Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Svensk haute couture

Sedan flera år tillbaka har Pär Engsheden varit flitigt anlitad av kungahuset, inte minst av kronprinsessan Victoria som burit flera av hans klänningar till Nobelfesten. Men för dem som inte själva har råd att anlita Pär Engsheden är han relativt okänd och arbetar helst efter mottot "Verka men inte synas". Dold eller ej, hans design finns det inga tveksamheter kring, i egenskap av såväl designer, tillskärare och coutureskräddare anses han vara en av Sveriges skickligaste. "Dyrare än plastikkirurgi", har en kund sagt om slutresultatet, men med tillägget "fast bättre". 

Till kronprinsessans bröllopsklänning valde Pär Engsheden en enkel och elegant design, den mjukt rundade urringningen formades av en krage som övergick till en V-formad urringning i ryggen, en kort ärm, och ett brett band i midjan. Utmärkande på klänningen var även det fem meter långa släpet som fäste i midjan och bar den historiska spetsslöjan som Sofia av Nassau hade som brudslöja 1857 och Drottning Silvia bar vid bröllopet 1976. Kronprinsessan Victorias skor kommer från Roger Viver och gjordes i samma tyg som brudklänningen.

Vill du veta mer om Pär Engsheden? I det nya numret av Damernas värld har Karina Ericsson Wärn skrivit ett långt reportage om hans skräddarkonst.