Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Hedda Stiernstedt i prickig klänning från Dries Van Noten. Att kombinera en klänning med sneakers ger ett lekfullt intryck.Skådespelaren Hedda Stiernstedt i prickig klänning från Dries Van Noten. Att kombinera en klänning med sneakers ger ett lekfullt intryck.Skådespelaren Hedda Stiernstedt i prickig klänning från Dries Van Noten. Att kombinera en klänning med sneakers ger ett lekfullt intryck.
Skådespelaren Hedda Stiernstedt i prickig klänning från Dries Van Noten. Att kombinera en klänning med sneakers ger ett lekfullt intryck. Foto: Chanelle Dosser

Chefredaktören guidar: så stylar du de trendsäkra prickarna i vår

Det är ett av världens mest klassiska och lekfulla mönster – men hur bär du prickig klänning, byxor och blus på ett modernt sätt?  

Nu är trenden att mixa prickiga plagg med andra mönster och starka färger.Nu är trenden att mixa prickiga plagg med andra mönster och starka färger.Nu är trenden att mixa prickiga plagg med andra mönster och starka färger.
Nu är trenden att mixa prickiga plagg med andra mönster och starka färger. Foto: Jason Lloyd-Evans

– Att mixa prickigt med blommigt och randigt, det är något som vi har undvikit historiskt sett, men i dag är det trendigt, men då ska det göras på rätt sätt. Det är en hårfin gräns till att det blir för mycket. Om man ser på de influencers som har anammat stilen gäller det att ha rätt märken till exempel. Det finns en status i att klara den balansen, säger Emma Severinsson, lektor i modevetenskap och doktor i historia vid Lunds Universitet.

Och prickarna som syntes på catwalken under vårvisningarna 2020 bekräftar den kopplingen. Återigen mixas olika prickmönster med varandra, stora prickar möter små och den som pricksäkrast lyckas balansera de runda fläckarna med flest olika mönster – ränder, rutor, blommor – vinner.

Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh ger dig stylingtipsen som gör din prickiga look modern.

LÄS MER: 13 sätt mogna kvinnor klär sig på modeveckan – så får du deras stil 

Guide: Så stylar du prickar på ett modernt sätt

Influncern Erika Boldrin i avslappnat prickig blus.Influncern Erika Boldrin i avslappnat prickig blus.Influncern Erika Boldrin i avslappnat prickig blus.
Influncern Erika Boldrin i avslappnat prickig blus. Foto: ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI

Matchat avslappnat. Ton i ton med prickar i färg som bryter – ett elegant sätt att bära prickar på ett lite lugnare sätt är till exempel en vit prickig blus och vita jeans. 

Att mixa prickig kjol med en jacka i annat mönster som bryter av ser vi hos Tory Burch SS20.Att mixa prickig kjol med en jacka i annat mönster som bryter av ser vi hos Tory Burch SS20.Att mixa prickig kjol med en jacka i annat mönster som bryter av ser vi hos Tory Burch SS20.
Att mixa prickig kjol med en jacka i annat mönster som bryter av ser vi hos Tory Burch SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Mix not match. Att kombinera prickar med ett annat mönster – som rutigt, blommigt eller randigt – ger en eklektisk look som sticker ut. Som här en prickig kjol och en rutig jacka. 

Färgstarkt och blommigt som kontrast till de svartvita prickarna hos Dries Van Noten SS20.Färgstarkt och blommigt som kontrast till de svartvita prickarna hos Dries Van Noten SS20.Färgstarkt och blommigt som kontrast till de svartvita prickarna hos Dries Van Noten SS20.
Färgstarkt och blommigt som kontrast till de svartvita prickarna hos Dries Van Noten SS20.

Svart och vitt med färg. Att bryta av ett svart och vitt mönster med en stark färg eller flera färger är ett kul sätt att styla en prickig look. Här en blommig kjol och en färgstark blommig blus. 

Prickar i olika storlekar stylade tillsammans hos Marc Jacobs SS20.Prickar i olika storlekar stylade tillsammans hos Marc Jacobs SS20.Prickar i olika storlekar stylade tillsammans hos Marc Jacobs SS20.
Prickar i olika storlekar stylade tillsammans hos Marc Jacobs SS20.

Olika storlekar. Att mixa plagg, till exempel en blus och byxa, med prickar av olika storlekar är snyggt. Vill du dämpa prickfesten trär du en kavaj eller jacka över din blus och du får en lugnare look.

Prickar i olika färger är en het trend.Prickar i olika färger är en het trend.Prickar i olika färger är en het trend.
Prickar i olika färger är en het trend. Foto: Jason Lloyd-Evans

Prickar i olika färger. Att låta basen vara i samma färg men låta prickarna växla färgmässigt är ett roligt sätt att bära trenden. 

