Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor intervju med vår svenska it-girl - Elin Kling

Hon går från klarhet till klarhet i nya hemstaden New York. Modechefen, bloggaren och entreprenören Elin Kling har gjort sig ett namn i den internationella modevärlden. Damernas.se bjuder på en lång intervju där hon berättar hon om hur hon lyckats göra stor business av det som började med utskällda dagens outfit-inlägg.

Av: Gertrud Dahlberg
Foto: från Elin Klings bloggHon kommer som ett yrväder en solig Östermalmsmorgon med en chic Céline-väska i ena handen och något så otippat som en trasig soppåse i andra.
- Åh, det här är så typiskt mig och mitt kaos, suckar Elin Kling och förklarar närmare:
- När jag skulle slänga påsen upptäckte jag att jag hade glömt att sopsortera. Jag hade bråttom som vanligt och … ja, jag var helt enkelt tvungen att ta med soppåsen ut på stan. Nu vet jag inte vad jag ska göra med den. Jag får ta hem påsen igen och sortera.

Episoden säger en hel del om denna späda och blekblonda 28-åring, som numera är en av landets främsta modemakthavare. Elin Kling ger nämligen intryck av att vara ett slags mänsklig gatukorsning av lika delar glassig glamour och jordnära jävlar anamma. En mix av überdyrt läder från Céline och en skamfilad plastpåse från Ica. Det finns ingen enskild svensk person som just nu har så stor genomslagskraft på mode i vårt land som Elin Kling. Hennes blogg följs av tusentals varje dag och hon frontar alltid modemagasinet Styleby, där hon också är modechef och creative director.
Inte nog med det. Hon har utnämnts till stilikon av bland andra amerikanska Vogue och hänger så gott som dagligen med supermodeller och designers som Phillip Lim.
I somras stylade hon Tibis visning under New Yorks modevecka och hon har som första bloggare själv designat en kollektion för klädjätten H&M. Kling minglar med kreddiga kändisar på konst- och musikfestivalen Coachella i Kalifornien och har världens modepersonligheter knutna till sin egen modeplattform, Fashion Network. 

Elin Kling är ständigt mitt i modesmeten, men hon menar själv att hon har perspektiv. 

- Jag är inte tjejen som dör för mode. Det är min hobby och jag har distans till det jag gör. Ofta blir jag trött på att allt kretsar kring nästa trend, jag bryr mig inte. Och jag vet hur det känns att drömma om att köpa dyra märkesväskor men att inte ha råd. Det gjorde jag ju själv innan jag sladdade in i modevärlden. Det är också en av anledningarna till att jag nu varit med om att göra en egen kollektion, Nowhere, med prisvärda accessoarer och kläder, säger hon.

Vi träffas på anrika Tössebageriet på Östermalm där tiden verkar ha stått stilla i nästan hundra år. Här känns mode och snabba trender väldigt fjärran. Elin Kling beställer en leverpastejsmörgås på grovt bröd och en kopp Tösse-te. För dagen är hon klädd i en grå kashmirtröja från Acne, leopardmönstrade jeans av märket Current Elliot och grå kavaj från Isabel Marant. På fötterna har hon ett par svarta loafers, från Tod’s, som införskaffades i London för några dagar sedan. 

- Jag struntar i klädkoder och kan klä upp mig en vardag och klä ned mig på en fest. Jag får ofta frågan om hur man ska hitta sin egen stil. Tja, det är inte så krångligt. Om du känner dig snygg i det du bär blir du också snygg. Höga klackar och jeans funkar alltid. Och det är väl värt pengarna att investera i en fin väska. Den lyfter vilken outfit som helst.

På många sätt är Elin Kling en personifiering av 80-talisten: en självsäker, kreativ och konsumtionsälskande individualist.  

Sedan ett knappt år tillbaka bor hon i USA och driver modeplattformen Fashion Networks därifrån. Elin bloggar, vistas i glammiga miljöer och är modechef och creative director på modemagasinet Styleby. Dessutom träffar hon ständigt nya tänkbara samarbetspartners och reser mycket. Entreprenörskapet och drivet finns i blodet. För drygt 60 år sedan startade farfars bror, Harry, Kling Glass och Elins pappa, Thomas, driver ett inkassoföretag.

- Jag kan absolut inte tänka mig att ha en fast anställning, det är inte min grej. Det allra roligaste jag vet är att mixa mode med att göra affärer. Samtidigt är jag världens sämsta på att tjäna pengar. Jag blir så triggad av idéerna att jag ofta glömmer bort det ekonomiska. Nu har jag en agent som sköter den saken.

Elin Kling framgångsrecept består av huvudsakligen två ingredienser: hårt arbete - ("ja, Arbete med stort A, alltså!") och att ha kul.

