Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Thomasine BarnekowThomasine BarnekowThomasine Barnekow
Thomasine Barnekow Foto: Daniele Fragale

Skånska Thomasine Barnekow klär Beyoncé och Kim Kardashian

I kundkretsen finns världsnamn som Beyoncé och Lady Gaga och hon gör prestigefyllda uppdrag för de stora franska modehusen. Damernas Världs Malin Lager möter handskdesignern Thomasine Barnekow i ateljén i Paris där hon med nål och tråd, kreativitet och envishet gör verklighet av sina drömmar. 

Ateljén ligger i Galerie Véro-Dodat, ett shoppingstråk med historiska anor i centrala Paris. Bara några meter bort låg Christian Louboutins första butik. När Thomasine Barnekow har slutat för dagen går hon uppför trappan till den lilla lägenheten på övervåningen.

– Det här har blivit min lilla värld. Ibland känns det lite för nära till jobbet, men det finns en väldig charm med den här gamla stilen när du bor ovanpå din butik. 

Betydligt fler kvadratmeter fanns det på slottet där hon växte upp, Sinclairsholm i Gumlösa socken i Skåne. På ägorna invid Almaån lekte Thomasine och hon älskade livet på landet, samtidigt som hon drömde om ett liv någon annanstans. 

Thomasine Barnekow.Thomasine Barnekow.Thomasine Barnekow.
Thomasine Barnekow. Foto: Daniele Fragale

– Jag ville nåt annat, längtade alltid bort. Det var inte där mina drömmar kunde utvecklas. Jag kan inte bygga en sån här värld i Gumlösa, där skulle jag aldrig få den här typen av projekt. Däremot fick jag entreprenörskapet av att växa upp i den miljön. Det är alltid många bollar i luften hemma på gården. Man försöker få nya idéer att funka, och det tänket har jag med mig i mitt företagande.

THOMASINE BARNEKOW

GÖR Handskdesigner.

ÅLDER 41 år.

BOR Paris.

FAMILJ Man och dotter. 

I Paris kan Thomasine Barnekow leva ut sin dröm, men det betyder inte att det är enkelt. 

– Allt tar tid och jag bygger drömmen sakta, men jag lever med det jag tycker är roligast vilket är att skapa.

Supermodellen Bella Hadid i trendigt transparenta handskar från Thomasine Barnekow.Supermodellen Bella Hadid i trendigt transparenta handskar från Thomasine Barnekow.Supermodellen Bella Hadid i trendigt transparenta handskar från Thomasine Barnekow.
Supermodellen Bella Hadid i trendigt transparenta handskar från Thomasine Barnekow. Foto: Andreas Rentz / Getty Images Europe

Handskmakeriet inleddes för 15 år sedan och sedan dess hon har lyckats få till lysande samarbeten med stora modehus som exempelvis Balmain, Margiela och Louis Vuitton. I början av karriären var dock uppdragen hemliga. Thomasine fick inte säga att det var hon som gjort handskarna som celebriteterna bar på modevisningarna.

Gaultier Haute Couture 2023Gaultier Haute Couture 2023Gaultier Haute Couture 2023
Handske skapad av Thomasine Barnekow för Jean Paul Gautlier Haute Coture Fall Winter 22-23Handske skapad av Thomasine Barnekow för Jean Paul Gautlier Haute Coture Fall Winter 22-23Handske skapad av Thomasine Barnekow för Jean Paul Gautlier Haute Coture Fall Winter 22-23
1 AV 3
Gaultier Haute Couture 2023
Foto: Catwalkpix.com
2 AV 3
Foto: Catwalkpix.com
3 AV 3
Handske skapad av Thomasine Barnekow för Jean Paul Gautlier Haute Coture Fall Winter 22-23
Foto: Catwalkpix.com
Ibland måste man våga sätta hårt mot hårt och säga vad man vill ha

– Det var frustrerande eftersom man inte bara jobbar för modehusets skull utan man bygger sitt eget märke. 

Till slut sa Thomasine ifrån och tackade nej till prestigefyllda projekt med märket Schiaparelli. Efter två år kom de dock tillbaka – de hade ändrat policyn så att hon fick berätta utåt vilka uppdrag hon gjort för dem. 

Motorcykelhandskar med dragkedjor skapade av Thomasine Barnekow för Mugler Fall Winter 2023.Motorcykelhandskar med dragkedjor skapade av Thomasine Barnekow för Mugler Fall Winter 2023.Motorcykelhandskar med dragkedjor skapade av Thomasine Barnekow för Mugler Fall Winter 2023.
Motorcykelhandskar med dragkedjor skapade av Thomasine Barnekow för Mugler Fall Winter 2023. Foto: Catwalkpix.com

– Ibland måste man våga sätta hårt mot hårt och säga vad man vill ha, och nu har jag delvis nått målet. Mitt huvudsakliga mål är att modehusen ska skriva mitt namn när jag jobbar med dem. 

Det är en tuffing som sitter där med nål och tråd och syr vackra handskar. 

– Ja, annars kommer man inte långt. Man kan dock vara tuff med ett leende, säger Thomasine med glimten i ögat. 

Celebriteter som Beyoncé, Kim Kardashian, Billie Eilish och Lady Gaga har burit Thomasines handskar. 

– Jag jobbar i kulissen i till den glamorösa världen och det är fullt tillräckligt för min del. Dessa världskändisar blir kunder just för att hon jobbar med modehus som Schiaparelli och Balmain, och hon får många uppdrag för deras vip-klienter.