Att låta basen vara i samma färg men låta prickarna växla färgmässigt är ett roligt sätt att bära trenden.

Prickarnas inflytande i modet sedan 1800-talet – till idag

Tory Burch, Carolina Herrera, Michael Kors, Marc Jacobs, Dries Van Noten, Paco Rabanne och Balmain var några som lät prickmönster pryda sina kollektioner inför våren. Från jättestora prickar hos Carolina Herrera via sockersöta babydollklänningar hos Marc Jacobs till elegant och småprickigt hos Tory Burch. Det är inte så noga hur mönstret presenteras, bara det finns där. 

2020-TAL. Modell på catwalken för Carolina Herrera SS20 i en ljuvlig sommarklänning med klassiska prickar.2020-TAL. Modell på catwalken för Carolina Herrera SS20 i en ljuvlig sommarklänning med klassiska prickar.2020-TAL. Modell på catwalken för Carolina Herrera SS20 i en ljuvlig sommarklänning med klassiska prickar.
2020-TAL. Modell på catwalken för Carolina Herrera SS20 i en ljuvlig sommarklänning med klassiska prickar. Foto: Jason Lloyd-Evans

Och visst känns det som ett evigt mönster, prickarna, som alltid funnits och alltid kommer att finnas för all framtid? Men det stämmer inte riktigt. Enligt Emma Severinsson, lektor i modevetenskap och doktor i historia vid Lunds Universitet, var det först i mitten av 1800-talet som prickarna kom in i modebilden.

En lekfullt prickig klänning hos Paco Rabanne SS20.En lekfullt prickig klänning hos Paco Rabanne SS20.En lekfullt prickig klänning hos Paco Rabanne SS20.
En lekfullt prickig klänning hos Paco Rabanne SS20. Foto: Jason LLoyd-Evans

LÄS MER: Styla rutigt på rätt sätt – färdiga outfits att sno rakt av 

Prickiga klänningar blev symbol för glädje och dans

– Egentligen var genomslaget för prickmönster inte möjligt före den industriella revolutionen, innan mekaniska vävstolar gjorde det möjligt att väva i större skala. Innan dess var det för komplicerat att framställa prickar. Men på 1840- och 50-talen, då blev det väldigt populärt och mönstret blev ganska snabbt en symbol för glädje och dans, berättar hon.

Sedan mönstret slog igenom har det gått in och ur modebilden – utan att någonsin försvinna helt

Ja, prickarna är fortfarande starkt förknippade med dansen polka, helt enkelt för att de som dansade polka ofta bar prickiga plagg. Och sedan mönstret slog igenom har det gått in och ur modebilden – utan att någonsin försvinna helt, men med några tydliga storhetstider.

Miss America 1926, Norma Smallwood, gjorde prickar populärt.Miss America 1926, Norma Smallwood, gjorde prickar populärt.Miss America 1926, Norma Smallwood, gjorde prickar populärt.
Miss America 1926, Norma Smallwood, gjorde prickar populärt. Foto: HULTON ARCHIVE / GETTY IMAGES ARCHIVE PHOTOS

– På 1920-talet fick det ett uppsving, framför allt i USA, efter att Miss America 1926 poserade i en prickig baddräkt, säger Emma Severinsson.

Sedan levde mönstret kvar lite i bakgrunden under ett par decennier, inte supertrendigt men aldrig omodernt, tills en ny prickera tog fart på 1950-talet.

1940-TAL.Modellerna Jean Patchett och Carmen Dell'Orefice i matchande prickiga klänningar från Traina-Norellpå omslaget av Vogue 1949.1940-TAL.Modellerna Jean Patchett och Carmen Dell'Orefice i matchande prickiga klänningar från Traina-Norellpå omslaget av Vogue 1949.1940-TAL.Modellerna Jean Patchett och Carmen Dell'Orefice i matchande prickiga klänningar från Traina-Norellpå omslaget av Vogue 1949.
1940-TAL.Modellerna Jean Patchett och Carmen Dell'Orefice i matchande prickiga klänningar från Traina-Norellpå omslaget av Vogue 1949. Foto: CECIL BEATON / CONDE NAST VIA GETTY IMAGES CONDE NAST COLLECTION

– 1947 kom Christian Diors New look, med timglasmidja och vida kjolar. Ett av de allra mest sålda plaggen från den kollektionen var en prickig kjol. Och de vida kjolar som är den silhuett vi förknippar med 50-talet, lämpade sig väl för större tryck eftersom de hade mycket vidd. De större prickar som vi kallar polka dots, slog igenom på 1950-talet.

