Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stjärnor som Dua Lipa och Miley Cyrus driver trenden med synliga stringtrosor.Stjärnor som Dua Lipa och Miley Cyrus driver trenden med synliga stringtrosor.Stjärnor som Dua Lipa och Miley Cyrus driver trenden med synliga stringtrosor.
1 AV 2
Se kändisarna som hakat på vågade röda mattan-trenden
2 AV 2
Stjärnor som Dua Lipa och Miley Cyrus driver trenden med synliga stringtrosor.
Foto: @dualipa/Instagram, Vijat Mohindra/NBCUniversal

2023 blir stringtrosan synligare än någonsin

Ett litet plagg gjorde stor succé när stjärnorna firade in det nya året. 2023 ser ut att bli året när stringtrosan verkligen kommer ut i ljuset och spelar huvudrollen.

När de låga byxlinningarna och synliga stringtrosorna i våras gjorde stor comeback, efter 20 års frånvaro, var det nog många som höll tummarna för att det skulle bli en kortvarig hype. Men ingenting pekar på att trenden mattas av, i stället verkar 2023 bli en triumf för den exponerade stringtrosan, och plagg med ”inbyggd” string. En tydlig indikation är bilderna från kändisarnas nyårspartyn, där det minimala plagget spelade en stor roll.

Dua Lipa firade i vit string 

https://www.instagram.com/p/Cm37P7JMrcU/

Artisten Dua Lipa var kanske den som tog string-looken allra längst när hon firade in 2023 i en klänning från Ludovic de Saint Sernin i kristall-mesh och en ryggringning så låg att den visade mer än den dolde – av både rumpan och den vita stingen.

Miley Cyrus visade hud på nyårskonsert

Miley Cyrus och Dolly Parton under konserten Miley's new years eve party.Miley Cyrus och Dolly Parton under konserten Miley's new years eve party.Miley Cyrus och Dolly Parton under konserten Miley's new years eve party.
Miley Cyrus och Dolly Parton under konserten Miley's new years eve party. Foto: Vijat Mohindra/NBCUniversal

När stjärnan Miley Cyrus bjöd in till nyårskonserten Miley's new years eve party sparades det inte på klädbyten och naturligtvis fick stringtrosan sin stund i strålkastarljuset, där den kikade fram under hennes tajta Gucci-klänning. Plagget är ingen nykomling i artistens garderob, utan en återkommande favorit. Ibland bryr hon sig inte om att bära varken klänning eller byxor över, utan låter stringtrosan tala för sig själv.

Haley Bieber bar string i frostiga Aspen

https://www.instagram.com/p/Cm7FmdKv6KM/

Modellen Hailey Bieber gick på nyårsfest i lyxiga skidorten Aspen, klädd i en tajt kortkort klänning från Mugler, med generösa cutouts och en synlig whale tail, som looken kallades när den senast var i ropet under 00-talet. Bieber är inte heller någon rookie i stringsammanhang, till Met-galan 2019 bar hon en rosa kreation från Alexander Wang med matchande g-string.

Hailey Bieber i Alexander Wang på Met-galan 2019.Hailey Bieber i Alexander Wang på Met-galan 2019.Hailey Bieber i Alexander Wang på Met-galan 2019.
Hailey Bieber i Alexander Wang på Met-galan 2019. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix / AP / 2019 Invision

Synlig stringtrosa trend bland stjärnorna

Trenden har tilltagit under året som gått och tycks vara här för att stanna – och kanske peaka – under 2023. Andra kända namn som gillar att visa sig i väl synlig string är till exempel Julia Fox, Teyana Taylor, Bella Hadid och Megan Thee Stallion.

https://www.instagram.com/p/ChkA5xTu_QQ/
Modellen Bella Hadid med synlig stringtrosa i New York i maj 2022.Modellen Bella Hadid med synlig stringtrosa i New York i maj 2022.Modellen Bella Hadid med synlig stringtrosa i New York i maj 2022.
Modellen Bella Hadid med synlig stringtrosa i New York i maj 2022. Foto: Said Elatab / SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Och det är inte alla plagg som har en helt egen sång, en ”huvudroll” i såväl Sex and the City som danska humorserien Klovn och dessutom är en av de mest utskällda textilprodukterna på denna planet. 

