Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den 6 juni är Tara Moshizi på Skansen och firar nationaldagen med svenska folket och kungligheter under SVT:s sändning.Den 6 juni är Tara Moshizi på Skansen och firar nationaldagen med svenska folket och kungligheter under SVT:s sändning.Den 6 juni är Tara Moshizi på Skansen och firar nationaldagen med svenska folket och kungligheter under SVT:s sändning.
Den 6 juni är Tara Moshizi på Skansen och firar nationaldagen med svenska folket och kungligheter under SVT:s sändning. Foto: Eva Edsjö / SVT

Tara Moshizi: ”Sparsmakat är en svordom i min värld”

För Tara Moshizi handlar mode och klädval om att våga ta plats och synas. Damernas Värld pratar stilförebilder, drömklänningen och festplagg med programledaren som är med och firar 6 juni från Skansen i SVT under nationaldagen.

Vad ska du ha på dig den 6 juni i år?
– Det blir svenskdesignat, sprakande och färgglatt! I looken gömmer sig också en kärleksfull blinkning till en sann modeikon. Stylisten Monika Kichau och jag har noggrant jobbat fram den här looken tillsammans, och jag tycker att resultatet blev både personligt och moderiktigt. 

Hur väljer du din outfit inför en gala eller tv-sändning?
– Jag börjar planera mina outfits redan innan jag hunnit osa till festen eller skriva under tv-kontraktet – bara för att det är så kul! För mig handlar mode och klädval till stor del om att våga ta plats och synas, vilket känns extra viktigt som rasifierad kvinna. 

Tara Moshizi

Ålder: 39

Bor: Stockholm.

Gör: Programledare och kulturjournalist.

Aktuell: Med nationaldagsfirande från Skansen som sänds i SVT 6 juni.

Hur skulle du beskriva din stil?
Mitt livsmotto, vilket även inkluderar min stil, är ”More is more”. ”Sparsmakat” är en svordom i min värld. Ge mig knalliga färger, maffiga mönster och smycken stora som kronjuvelerna, så spinner jag som en (persisk) katt. 

Rosa, orange och gult är färger som Tara gärna klär sig i.Rosa, orange och gult är färger som Tara gärna klär sig i.Rosa, orange och gult är färger som Tara gärna klär sig i.
Rosa, orange och gult är färger som Tara gärna klär sig i. Foto: Eva Edsjö / SVT

Hur tänker du när det är dags för fest?
– Jag köper sällan något nytt, utan har en handfull riktigt festliga plagg som jag försöker variera genom att styla på olika sätt. Är det en formell fest bär jag gärna kostym i någon härlig färg och matchar med höga klackar. Annars älskar jag att dansa runt i klänningar med kjolar som virvlar i vinden. Och jag skulle känna mig naken om jag lämnade lägenheten utan att ha målat läpparna. 

Du räds inte färg, vilka är favoriterna på paletten?
Jag vägrade att klä mig i något annat än rosa när jag var liten flicka. Snart fyller jag 40 och kärleken till rosa består, men jag är också förtjust i andra varma toner som orange, gult och rött. Den här årstiden är det också ljuvligt att bära blommigt och lajva att man är en sommaräng. 

Tara under tidigare nationaldagsfirande på SVT.Tara under tidigare nationaldagsfirande på SVT.Tara under tidigare nationaldagsfirande på SVT.
Tara i rosa på Ellegalan 2020.Tara i rosa på Ellegalan 2020.Tara i rosa på Ellegalan 2020.
Tara i rosa kostym på Skansen.Tara i rosa kostym på Skansen.Tara i rosa kostym på Skansen.
1 AV 3
Tara under tidigare nationaldagsfirande på SVT.
Foto: Tara Moshizi
2 AV 3
Tara i rosa på Ellegalan 2020.
3 AV 3
Tara i rosa kostym på Skansen.
Foto: Viktor Fremling/Svt/Nationaldagen

Du syns ofta i vackra klänningar – vad är det bästa med klänning?
Klänning är bekvämt, samtidigt som jag känner mig uppklädd i det. Min favorit är en skräddarsydd rosa aftonklänning med rosett i halsen, designad av Maxjenny. Den har jag lett såväl tv-galor som Nobelsändningen i.

Vilka är dina stilförebilder?
– Min mamma Rohi, som jag ärvt mitt modeintresse från. Hon har alltid haft en unik klädstil, flawless makeup och välfönat hår. Dessutom är hon en otroligt duktig sömmerska och har lärt mig att mode inte handlar om att ständigt köpa nytt, utan om att ta hand om de plagg man har – så att de kan älskas länge.  

Har du numret till Selam Fessahaye?

Finns det ett drömplagg du suktar efter att bära?
– En vacker dag hoppas jag kunna skrida in på festen iklädd någon härlig tylldröm av Selam Fessahaye

Du gillar dyra väskor, vilken är juvelen i garderoben?
– När jag fyllde 30 köpte jag drömväskan jag sparat till länge: En Classic Chanel flap bag i svart läder med guldfärgad kedja. Jag blev så lycklig när jag köpte den att jag fällde glädjetårar i butiken, ha ha. 

En rosa tyllklänning av Selam Fessahaye – något liknande som Tara drömmer om gissar vi.En rosa tyllklänning av Selam Fessahaye – något liknande som Tara drömmer om gissar vi.En rosa tyllklänning av Selam Fessahaye – något liknande som Tara drömmer om gissar vi.
En rosa tyllklänning av Selam Fessahaye – något liknande som Tara drömmer om gissar vi.

Vem skulle sy din klänning om du blev bjuden som gäst till Nobelfesten?
Har du numret till Selam Fessahaye? 

Hur firar du Sveriges nationaldag när du inte står på Skansens scen?
– Jag packar picknickkorgen full med ost och andra godsaker och går till parken Rålis i Stockholm, där det arrangeras stort nationaldagsfirande med musik och dans. När barnen (efter fem minuter) tröttnat på att sitta ner och äta kan de roa sig på lekplatsen intill medan jag fortsätter knapra på min gruyère. 

LÄS MER: Selam Fessahaye: ”Mina plagg tar fram folks personlighet” 

LÄS MER: Se kronprinsessan Victorias otroliga stilresa – från då till nu