- Jag är extremt strategisk i allt jag gör. Visst händer det att jag tvivlar på mig själv, men aldrig på mina affärer. Jag håller ett galet högt tempo. Nu jobbar jag nästan varje stund på dygnet när jag inte sover. Och jag sover inte mycket just nu. Det var bättre när jag hade en pojkvän. Då tvingade han mig att ta semester ett par gånger om året. 

Sedan i somras har det tasslats om att Elin dejtar Acnes förre vd Mikael Schiller. Men nej, de är bara gamla kompisar, försäkrar hon och skrattar. I nästa andetag konstaterar Elin Kling att shopping och förälskelse fungerar ungefär på samma sätt.

- Om jag vill hoppa i plagget på en gång, ja då är det rätt. Det funkar inte att tänka att det kanske blir bra nästa sommar. Känslan ska finnas där genast. Det är precis som med kärleksrelationer, det ska kännas rätt från början. Annars är det inte lika kul.

Elin Kling är en målinriktad modemångsysslare som styrs av känslor och lustprincipen. Men det finns ett stort och viktigt undantag. För fem år sedan blev hon övertalad av en killkompis att börja blogga. Hon var tveksam men lydde hans råd.

 - Det kändes inte klockrent från början, men nu kan jag konstatera att han hade rätt. 

Elin Kling har blivit kritiserad för att vara en bekräftelseknarkare och för att okritiskt göra reklam för kläderna hon bär.

- Visst finns det människor som tycker att jag är oseriös, men det rycker jag på axlarna åt. Jag gör det jag brinner för och kan inte leva mitt liv efter om andra gillar mig eller inte. Samtidigt tycker jag att det är intressant att diskutera och att ha en öppen dialog. Bloggandet ser jag som en demokratiyttring där vem som helst kan göra sig hörd. Och det är så mycket mer än att bara lägga ut dagens outfit. Det subjektiva och att kunna skapa sin egen plattform är själva charmen. Bloggen är din allra bästa cv och det syns om du misssköter dig eftersom den alltid ligger kvar på nätet. 

Det händer ganska ofta att Elin får kläder från företag som hoppas att hon ska skriva något positivt. Men det ser hon inte som något problem.

- Nej, jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Det vore att svika mina läsare och riskera min trovärdighet. Jag skulle gärna vilja ha en öppen diskussion om var gränserna går.  

Trots gratiskläderna är hennes eget klädkonto högt men hemligt.

- Jag har valt att inte tänka på den saken och jag försvarar mig med att kläder är mitt jobb. Dessutom tycker jag faktiskt att jag är värd att köpa det jag gillar eftersom jag arbetar så mycket. 

I dag är hon en superfashionista med stenkoll, men genom åren har hon gjort en del modemissar.

- Innan jag var 20 klädde jag mig förfärligt men kul. Jag sydde mina kläder själv och det såg inte klokt ut. Jag experimenterade vilt.

Elin bor numera både i New York och i Stockholm. Föräldrarnas bondgård utanför Mariestad är en trygg bas. Det är också där hon har lärt sig ett lika udda som oslagbart partytrick - att hypnotisera höns.

- Hur jag gör? Nej, det avslöjar jag inte så klart. Det som händer är att hönan somnar och sover tills jag väcker den. Jag har aldrig testat på människor men det kanske skulle funka också, säger hon och garvar gott.

Elin Kling gillar inte att detaljplanera, men en sak vet hon om framtiden:

- Jag vill definitivt ha man och barn. Och det ganska snart. Men jag är lite tveksam till amerikanska killar. De är svåra att komma in på livet, men det går förstås inte att dra alla över en kam.

Hon har ett grundmurat självförtroende som hon ser som en viktig framgångsfaktor. Men hon har också koll på sina svagheter.

- Jag har ett kaos omkring mig och tappar hela tiden saker som kontokort och mobiltelefoner. Men samtidigt är det som om jag befinner mig i orkanens öga, det finns en ordning där som ingen annan än jag själv ser, säger hon och skyndar i väg till nästa möte med soppåsen i ena handen och den exklusiva handväskan i den andra. 

Elin KlingÅlder: 28 år. Bor: I New York och Stockholm. Gör: Modemångsysslare och entreprenör. Har Sveriges största modeblogg, driver tillsammans med sin affärspartner Christian Remröd modeplattformen Fashion Networks och är modechef och creative director på magasinet Styleby. Familj: Mamma, pappa och fyra hel- och halvsyskon. Just nu singel. Bakgrund: Uppvuxen på en bondgård utanför Mariestad. Arbetade som 17-åring som modell i Milano. Kom hem och arbetade ett tag på finansbyrå. Har stylat och bloggat för bland annat Expressen och TV4. Gjorde en egen kollektion för H&M. Var stylist på TV4:s Idol. Deltog i tv-programmet Let’s dance. Stylade Tibis visning under New Yorks modevecka i somras. Aktuell: Lanserade nyligen kollektionen Nowhere tillsammans med designern Nhu Dong. Kollektionen säljs bland annat på nelly.com. Inledde nyss ett samarbete
med Balenciaga.