Stringtrosan hyllad och utskälld

Plagget, som Sisco hyllade i megahiten Thong Song från 1999, som i pärlbeströdd form satt på Samantha Jones (Kim Cattrall) och som kritiserades för att både vara obekväma och för att sexualisera kvinnor (som främst använde dem för att slippa synlig troskant på byxbaken).

Paris Hilton i tidstypisk stil 2016, en så kallad ”whale tail” (stringtrosan ser ut som en valfena).Paris Hilton i tidstypisk stil 2016, en så kallad ”whale tail” (stringtrosan ser ut som en valfena).Paris Hilton i tidstypisk stil 2016, en så kallad ”whale tail” (stringtrosan ser ut som en valfena).
Paris Hilton i tidstypisk stil 2016, en så kallad ”whale tail” (stringtrosan ser ut som en valfena). Foto: TT

Under slutet av 90-talet och under 00-talet när det unga modet var avklätt och klubborienterat fick stringtrosan sin tid i strålkastaren – även utanför byxlinningen. Då fick gärna stringtrosan skymta under låga jeans, det var ingenting man brydde sig om (eller ville) dölja. Tvärtom var det en effekt. Paris Hilton och Britney Spears var flitiga fans och båda bar inte sällan kristallbeströdda varianter gjorda för att faktiskt vara synliga även utan framåtlut. 

Britney Spears på MTV-galan 2000.Britney Spears på MTV-galan 2000.Britney Spears på MTV-galan 2000.
Britney Spears på MTV-galan 2000. Foto: JEFF CHRISTENSEN / TT NYHETSBYRÅN

 

Stringtrosan fick under 00-talet vara med ända in i finrummen – och inte bara under kläderna, utan även som en del av en outfit. När skådespelaren Gillian Anderson gick på Vanity Fairs legendariska fest efter Oscarsgalan, bar hon en klänning med stringtrosan fullt synlig – som en accessoar.

LÄS MER 2000-talets mode gör comeback!

Gillian Anderson på Vanity Fair-fest 2001. Under: Kim Kardashians egen variant av looken 20 år senare.Gillian Anderson på Vanity Fair-fest 2001. Under: Kim Kardashians egen variant av looken 20 år senare.Gillian Anderson på Vanity Fair-fest 2001. Under: Kim Kardashians egen variant av looken 20 år senare.
Gillian Anderson på Vanity Fair-fest 2001. Under: Kim Kardashians egen variant av looken 20 år senare. Foto: Peter Brooker/REX / TT NYHETSBYRÅN
https://www.instagram.com/p/CGbcOBGAIDa/

 

Synlig stringtrosa gör comeback

Och nu är vi där igen – med modets nya glorifierande av millenniets mode har 00-talets strassglittrande estetik åter kommit ropet, och med den stringtrosan.

Bella Hadid på catwalken för Versace 2020.Bella Hadid på catwalken för Versace 2020.Bella Hadid på catwalken för Versace 2020.
Bella Hadid på catwalken för Versace 2020.

Glamourhusen Versace och Balmain är bara några av de modemärken som har synliggjort stringtrosan igen under 2020-talet. På Tiktok trendar stylingskolor med stringtrosan, våra favoritinfluencers bär string på Instagram och uttrycket whale tail (när stringtrosan syns bakifrån under byxorna/kjolen och liknar en valfena) är åter på agendan och har i dag även en hashtag med multimiljonpublik. Byxor med cutouts som ger stringeffekt säljs såväl av lyxhusen som av kedjorna.

https://www.instagram.com/p/CGrstrFDRGh/

Det finns flera aspekter som gör att det är rätt tid för 00-talets sexiga stil med synliga underkläder att göra comeback. Dels har det nu gått lagom lång tid sedan det begav sig första gången (cirka 20 år) och dels har modeälskare och -bransch utvecklat en vurm för att omvandla utskällda plagg och accessoarar till trend. Normcore-jeansen, dad-sandalerna, foppatoffeln (som nu Balenciaga gjort heta) … Exemplen är många.  

Från Balmains vårvisning 2022.Från Balmains vårvisning 2022.Från Balmains vårvisning 2022.
Från Balmains vårvisning 2022. Foto: Catwalkpix.com
https://www.instagram.com/p/CJ84S-oMzw6/

LÄS MER: Hud var hetaste trenden på röda mattan 2022 

LÄS MER: Nu ska underkläderna synas – se på Kylie, Gigi och Kim