Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vi listar klassiska väskor, plagg, smycken och skor som aldrig går ur tiden.Vi listar klassiska väskor, plagg, smycken och skor som aldrig går ur tiden.Vi listar klassiska väskor, plagg, smycken och skor som aldrig går ur tiden.
Vi listar klassiska väskor, plagg, smycken och skor som aldrig går ur tiden. Foto: Francesco Gili / All Rights Reserved - Francesco Gili

10 tidlösa plagg, väskor och smycken som är lika snygga år efter år

Modeflugor kommer och går, men vissa plagg består. Som den vita krispiga bomullsskjortan, trenchcoaten och det stilrena silversmycket. Här handlar det om stora investeringar med lång livslängd, ofta älskade av modevärldens största ikoner.

Investera i tidlösa plagg, skor och accessoarer – och bli aldrig besviken. Har du koll på basgarderobens 14 viktigaste plagg? Bra, då är det dags att komplettera den med följande modeklassiker.

Modeklassiker 1: It-väskan

Grace Kelly fastnade på bild 1956 när hon försökte dölja sin gravidmage med en av Hermès designerväskor – och it-väskan var född. I början av 2000-talet dominerades modevärlden av en maximalistisk stil med många synliga logotyper. Under denna tid skapade Bottega Veneta den flätade Cabatväskan, som med sin diskreta charm inte behövde en synlig logotyp för att andas lyx. Väskan handgörs i Italien och tar en vecka för två personer att färdigställa, därav prislappen och den begränsade upplagan.

Bottega Venetas Cabatväska är en riktig klassiker.Bottega Venetas Cabatväska är en riktig klassiker.Bottega Venetas Cabatväska är en riktig klassiker.
Bottega Venetas Cabatväska är en riktig klassiker.

Vävd vintageväska från Bottega Veneta, läs mer och köp här. 

LÄS OCKSÅ: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du kan spara ihop till din drömväska

Modeklassiker 2: Ballerinaskon

Varifrån ballerinaskon härstammar behöver knappast förtydligas. Repetto skapade sin första danssko 1947 och fick senare i uppdrag av Brigitte Bardot att göra en variant anpassad till promenader utomhus. I filmen Och Gud skapade kvinnan, från 1956, bar Brigitte Bardot platta röda ballerinor med ett par avklippta byxor och en randig tröja. Resten är historia.

Tidlösa ballerinaskor med spetsig tå.Tidlösa ballerinaskor med spetsig tå.Tidlösa ballerinaskor med spetsig tå.
Tidlösa ballerinaskor med spetsig tå.

Svarta ballerinaskor från ATP Atelier med spetsig tå och låg klack. Läs mer och köp här. 

LÄS OCKSÅ: Vårskor 2020 – säsongens hetaste modeller (och så bär du dem!) 

Modeklassiker 3: Pilotglasögonen

Ray-Bans pilotglasögon lanserades 1937 och var avsedda för amerikanska flygvapnet. Efter att den amerikanska generalen och nationalhjälten Douglas MacArthur landstigit på Filippinerna under andra världskriget med ett par Aviators på näsan började de användas av både ungdomar och krigsveteraner. Tom Cruise bar samma modell i filmen Top Gun och ökade försäljningen med 40 procent världen över.

Ray-Bans pilotglasögon ”Aviator” hör till de mest klassiska modeller genom tiderna.Ray-Bans pilotglasögon ”Aviator” hör till de mest klassiska modeller genom tiderna.Ray-Bans pilotglasögon ”Aviator” hör till de mest klassiska modeller genom tiderna.
Ray-Bans pilotglasögon ”Aviator” hör till de mest klassiska modeller genom tiderna.

Solglasögon från Ray-Ban i modellen Aviator. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: Klassiska solglasögon – vi listar modellerna som alltid funkar 

Modeklassiker 4: Trenchcoaten

Burberrys klassiska trenchcoat tillverkades i första hand åt den brittiska armén under första världskriget (trench betyder dike/skyttegrav på engelska). Traditionellt är rocken kakifärgad och dubbelknäppt med tio knappar. Efter andra världskriget blev plagget populärt genom bland andra Humphrey Bogart, som bar den i filmen Casablanca från 1942. Filmklassikern Breakfast at Tiffany's gjorde den eftertraktad även hos damerna.

Trenchcoat från Burberry.Trenchcoat från Burberry.Trenchcoat från Burberry.
Trenchcoat från Burberry.

Klassisk trenchcoat från Burberry med dubbelknäppning. Läs mer och köp här. 

