Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svenskan Paulina Porizkova, 56, pryder normbrytande Vogue-omslag – 40 år efter debuten!

Bara att vara på Vogue-omslag som äldre kvinna är ovanligt – än mer ovanligare är det att vara lika avklädd som Paulina Porizkova. Nu pryder den 56-åriga svenska supermodellen omslaget av Vogue Tjeckien i en genomskinlig body. Hon ryter också ifrån om ålderism och hur kvinnor efter en viss ålder osynliggörs.
– Det är som att du slutar att existera i folks medvetande efter en viss ålder, menar hon. 

– Exakt 40 år efter mitt första (tyska) Vogue-omslag som sextonåring, här är ett nytt. Helt naken, vid 56, på Vogue Tjeckien, skriver Paulina Porizkova på Instagram. 

Paulina Porizkova växte upp i Sverige

När en tidigare supermodellen, med rötter i Tjeckien och som växte upp i Lund (hon säger sig att ha blivit mobbad i skolan på grund av sitt utseende), Sverige, åter stiger in på en för henne van hemmaarena – magasinomslagen – så gör hon det på ett sätt som få andra skulle mäkta med: I endast en transparent body. 

https://www.instagram.com/p/CNnCZOHBbxB/

Men vi tar det från början: Innan Linda, Naomi, Cindy och svenska Emma Wiklund så fanns Paulina. Paulina Porizkova var en av 80-talets stora modeller, sedan hon upptäcktes 1980. Redan året efter lyckades hon åstadkomma det som markerar en milstolpe i alla fotomodellers liv – ett omslag på modemagasinet Vogue. 

Jag kunde röra mig mellan high fashion och cheesecake

Då var hon 16 år och det skulle komma många fler omslag under hennes aktiva år. Vogue, Elle, Cosmopolitan, Sports Illustrated, Harper’s Bazaar – Paulina var en av de få modeller som hade lyxen att både pryda modemagasin och mer kommersiella magasin (eller som hon själv uttrycker det: ”Jag kunde röra mig mellan high fashion och cheesecake”).  

https://www.instagram.com/p/CL6-fFgBzuZ/?hidecaption=true

Så småningom trappade hon ner karriären och en ny era tog vid: supermodelleran. Vid det laget hade hon träffat sin man Ric Ocasek i rockgruppen The Cars (de möttes när Paulina medverkade i videon till The Cars-klassikern Drive). De två kallades ”Skönheten och odjuret” i media och var gifta ända till Rics bortgång 2019, även om de separerat och en skilsmässa stod på att-göra-listan. De har två söner tillsammans. På sitt Instagramkonto skriver Paulina mycket vackert om deras relation. 

https://www.instagram.com/p/CLRuUZgBsb-/

De senare åren har åldersrasism och den osynlighet hon menar drabbar kvinnor efter en viss ålder, varit ett ämne som engagerat henne enormt. Det är som att du slutar att existera i folks medvetande efter en viss ålder, menar hon.

– Folk kan gå in i dig och inte ens be om ursäkt, skrev hon nyligen. 

Det var också en av anledningarna hon beslutade sig för att göra ett så avklätt omslag. Tidigare modell som hon är, är hon van vid att vara förhållandevis naken framför kameran – och även på sina sociala medier dyker hon ibland upp utan kläder. Här talar hon ofta om upplevelser både under och efter modellåren relaterade till skönhet, kropp och processen att gå från en ung vacker kvinna till en äldre version av samma person och utmaningarna samt belöningen som kommer med detsamma.

https://www.instagram.com/p/CNsjbW_BNn1/

Paulina Porizkova är en av få kända kvinnor som öppet erkänner att hon ger naturen hjälp på traven genom vissa skönhetsingrepp. 

https://www.instagram.com/p/CMj7PPrhlmk/

Reaktionerna har varit många sedan omslaget landade i butikerna och Paulina Porizkova säger sig vara nöjd. I alla fall i en kvart. 

– Tack vare det här så är jag synlig igen. I alla fall i 15 minuter, skriver Paulina Porizkova i på Instagram. 

Se den klassiska videon Drive med The Cars (medverkande: Paulina Porizkova). 

https://www.youtube.com/watch?v=xuZA6qiJVfU

 

LÄS ÄVEN: 30 svenska stilinspiratörer över 50 som visar att stil inte hänger ihop med ålder