Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Styla en vanlig klänning trendigt till nyår.
Styla en vanlig klänning trendigt till nyår. Foto: Damernas värld

Modechefen: ”Så stylar du basklänningen stilsäkert till fest”

Fest behöver inte betyda att du måste shoppa nytt. Damernas Världs modechef Lisa Pettersson guidar dig till hur du trendsäkert uppdaterar slipklänningen, en klassisk basklänning, inför årets sista afton.

För att göra mig nöjd ska ett plagg ha många användningsområden. Jag investerar inte i plagg som hänger i garderoben för att bara komma ut och luftas någon enstaka gång – eller bara en enda. Nyårsfesten kan ju verkligen vara ett sånt tillfälle när man vill köpa något nytt för att se lite extravaganta ut, för att sedan glömma bort den där klänningen eller inse att den sticker av helt mot resten av garderoben. I värsta fall är det temafest, och då är sannolikheten ännu mindre att man gör ett smart köp. Slipklänningen, som vi kallar den, har de senaste åren blivit en klänningsklassiker och räknas nu som en av stöttepelarna i basgarderoben.

LÄS OCKSÅ: ”Så stylar du flanellskjortan – oavsett om du är 20, 40 eller 60”

Slipklänningen har inspirerats av sidenunderklänningen som uppfanns i början av 1800-talet, och har varit ett separat plagg sedan 1925. Och den har hur många användningsområden som helst. Den är perfekt att matcha under en transparent klänning när man vill haka på en trend som annars är ganska omöjlig, ursnygg till kavaj, och går även utmärkt att matcha till en hel kostym, med byxor under.

Jag kommer att bära denna slipklänning av siden som den är, och klä upp den med accessoarer och smycken som får ersätta nyårsfyrverkerierna

Nu till nyår blir det ingen temafest för min del, och jag kommer att bära denna slipklänning av siden som den är, och klä upp den med accessoarer och smycken som får ersätta nyårsfyrverkerierna. Jag vänder på användningsområdena, och en transparent blus med puffärm under klänningen får mig att känna mig mindre naken. 

På vintern känns det avlägset för mig att visa mycket hud, och organzatyget i blusen förstärker dessutom den festliga känslan. En annan idé är att kombinera klänningen med ett av höstens trendigaste plagg – skinnskjortan. Även den med en liten puffärm och en feminin silhuett för att ge den mer festkänsla. Det är både fint och effektfullt att matcha två så extremt olika material.

LÄS OCKSÅ: Så stylar du vinterns festligaste looks – med svart och glitter i fokus

Sedan är det dags att maxa på med accessoarer, för är det någon gång på året man kan passa på så är det minsann på nyårsfesten. För att undvika att se ut som en julgran färgmatchar jag ändå väska, diadem och skor, men öser på med 80-talsinspirerat bling i öronen. Pricken över i blir det skimrande lystergivande pudret och ett riktigt partyhumör. Nu är jag redo för ett nytt och spännande år 2020!

1. Slipklänning

En slipklänning, som den här från Intimissimi, är det perfekta basplagget att strössla accessoarer över på nyårsafton. Läs mer och köp här.

Slipklänning från Intimissimi.

2. Skinnskjorta

Matcha slipklänningen med en skinnskjorta, som den här från Custommade, om du vill ha något trendsäkert och zvärmande över armarna. Läs mer och köp här.

Skinnskjorta från Custommade.

3. Organzablus

Organzablus med krage från Zara – snygg att matcha slipklänningen med. Läs mer och köp här.

Organzablus från Zara.

4. Örhängen

Gnistrande örhängen, som de här från MQ, lyfter vilken look som helst till nyårsnivå. Läs mer och köp här.

Örhängen från MQ.

5. Kappa

En snygg kappa som den här från Just Female är den ständiga pricken över i:et. Läs mer och köp här.

Kappa från Just Female.

6. Diadem

Toppa looken med ett stilsäkert diadem, likt det här från Bik Bok i vadderad modell. Läs mer och köp här.

Diadem från Bik Bok.

7. Ring

Pampig guldpläterad kloring med granat från Maria Nilsdotter. Läs mer och köp här.

Ring från Maria Nilsdotter.

8. Väska

Festlig liten handväska med skinn och fjädrar från Atp Atelier. Läs mer och köp här.

Väska från Atp Atelier.

9. Stilettklackar

Blir det mer nyår än så här? Klackar från Jimmy Choo med dekorativ rosett. Läs mer och köp här.

Stilettklackar från Jimmy Choo.

10. Glow

Ingen fest utan glow! Lystergivande puder från Manasi 7. Läs mer och köp här.

Lystergivande puder från Manasi 7.