Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Florence Pugh och Taylor Russell.
Florence Pugh och Taylor Russell.
Florence Pugh och Taylor Russell.
1 AV 2
Bella Hadid, Kendall Jenner och Florence Pugh är några av dem som hakat på trenden
2 AV 2
Florence Pugh och Taylor Russell.
Foto: Action Press/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN, ABACA / ddp

Stjärnornas mission: Befria bröstvårtan!

Det våras för bröstvårtan. Medan Instagram och Facebook överväger att ändra sina regler kring nakenhet tar kändisarna saken i egna händer under parollen Free the nipple – och visar allt. 

Ända sedan rörelsen Free the nipple tog form 2012, när en film med samma namn spelades in, har allt fler kända kvinnor och ickebinära valt att visa sina bara eller knappt dolda överkroppar på sociala medier och röda mattan – i protest mot de normer som säger att kvinnors bröst ska skylas. Trenden syns även flitigt på catwalken.

Modellen Bella Hadid under Stella McCartneys visning av vårkollektionen 2023. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

När höstens mode så smått börjar visas – Köpenhamns modevecka är först ut under februaris första vecka – så kan vi konstatera att trenden fortsätter. 

Exempel från Köpenhamns modevecka för hösten 2023: Baum und Pferdgarten, The Garment och A Roege Hove. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week

Anhängarna vill bryta sexualiseringen av kvinnors kroppar, få ett slut på skammande av den nakna kvinnokroppen och uppnå likabehandling av kvinnors och mäns kroppar. Inte minst i sociala medier, där man ifrågasätter de radikalt olika reglerna för kvinnlig och manlig nakenhet. Kända namn som Rihanna, Willow Smith och Cara Delevingne har alla använt Free the Nipple-hashtaggar för att belysa dubbelmoralen i att ett bröst som bedöms som kvinnligt censureras på Instagram, medan en manlig bröstvårta får grönt ljus.

Vad, frågar sig aktivisterna, är det som gör att en bild av en kvinnas bröst per definition ses som oanständig och sexuell, medan ett bart manligt bröst går obemärkt förbi. Och vem är det egentligen som definierar vad som är manligt och kvinnligt? 

Nu har Facebooks och Instagrams ägare Metas rådgivande nämnd rått företaget att förtydliga och skriva om sina regler kring vuxen nakenhet så att alla behandlas på lika, i linje med riktlinjerna för mänskliga rättigheter och utan diskriminering baserad på kön. Vad beslutet blir återstår att se, men under tiden fortsätter Free the nipple-rörelsen i full fart – driven av både medvetna och omedvetna aktivister.

Florence Pugh visar brösten för kvinnokampen

Florence Pugh i Valentino. Foto: Action Press/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Florence Pugh har aldrig låtit sociala normer styra hur hon klär sig, men det hindrar inte andra från att ha högljudda åsikter. Så när hon förra året bar en chockrosa, transparent Valentino-klänning var nättrollen inte sena med reaktionerna. Florence kommenterade uppståndelsen i en intervju med Vogue:

– Jag har aldrig varit rädd för det som finns under tyget. Om jag gillar det så bär jag det. Jag vill naturligtvis inte uppröra någon, men jag tror att min poäng är: Hur kan mina bröstvårtor göra dig så upprörd? säger hon.

Som svar på påhoppen hon utsattes för i sociala medier skrev hon på Instagram:
”Det är inte första och definitivt inte sista gången en kvinna får höra vad som är fel med hennes kropp av en hop främlingar. Det som oroar mig är hur vulgära vissa av er män kan vara.”

I Vogue-intervjun understryker stjärnan att hon tycker att det är viktigt att kämpa för kvinnors rättigheter med hjälp av mode. För där vissa bara ser en bröstvårta ser andra ett kraftfullt ställningstagande.

– Det är väldigt viktigt att vi gör det här. Jag vet att vissa fnyser åt att jag säger det, men om en klänning där mina bröst kikar ut får folk att säga ”Ja, om du skulle bli våldtagen skulle du förtjäna det”, så visar det att det finns så mycket arbete kvar att göra, säger hon till Vogue.

Här är en rad andra kvinnor som låter bröstvårtorna ta plats i rampljuset:

Taylor Russell i transparent på modevisning

Taylor Russell under modeveckan i Paris. Foto: ABACA / ddp

På Loewes visning under modeveckan i Paris satt satt skådespelaren Taylor Russell, känd från filmen Bones and All, på front row i en hudfärgad, transparent polo som visade allt.

Kim Kardashian befriar bröstvårtorna

Kim Kardashian är ett fan av transparent. Foto: Broadimage/REX / REX, / XPOSURE PHOTOS / TT

Kim Kardashian har länge varit en anhängare av det genomskinliga, och väljer oftare att visa än att dölja sina kurvor. Senast hon lät bröstvårtorna kika igenom var på bikinibilder från strandsemestern i december.

https://www.instagram.com/p/CmHLTEaLqhw/?utm_source=ig_embed&ig_rid=505d152c-1c7d-492a-a686-20874e48dad2

Rihanna i omsusad nakenklänning 

Rihanna på CFDA Awards 2014 . Foto: CARLO ALLEGRI / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Ett klassiskt Free the nipple-moment var när artisten Rihanna bar tidernas nakenklänning på CFDA Awards 2014.

Zoë Kravitz i genomskinligt på Oscars-fest

Zoë Kravitz på Oscarsefterfest. Foto: MATT BARON/REX/SHUTTERSTOCK / TT NYHETSBYRÅN

Även skådespelaren Zoë Kravitz satsar gärna på see-through, som är på Vanity Fairs efterfest efter Oscarsgalan.

Carolina Gynning i transparent på Guldbaggen

Carolina Gynning på Guldbaggegalan. Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Även här hemma i Sverige har den genomskinliga trenden vunnit mark, även om Free the nipple-missionen inte är lika uttalad. På Guldbaggegalan bar Carolina Gynning till exempel en skir klänning med svarta applikationer.

Moa Gammel i genombruten spets

Moa Gammel på Guldbaggegalan. Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

På samma gala valde Moa Gammel, skådespelare, författare och regissör, en klänning i genombruten spets, med till synes ingenting under.

Emilia Roosmann i avslöjande gala-outfit

Emilia Roosmann på Guldbaggegalan. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Skådespelaren Emilia Roosmann satsade på heltransparent upptill i en svart maxiklänning med diskreta applikationer när det var dags för Guldbagge-gala.

Miley Cyrus i avslöjande överdel

Miley Cyrus. Foto: ddp social media service / ddp

Att artisten Miley Cyrus inte är rädd för att visa hud är allmänt känt vid det här laget. Hon gör inget undantag för bröstvårtorna, som titt som tätt dyker upp både helt blottade eller knappt skylda.

Bella Hadid barbröstad i Dior

Bella Hadid på maskeradbal hos Dior. Foto: ddp socialmediaservice / ddp

Modellen Bella Hadid går inte bara visningar i transparent design, även privat väljer hon gärna avslöjande plagg, som den här Dior-klänningen.

Lourdes Leon går i Madonnas fotspår

Lourdes Leon Foto: Gregory Pace/REX / TT NYHETSBYRÅN

Madonnas dotter, modellen och artisten Lourdes Leon, skickade kanske en liten blinkning till mammas skira spets- och tyll-look på MTV Video Music Awards 1984 i den här vita skapelsen. I sådana fall är den än mer avslöjande än originalet.

LÄS MER: Varför är modebranschen så besatt av bröst just nu?