– Ibland får jag inte veta vem kändisen är i förväg utan får bara måtten och skapar efter deras önskemål. Dessa uppdrag syr jag alltid för hand. 

Både Emily och Mindy, två av huvudkaraktärerna i Emily in Paris, bär mina handskar i säsong två och tre.

 

Beyoncé har burit Thomasines handskar vid två Grammygalor nu. Första gången var våren 2021. 

– Då var det som vanligt ett uppdrag som kom i sista minuten, och jag hade bara några dagar på mig. De ville ha en svart handske med guldskinn-naglar! De här naglarna skulle inte vara påsydda utan se ut som en hand som har guldnagel, så jag fick göra en konstruktion inunder vilket var det svåra i det hela, plus att de skulle passa förstås. 

Beyoncé i handskar skapade av Thomasine Barnekow på Grammygalan 2021.Beyoncé i handskar skapade av Thomasine Barnekow på Grammygalan 2021.Beyoncé i handskar skapade av Thomasine Barnekow på Grammygalan 2021.
Beyoncé i handskar skapade av Thomasine Barnekow på Grammygalan 2021. Foto: Robert Gauthier / TT NYHETSBYRÅN

Thomasines skapelser har dessutom fått världsvid exponering genom alla Netflix-tittare som följer tv-serien Emily in Paris. 

– Jag kom i kontakt med stylistteamet redan första säsongen, men då var alla outfits redan planerade. Både Emily och Mindy, två av huvudkaraktärerna i Emily in Paris, bär mina handskar i säsong två och tre. 

Lily Collins i gula handskar från Thomasine Barnekow.Lily Collins i gula handskar från Thomasine Barnekow.Lily Collins i gula handskar från Thomasine Barnekow.
Lily Collins i gula handskar från Thomasine Barnekow. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Att vara egenföretagande designer i ett modemecka som Paris kräver att du håller dig frisk för det går inte att vara sjukskriven eller barnledig hur som helst. Thomasine gifte sig nyligen och har en dotter som är drygt ett år. 

– Jag jobbade till natten innan jag födde henne och började jobba fem dagar efteråt. 

Som hantverkare är du ditt varumärke och det är dina kunskaper och talanger som efterfrågas. Om du är upptagen går frågan vidare till någon annan. 

– Mina projekt för franska modehus kräver att jag är på plats. Jag vet aldrig när uppdragen kommer, men när frågan väl dyker upp har jag två–tre dagar på mig att skapa något. 

Innan en handske är klar har alla delar upparbetats nästan 70 gånger!

Efter 15 år i branschen har hon dock koll på kalendariet, och vet på ett ungefär när det är modevisningar och stora events som Grammy och andra galor. När hon gjorde handskar till Kim Kardashian för Met-galan blev det en väldigt omtalad bild.

– Balenciaga designade en svart outfit i t-shirtmaterial, just för att t-shirts är så amerikanskt. De ville att handskarna skulle vara av t-shirttyg och dessutom lite spetsiga, vilket var en utmaning. Jag gick göra en bearbetning i olika lager från tygets insida för att få dem att hålla formen i så mjukt material. 

Kim Kardashian på Met-galan klädd av Balenciaga och med specialgjorda handskar av Thomasine Barnekow.Kim Kardashian på Met-galan klädd av Balenciaga och med specialgjorda handskar av Thomasine Barnekow.Kim Kardashian på Met-galan klädd av Balenciaga och med specialgjorda handskar av Thomasine Barnekow.
Kim Kardashian på Met-galan klädd av Balenciaga och med specialgjorda handskar av Thomasine Barnekow. Foto: Mike Coppola / Getty Images North America

Alla specialbeställningar, couture-handskarna, syr Thomasine för hand men hon har även ett stort sortiment av prêt-a-porter, alltså vanliga handskar som man kan köpa i butik eller på nätet. Hon är teknisk, organiserad och utgår från design, ekonomi och hållbarhet – inget går till spillo. 

– Handskmakeri är lika komplicerat som ett par välgjorda skor. Innan en handske är klar har alla delar upparbetats nästan 70 gånger! 

När Christian Louboutin hade ett storslaget 30-årsfirande för sin ikoniska röda skosula under Paris modevecka fick Thomasine Barnekow uppdraget att skapa handskar med röda handflator till dansarna.När Christian Louboutin hade ett storslaget 30-årsfirande för sin ikoniska röda skosula under Paris modevecka fick Thomasine Barnekow uppdraget att skapa handskar med röda handflator till dansarna.När Christian Louboutin hade ett storslaget 30-årsfirande för sin ikoniska röda skosula under Paris modevecka fick Thomasine Barnekow uppdraget att skapa handskar med röda handflator till dansarna.
När Christian Louboutin hade ett storslaget 30-årsfirande för sin ikoniska röda skosula under Paris modevecka fick Thomasine Barnekow uppdraget att skapa handskar med röda handflator till dansarna. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP

Handskarna slås omsorgsfullt in i vackra paket för själva öppnandet är ett viktigt moment. Som pricken över i pryds paketet med en fasanfjäder vilket betyder att alla kunder får en bit av Sinclairsholm när de köper handskar i Paris, för familjen levererar fjädrar direkt till Thomasine.

– Det handlar om just den stunden där du får lov att känna dig speciell.

– Min logga är en flygande fasan för där jag växte upp fanns det mycket fasaner. Jag brukar säga att jag är fasanen som flög i väg – a free flying spirit, en fritt flygande själ. 

LÄS MER Handsken i modet - dess historia och dess betydelse