Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ta en titt på höstmodet från 15 svenska modemärken

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN HERNANDEZ CORNET

Inspirationen bakom kollektionen för hösten/vintern 2013 är barnet inuti oss och tanken på att acceptera alla delar hos sig själv. I kollektionen blandas material som fleece, siden och plast på ett oväntat med uppfriskande sätt. Bland plaggen syns oversize överdelar tillsammans med smala byxor, smokings, byxdressar, tunna klänningar och pennkjolar.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN MAYLA

Hitchcock och hans musor Tippi Hedren, Grace Kelly och Kim Novak var inspirationen till Maylas höst- och vinterkollektion 2013. Här syntes feminina dräkter, kostymer, 1960-talsklänningar, fågeltryck, skinnbyxor, skört-toppar och höga kjolar. Frisyrerna var ett riktigt mästerverk och smyckena var skapade i samarbete med inga mindre än amerikanska Ericksson Beamon.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN THE LOCAL FIRM

Höstkollektionen är fylld av mörka färger, stora luvtröjor, mössor med säkerhetsnålar, skinnplagg och bomberjackor. Och inspirationen? Berlinmurens fall. Efter klicket berättar The Local Firms Richard Hutchinson om kollektionen X.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN TIGER OF SWEDEN

Kollektionen är fylld av varma höstfärger och metalliska nyanser. Den rymmer både herr- och dammode och damdelen av den stora kollektionen andas pojkflicka med kepsar, boxiga jackor och stora skinnshorts.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN CARIN WESTER

Höstmodet från Carin Wester bjuder på pälsmössor, svansar och massor av färg. Istället för att hålla sig till grått och svart har Carin Wester skapat en sprakande pastellkollektion med namnet O blue. Här syns byxdressar, kostymer, korta klänningar, svansprydda mönster och stora statementväskor.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN BACK

I BACK:s höst- och vinterkollektion 2013 syntes starka färger, arbetarkläder, fotbollshalsdukar (med den slående texten "Back for good" på), ränder, rutor, paljett-toppar och pennkjolar. Inspirationen till kollektionen kom från just arbetarkläder (som designern hatar), mer om det berättar Ann-Sofie Back i en intervju efter klicket.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN HOPE

Hope visade i Paris en lekfull höstkollektion under namnet "Playful" med tyger och mönster med runda former. "Vi skapade en symbol för att påminna oss om att en dos lekfullhet i livet är nödvändigt. Planen är att ha med symbolen i framtida kollektioner av HOPE," berättade Ann Ringstrand, designer på Hope. Hela intervjun läser du här.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN FILIPPA K

Svenska Filippa K bjuder på en stilig modehöst 2013. Höstkollektionen innehåller minimalistiska färger, spännande materialmixar, höga, vida byxor och byxdräkter. Hårigt möter blankt, stretch och skinn möter en grovstickad tröja. Med ett enkelt formspråk fokuserar Filippa K's höstkollektion på härliga material och fall. Efter klicket berättar Filippa K:s designer Nina Bogstedt om kollektionen och sina favoritplagg.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN J LINDEBERG

Inspirerad av Stockholms stadsbibliotek har J.Lindeberg skapat en kollektion i mustiga höstfärger. Kollektionen bjöd på både herr och damkläder. På damdelen syntes stora jackor och kappor, grovt stickade höstplagg, avslappnade kostymer och feminina klänningar. Här kan du läsa en intervju med J.Lindebergs designer Jessy Heuvelink som berättar om biblioteket och kläderna.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN WHYRED

Roland Hjort hade inspirerats av New Order-albumet Power, Corruption & Lies från 1983 i höstkollektionen 2013. Kollektionen varvar mörka färger med inslag av militärgrönt och rostrött och blänker då och då till med skimrande metalliska färger. I kollektionen hittar vi Whyred-parkasen, blänkande stövlar och klänningar, vippiga kjolar, tajta bustierklänningar och i likhet med tidigare säsonger finns kostymbyxan som slutar vid ankeln kvar.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN RODEBJER

Svenska Rodebjer valde i år att visa sitt höstmode 2013 på New Yorks modevecka. Och musiken stod ingen mindre än vår svenska stolthet Nina Persson för. Rodebjers kollektion går under namnet Barndoms-mysterier och handlar om designern Carin Rodebjers uppväxt på Gotland. Sagovärldar, Gotlands natur och hantverk har inspirerat till de detaljfulla plaggen. Här syns kostymer, dräkter, klänningar, långa kappor, stora stickade skapelser och fårskinnströjor. Silhuetten är fylld av lager och skulpturala former och färgskalan bjuder på naturnära toner.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN ZADIG & VOLTAIRE

Modemärket Zadig et Voltaire intog modeveckan i Paris för första gången. Bakom märket står svenska designern Cecilia Bönström som efter sin modellkarriär började som modeassistent hos Zadig et Voltaire för tio år sedan. I dag är hon chefsdesigner och till hösten 2013 har hon skapat en rockig, androgyn kollektion som bjuder på metalliska toner, skinn, päls, sammet, kostymer och overaller. En intervju med henne hittar du här.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN IDA SJÖSTEDT

Tyllkjolarna är färre, och det mjuka gulliga som Ida Sjöstedt är en mästare på? Glöm det! I sin kollektion för hösten och vintern 2013 och hon fokuserat på "mean girls"och skräckfilmer. Kollektionen heter "I know what you did last season" och innehåller collegetröjor, tunna korta klänningar, guld, basebolljackor, röda fuskpälsar och givetvis en del spets och glitter. För Damernas.se berättar Ida Sjöstedt om hur party. Läs intervjun med Ida efter klicket... 

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN STYLEIN

Elin Nyström har skapat Stylein-mode sedan 2001 och gjort sig känd för sina eleganta, feminina och svepande kreationer. För hösten/vintern 2013 bjuder hon på avslappnade långklänningar, byxdressar och kostymer. Plaggen pryds av siden, spets, iögonfallande mönster och klara höstfärger. Namnet lyder Superstar och syftar på inspirationen av ikoniska starka kvinnor. Efter klicket berättar Elin Nyström mer om Superstar, framtiden och favoritplagget.

HÖST- OCH VINTERMODE FRÅN ACNE

Acne bjöd in till visning i Paris när höstkollektionen 2013 skulle presenteras. Kavajen stod i fokus och i materialvalen varvades läder med böljande siden och svarta färger mixades med klarblått, röströd och jordnära nyanser.

Av Rebecka Wållgren och Johanna Ewerbring

Just nu har vi ett härligt prenumerationserbjudande från Maria Nila, missa inte det!