Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du fått noppor på tröjan? Var bara lugn – vi vet hur du får bort dem – även utan noppborttagare.Har du fått noppor på tröjan? Var bara lugn – vi vet hur du får bort dem – även utan noppborttagare.Har du fått noppor på tröjan? Var bara lugn – vi vet hur du får bort dem – även utan noppborttagare.
Har du fått noppor på tröjan? Var bara lugn – vi vet hur du får bort dem – även utan noppborttagare. Foto: EDWARD BERTHELOT / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Så enkelt tar du bort noppor på dina kläder (även utan noppborttagare!)

Har dina koftor och tröjor fått noppor? Här är tre enkla knep till hur du kan ta bort dem och förlänga livet på dina favoritplagg! Och nej – du måste inte investera i en noppborttagare. 

Vissa kläder får lättare noppor än andra, och det har att göra med materialet. Plagg av akryl noppar sig lätt. Syntet och blandmaterial får lättare noppor än naturmaterial. Men det finns räddning för dina favoritplagg!

Ett sätt att undvika noppor är att alltid följa tvättråden som står på insidan av plaggen! Och att hellre vädra dem än tvätta och torktumla. 

Ta bort noppor från kläder – med rakhyvel, sax eller kam

Om du redan har fått noppor på din favoritkofta, men inte äger en noppborttagare finns det några knep du kan testa hemma:

1. Med rakhyvel 

Ta fram en ren rakhyvel, spänn ut plagget du vill avnoppa och raka försiktigt medhårs med korta drag. 

Rakhyvel, sax och kam är effektiva verktyg i kampen mot noppor på kläderna.Rakhyvel, sax och kam är effektiva verktyg i kampen mot noppor på kläderna.Rakhyvel, sax och kam är effektiva verktyg i kampen mot noppor på kläderna.
Rakhyvel, sax och kam är effektiva verktyg i kampen mot noppor på kläderna. Foto: EDWARD BERTHELOT / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

2. Med sax eller nagelsax

Om det handlar om någon enstaka noppa kan du testa att klippa bort den med en ren sax eller nagelsax. Var försiktig så att du inte klipper något onödigt hål.

3. Med kam 

Ibland kan det gå att kamma bort nopporna. Testa med en fintandad kam och kamma försiktigt. Om du märker att du behöver ta i kan du testa förslag 1 eller 2, annars riskerar du att skada eller töja ut plagget. 

LÄS ÄVEN: Därför får du små hål i dina tröjor – problemet är löst! 

I denna video kan du se hur man tar bort noppor med hjälp av en kniv, ett rakblad och en kam. Kom ihåg att vara försiktig med dina plagg!

https://youtu.be/nE6u9Y2HqFE

 

Vill du ändå använda noppborttagare – här är våra tips:

Pilo 2 Fabric Shaver från Steamery

Skonsam men effektiv noppborttagare som tar bort ludd och noppor från alla typer av material. Plus för den snygga designen!
ANNONS Köp här (länk till Steamery).

Fabric Shaver från Washologi

Effektiv batteridriven noppborttagare som kommer i en fin presentbox. Enkel att använda och att rengöra.
ANNONS Köp här (länk till Apohem).

LÄS MER: Chefredaktör Jonna Bergh: ”10 idéer för din stil”

LÄS MER: Så fyndar du smart på rean – 25 tidlösa tips