Prickarnas storhetstid  

1960-TAL. Modellen Martha Laycock i prickig kort klänning  med stor krage från Elio Berhanyer 1969.1960-TAL. Modellen Martha Laycock i prickig kort klänning  med stor krage från Elio Berhanyer 1969.1960-TAL. Modellen Martha Laycock i prickig kort klänning  med stor krage från Elio Berhanyer 1969.
1960-TAL. Modellen Martha Laycock i prickig kort klänning med stor krage från Elio Berhanyer 1969. Foto: ALEXIS WALDECK / CONDE NAST VIA GETTY IMAGES CONDE NAST COLLECTION

Sedan kom 1960-talet med swinging London och en ny silhuett med grafiska mönster gjorde entré – mönster som prickarna också fick vara en del av. På 1970-talet fick prickarna ingå i det psykedeliska mönstermode som rådde då, tillsammans med andra mönster i olika formationer. 

1970-TAL.  Modellen Shelly Smith i prickig blus och byxa av Leslie Fay i Vogue 1974.1970-TAL.  Modellen Shelly Smith i prickig blus och byxa av Leslie Fay i Vogue 1974.1970-TAL.  Modellen Shelly Smith i prickig blus och byxa av Leslie Fay i Vogue 1974.
1970-TAL. Modellen Shelly Smith i prickig blus och byxa av Leslie Fay i Vogue 1974. Foto: ARTHUR ELGORT / CONDE NAST / CONTOUR BY GETTY IMAGES CONDE NAST COLLECTION EDIT

– Sedan kom 1980-talet, prickarnas verkliga storhetstid. Då kom stora prickar på olika plagg, de kunde vara färgglada och gärna i många olika färger. Det var också då man började mixa prickar med varann, en prickig kjol med en prickig tröja. Att mönstermixa var väldigt populärt under 1980-talet.

1980-TAL. Modellen och skådespelaren Carre Otis i kjol och top från Moschino. Ur Vogue 1989.1980-TAL. Modellen och skådespelaren Carre Otis i kjol och top från Moschino. Ur Vogue 1989.1980-TAL. Modellen och skådespelaren Carre Otis i kjol och top från Moschino. Ur Vogue 1989.
1980-TAL. Modellen och skådespelaren Carre Otis i kjol och top från Moschino. Ur Vogue 1989. Foto: ARTHUR ELGORT / CONDE NAST VIA GETTY IMAGES CONDE NAST COLLECTION

Det var också på 1980-talet och början av 90-talet som många av de populärkulturella referenser vi förknippar med prickmönster föddes. Som Julia Roberts oförglömliga klänning i Pretty woman, 1990, som hon bar till en hästpolomatch som Richard Geres karaktär tog med henne till.

– Det var när hon hade blivit en ”ärbar kvinna” som fått ekonomisk hjälp att skapa en stilfull garderob. Hon bar en nougatfärgad klänning med vita prickar, väldigt klassiskt stilig. Prickarna var också ständigt närvarande i 1980-talets ungdomsfilmer, säger Emma Severinsson.

Ny prickig storhetstid på väg

Anledningen till att prickar ser ut att vara på väg in i en ny storhetstid nu, 2020, tror Emma Severinsson hänger ihop med just 1980-talet. 

1990-TAL. Julia Roberts i Pretty Woman från 1990 i den prickiga klänningen hon köpte på Rodeo Drive som gjorde henne till en ärbar kvinna.1990-TAL. Julia Roberts i Pretty Woman från 1990 i den prickiga klänningen hon köpte på Rodeo Drive som gjorde henne till en ärbar kvinna.1990-TAL. Julia Roberts i Pretty Woman från 1990 i den prickiga klänningen hon köpte på Rodeo Drive som gjorde henne till en ärbar kvinna.
1990-TAL. Julia Roberts i Pretty Woman från 1990 i den prickiga klänningen hon köpte på Rodeo Drive som gjorde henne till en ärbar kvinna.

– Vi säger ofta att modet går i cykler och under flera år har vi vurmat för 1990-talet, men de senaste två åren har 1980-talet börjat komma alltmer. Axelvaddar, färgglada kostymer – det är ingen slump att prickarna också kommer tillbaka. Men det är förstås inte lika starkt som det var på 80-talet, med den mixen som var då. En skjorta kunde ha en svart botten med gula prickar på ena sidan, och gul botten med svarta prickar på andra. Där är vi inte ännu …

Att mixa prickigt med blommigt och randigt, det är något som vi har undvikit historiskt sett, men i dag är det trendigt

Hon tror också att den mönstermixade trenden, som slog igenom på 1980-talet och är något vi har sett mycket av i modebilden de senaste åren, är en anledning till att prickarna syns överallt just nu.

LÄS MER: Vårmode 2020: modechefen listar säsongens viktigaste trender