Investera i klassiska plagg och accessoarer som håller över åren.Investera i klassiska plagg och accessoarer som håller över åren.Investera i klassiska plagg och accessoarer som håller över åren.
Investera i klassiska plagg och accessoarer som håller över åren. Foto: Francesco Gili / All Rights Reserved - Francesco Gili

LÄS MER: Säsongens bästa vårkappor – 20 stilrena val 

Modeklassiker 5: Scarfen

Den kanske mest ikoniska scarfen av dem alla, Hermès 90 x 90-centimeters Carré som väger 65 gram, introducerades 1937. Trycket görs individuellt för varje scarf och det finns över 2000 unika utformningar. Det mest klassiska motivet är från 1957 och heter Brides de gala och har hästbetsel som motiv. Drottning Elizabeth II bar en Hermèsscarf på ett brittiskt frimärke 1956 och Grace Kelly använde en som mitella för sin brutna arm.

Hermès kända scarf Brides de gala.Hermès kända scarf Brides de gala.Hermès kända scarf Brides de gala.
Hermès kända scarf Brides de gala.

Scarf från Hermès med klassiskt motiv från 1957. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: 4 snygga sätt att styla en scarf 

Modeklassiker 6: Vita bomullsskjortan

På 1920-talet vände Coco Chanel upp och ner på kvinnornas stil och introducerade ett mer maskulint mode. Det plockades upp av dåtidens filmstjärnor som Greta Garbo och Marlene Dietrich, som gjorde gubbyxorna och den vita skjortan till sina. Patti Smith såg androgyn och cool ut i en vit skjorta på sitt första album Horses år 1975. Därmed blev plagget ett måste även bland rockfans världen över.

Vit skjorta är ett måste i basgarderoben.Vit skjorta är ett måste i basgarderoben.Vit skjorta är ett måste i basgarderoben.
Vit skjorta är ett måste i basgarderoben.

Vit skjorta i klassisk modell, från Totême. Läs mer och köp här. 

Modeklassiker 7: Silversmycket

Ett klassiskt silversmycke som kan bäras både till fest och till vardags är något av ett måste. Investera i en enkel, tidlös modell som du kommer att älska länge, och som enkelt går att matcha till såväl basplagg som andra smycken i din samling.

Klassiskt silversmycke från Georg Jensen.Klassiskt silversmycke från Georg Jensen.Klassiskt silversmycke från Georg Jensen.
Klassiskt silversmycke från Georg Jensen.

Halsband med vackert hängsmycke, från Georg Jensen. Läs mer och köp här. 

Modeklassiker 8: Coctailringen

En av de mest kända juvelauktionerna ägde rum 1887 på Louvren då den franska kronans juveler såldes. Som enda fransman var juveleraren Frederic Boucheron där och köpte diamanterna till sin fru som ett löfte om hans eviga kärlek. Därmed blev Boucheron känd som den stora kärleksjuveleraren. På 1950-talet bar divor som Maria Callas och Sophia Loren Boucherons tidlösa cocktailringar.

Lyxig ring från Boucheron.Lyxig ring från Boucheron.Lyxig ring från Boucheron.
Lyxig ring från Boucheron.

Ringen Shibli, the lion cub från Bocheron kostar i dagens kurs drygt 400 000 kronor. Läs mer och köp här. 

Modeklassiker 9: Mockabyxorna

I och med hippiekulturens intresse för den amerikanska ursprungsbefolkningens kläder blev skinn och mocka populärt under 1970-talet. Westernreferenser återkommer ofta, som hos Ralph Lauren. Bruna mockabyxor känns extra rätt den här säsongen, då hippiens årtionde utan tvekan är tillbaka stilmässigt.

Skinnbyxorna är alltid rätt i tiden, vilka andra trender som än råder.Skinnbyxorna är alltid rätt i tiden, vilka andra trender som än råder.Skinnbyxorna är alltid rätt i tiden, vilka andra trender som än råder.
Skinnbyxorna är alltid rätt i tiden, vilka andra trender som än råder.

Mockabyxor från Esprit med hög midja. Läs mer och köp här. 

Modeklassiker 10: Armbandsuret

Det första armbandsuret som vi känner igen det gjordes till drottningen Maria Karolina av Neapel 1810. Cartiers Tankklocka skapades av Louis Cartier 1917, inspirerad av pansarvagnarna vid fronten. Det är en av de klockor som har blivit mest kopierade och burits av storheter som Jackie Kennedy, prinsessan Diana och Yves Saint Laurent.

Klassiskt armbandsur från Cartier.Klassiskt armbandsur från Cartier.Klassiskt armbandsur från Cartier.
Klassiskt armbandsur från Cartier.

Cartiers modell Tank Solo är en klassiker som du aldrig kommer att tröttna på. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: 7 saker att tänka på när du ska välja förlovningsring – experten tipsar