Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stine Goya har samarbetat med Georg Jensen kring deras kollektion DaisyStine Goya har samarbetat med Georg Jensen kring deras kollektion DaisyStine Goya har samarbetat med Georg Jensen kring deras kollektion Daisy
Stine Goya har samarbetat med Georg Jensen kring deras kollektion Daisy Foto: Georg Jensen

Stine Goya om sina smycken för Georg Jensen – och hur hon stylar dem

När danska Georg Jensen gör sin första samarbetskollektion är det färgmästarinnan Stine Goya som tolkar kollektionen Daisy.

Det danska smyckesföretaget Georg Jensen har under sina 117 år arbetat med många exceptionella formgivare som skapat smycken, klockor och föremål för märket, bland dem svenska Vivianna Torun Bülow-Hübe. Trots det har Georg Jensen aldrig gjort ett samarbete där en designer tolkar en redan befintlig kollektion – förrän nu. Det är en av märkets mest kända och omtyckta kollektioner, Daisy, som man nu låter tolkas.

Exempel ur Georg Jensens klassiska Daisy-kollektion.Exempel ur Georg Jensens klassiska Daisy-kollektion.Exempel ur Georg Jensens klassiska Daisy-kollektion.
Exempel ur Georg Jensens klassiska Daisy-kollektion.

DAISY

Skapades på 1940-talet. 

Den är inspirerad av en brosch i form av en tusensköna som var en gåva till Danmarks drottning Margrethe då hon föddes. 

LÄS ÄVEN En personlig berättelse om Georg Jensen-stjärnan Torun Bülow-Hübe

Valet föll på den danska designern Stine Goya, känd för sina starka färger och mustiga mönster, vilket kan te sig en smula överraskande givet Georg Jensens minimalistiska design. Men kanske är det därför det blivit så lyckat. Stine har färgsatt tusenskönorna återhållsamt, och även format om smycket något och resultatet är både tidlöst och modernt. 

Foto: GEORG JENSEN

Stine, vad anser du är tjusningen med att tolka en ikonisk design – och vari ligger utmaningen för dig?
– Tjusningen är att få arbeta med design som rymmer så mycket arv. Jag minns att jag såg Daisy-smyckena hemma hos min mormor redan som barn. Samtidigt är det definitivt utmanande att förändra något som du är så van att se. Men en utmaning är alltid lockande förstås. Det är intressant att försöka blanda Georg Jensens universum med Stine Goyas –att få dessa två helt olika stilar att smälta samman. Stine Goya är känd för färgstarkt överflöd och extravaganta silhuetter och Georg Jensen för sina eleganta linjer och minimalistiska design i silver. Att blanda dessa stilar och skapa en kollektion tillsammans – vilken fantastisk utmaning!

Svenska modellen Julia Hafström i ear cuffs, 860 kr rspektive 2 850 kr.Svenska modellen Julia Hafström i ear cuffs, 860 kr rspektive 2 850 kr.Svenska modellen Julia Hafström i ear cuffs, 860 kr rspektive 2 850 kr.
Svenska modellen Julia Hafström i ear cuffs, 860 kr rspektive 2 850 kr. Foto: GEORG JENSEN
Jag gillar känslan i att bära en avslappnad outfit i kombination med ett djärvt smycke.

Skulle du med dina egna ord kunna beskriva ”din” Daisy?
– Jag ville verkligen ge Daisy en Stine Goya-twist. Dels gav jag bladen subtila färger, men jag ritade också min egen version av tusenskönorna och rundade ut kronbladen. Det var nyckeln att göra den till vår egen, men samtidigt respektera Daisys arv. Jag tycker det resulterade i en subtil och elegant, men ändå glad och färgstark kollektion.

Hur skulle du föreslå att en mogen kvinna bär ett Daisy-smycke?
–Jag tycker att smyckena är för alla åldrar. Kollektionen är en blandning av mer subtila plagg och några extravaganta och djärva stilar. Jag skulle säga att de mer subtila delarna är de mindre Daisy-örhängena och ett mycket raffinerat armband. Ytterligare två djärvare stilar som är mina absoluta favoriter i kollektionen är halsbandet som består av tusenskönor samt kollektionens ear cuff.   

Halsbandet ur Georg Jensen x Stine Goyas Daisy-kollektion, 20 950 kr. Släpps i mitten av mars.Halsbandet ur Georg Jensen x Stine Goyas Daisy-kollektion, 20 950 kr. Släpps i mitten av mars.Halsbandet ur Georg Jensen x Stine Goyas Daisy-kollektion, 20 950 kr. Släpps i mitten av mars.
Halsbandet ur Georg Jensen x Stine Goyas Daisy-kollektion, 20 950 kr. Släpps i mitten av mars. Foto: Gerog Jensen

Vilket är ditt bästa stylingtips i fråga om smycken?
– Jag bär mina bästa smycken till vardags, jag ”sparar” dem inte till speciella tillfällen. Jag tycker om känslan av att bära en avslappnad outfit i kombination med ett djärvt smycke. Det lyfter alltid din look till nästa nivå, det ger det en edge.

LÄS ÄVEN Prins Felix modell för Georg Jensen: Premiär för ännu en modell från det danska kungahuset! 

LÄS ÄVEN Detaljstyling – 11 sätt att lyfta din vårstil med smycken och accessoarer

LÄS ÄVEN Pärlor: 10 gnistrande historier (som du vill berätta på nästa middag)