?

– Jag är väldigt sugen på att bära våra plisserade plagg, som bilden skvallrar om. Dessutom har vi nyligen lanserat Stylein Denim, och det är en dröm för mig att äntligen få presentera de perfekta jeansen i två modeller och två tvättar.

Vad är inspirationen bakom vårkollektionen?

– Jag inspireras av vår musa, som jag numera bygger våra kollektioner kring och till viss del lever genom. Hon är en rätt krävande kvinna som ställer höga krav och vill investera i väldigt få plagg per säsong, som hon kan kombinera på många olika sätt. Hon älskar att känna sig attraktiv på sina villkor. Nu till våren är hon tillbaka i New York och vill gärna bära kläder i vacker crèmefärg och svala, ljust isblå toner.

Vad hoppas du att vi kommer se mer av under modeåret 2020?

 – Eftertänksamhet och väl valda köp. Nu får det vara slut på hetsen och den typ av köp som används för få gånger.

Vilken accessoar känns lite extra rätt till sommaren?

– Jag är väldigt sugen på att bära våra skinnbälten. Jag ser fram emot att addera den detaljen till både denim och över en oversize-kavaj.

Läs fler av Damernas Världs intervjuer med kvinnliga svenska designers här:

Ida Sjöstedt: ”Mitt bästa stilråd är att hitta en vardagsuniform” 

Malin Andrén från By Malina om plagget som alla måste ha i garderoben 

Dagmar-systrarna: ”Vi vill se mer hållbart mode”