Svunna tiders mode på modet
Silhuetter från mitten av 1900-talet siktas överallt – på utställning, på film och, ja, i modet.
Denna höst ser vi glädjande nog ett stort intresse för svunna tiders mode. Från Nordiska Museet i Stockholm meddelar man att den utmärkta utställningen Nordens Paris redan nått 100 000 besökare sedan den öppnade i vintras, och att det stora intresset gör att man beslutat att förlänga utställningen – i ett helt år!
Nordens Paris visar svensk couture
Nordens Paris är en utställning, som visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna på det mytomspunna damskrädderiet som skapade haute couture på varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm från sekelskiftet till 60-talet. NK:s Franska klädde dåtidens bäst klädda – som hade råd – samt Sveriges främsta stjärnor, bland dem Greta Garbo (hennes klänning från stumfilmen Gösta Berlings saga från 1924 visas på utställningen) och Ingrid Bergman. Nu har även Ingrid Bergmans mycket tidlösa ridkavaj från filmen En enda natt (1939) adderats till utställningen efter att ha hittats tidigare i år i ett kostymförråds samlingar.
Nu har även Ingrid Bergmans mycket tidlösa ridkavaj från adderats till utställningen
Filmen Mrs Harris goes to Paris hyllar Christian Dior
Haute couturen skådas även på film denna höst. I Mrs Harris goes to Paris spelar Lesley Manville (som du såg i filmen Phatom Thread där hon spelade modeskaparen Reynolds Woodcock syster och högra hand) en kvinna som vill uppfylla drömmen om att äga en egen Dior-klänning.
Det är den andra filmatiseringen som görs av boken Mrs Harris reser till New York av Paul Gallico (1958), den första kom på 90-talet, men denna gång har modehuset Christian Dior samarbetat med teamet. Filmen följer Mrs Harris möte med en svårflirtad modevärld i Paris, där Isabelle Huppert porträtterar en iskall ateljéchef och självaste Christian Dior också passerar revy.
Christian Dior förnyade på sin tid modevärlden som stagnerat
Christan Diors New Look skapade modehistoria
Christian Dior (1905-1957) förnyade på sin tid modevärlden som stagnerat efter de förödande världskrigen. New Look-kollektionen som presenterades 1947 påminde, med sina generösa tygmängder och smala midjor, om lyckligare tider kring sekelskiftet. Det var exakt vad publiken ville ha, looken blev en världssuccé och är i dag en modeklassiker.
Christian Dior nådde högsta statusen i modevärlden innan han 1957 plötsligt gick bort. Modehuset levde dock vidare. Under designer som Yves Saint Laurent, Marc Bohan, John Galliano och Raf Simons har det fortsatt som tongivande drömverkstad för modemedvetna kvinnor – och sedan 1970 även för män. I dag är det Maria Grazia Chiuri som är chefdesigner för märket, den första kvinnan hos Christian Dior på den posten.
Det uppsving korsetten fick i våras håller i sig även i höst
I Maria Grazia Chiuris höstkollektion för Christian Dior ser vi tydliga referenser till New Look och de plagg som skapades i coutureateljéerna - och vars silhuetter kunder fortfarande efterfrågar och intresserar sig för. Det uppsving korsetten fick i våras håller dessutom i sig även i höst hos flera märken.
LÄS MER J.Lo:s tre brudklänningar från Ralph Lauren – detalj för detalj
LÄS MER DEN TOTALA GUIDEN: Så köper och säljer du bäst second hand – i butik och online
LÄS MER Höstmode 2022: trendrapport med säsongens viktigaste stilar, färger och plagg